Românii amendaţi în perioada stării de urgenţă au început să dea în judecată Poliţia. Aproape 100 de dosare, la instanţele din Alba

Românii amendaţi în perioada stării de urgenţă au început să dea în judecată Poliţia. Aproape 100 de dosare, la instanţele din Alba

Poliţiştii din Alba au dat circa 5.500 de amenzi

Instanţele din Alba sunt asaltate cu acţiuni iniţiate de persoane amendate în perioada stării de urgenţă. Aproape 100 de astfel de procese au fost înregistrate în ultimele zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Majoritatea acţiunilor au ca pârât Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba, dar sunt şi procese intentate Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. În Alba au fost aplicate, în total, în perioada stării de urgenţă, aproximativ 5.500 de amenzi cu o valoare totală de aproape 7 milioane de lei. Media unei amenzi date de poliţişti în Alba a fost de 1.272 de lei.
 
Pe portalul instanţelor de judecată din Alba este o adevărată ”avalanşă” de procese înregistrate, în care oamenii cer anularea amenzilor. În ultimele zece zile, spre exemplu, la Judecătoria Sebeş, au fost înregistrate 30 de dosare. Doar într-o singură zi au fost depuse un număr de 12 acţiuni pe contencios administrativ şi fiscal, în care cetăţenii cer anulare proceselor verbale de contravenţie.
 
Următoarea în ”top” este Judecătoria Alba Iulia, cu 20 de dosare, instanţă urmată de cele din Câmpeni şi Aiud cu câte 11 dosare şi Blaj cu 10 cauze. În mare parte, amenzile pe care cetăţenii le cer anulate sunt din perioada ce coincide cu starea de urgenţă instituită pe teritoriul României din cauza pandemiei de coronavirus. Spre exemplu, la Aiud, un cetăţean cere o anulare a amenzii din data de 31 martie, un alt bărbat o contravenţie din 8 aprilie, o femeie – din 9 aprilie, iar un alt bărbat contestă o amendă primită în 17 mai, la 2 zile după terminarea stării de urgenţă.
 
Curtea Constituţională a declarat în 6 mai 2020 ca fiind neconstituţională ordonanţa de urgenţă emisă de Guvern la sfâşitul lunii aprilie, prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare. Mai exact, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi între 2.000 de lei şi 20.000 de lei pentru persoanele fizice, în cazul nerespectării ordonanţelor militare şi a condiţiilor de ieşire din case în perioada stării de urgenţă.
 
Premierul Ludovic Orban a declarat că se încearcă găsirea unei soluţii legale în ceea ce priveşte persoanele care au plătit deja amenzile declarate neconstituţionale în perioada stării de urgenţă. De asemenea, în Parlament a fost iniţiat un proiect de lege care prevede anularea tuturor amenzilor aplicate în perioada stării de urgenţă, cu excepţia celor aplicate pentru nerespectarea măsurilor de carantină şi de izolare la domiciliu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările