Procesatorul de carne Elit SRL, compania unui miliardar din grupul ”Monaco”, a ieşit din insolvenţă

Procesatorul de carne Elit SRL, compania unui miliardar din grupul ”Monaco”, a ieşit din insolvenţă

Dorin Mateiu, proprietarul companiei Elit SRL

Compania Elit SRL Cugir, una dintre cele mai importante de pe piaţa cărnii şi a produselor din carne, a ieşit din insolvenţă. Tribunalul Alba a aprobat în 21 aprilie 2017 încheierea procedurii de reorganizare a activităţii firmei ce aparţine miliardarului Dorin Mateiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instanţa a decis în 21 aprilie 2017 că societatea îşi poate relua activitatea economică normală şi a dispus notificarea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice şi a Registrului Comerţului cu privire la noua situaţie în care se regăseşte firma. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel.
 
Admite în parte cererea formulată de administratorul judiciar al debitoarei Euro Quality Insolvency SPRL şi, în consecinţă: În temeiul art.175 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, dispune închiderea procedurii de reorganizare a activităţii debitoarei SC Elit SRL. Dispune luarea tuturor măsurilor pentru reinserţia debitoarei în activitatea economică. În temeiul art. 180 din Legea nr. 85/2014, administratorul judiciar şi toate persoanele care i-au asistat sunt descărcaţi de orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de drepturi de preferinţă, acţionari sau asociaţi. În temeiul art.179 din Legea nr.85/2014, dispune notificarea prezentei sentinţe direcţiei regionale a finanţelor publice şi oficiului registrului comerţului, pentru efectuarea menţiunii. Aceasta va fi notificată şi tuturor creditorilor, prin publicare în BPI. Respinge în rest cererea administratorului judiciar. Cu apel în 7 zile de la comunicare prin BPI. Pronunţată în şedinţa publică din 21.04.2017”, se arată în minuta deciziei Tribunalului Alba.
 
SC Elit SRL, unul dintre cei mai mari procesatori de carne din ţară, îi aparţine miliardarului Dorin Mateiu, aflat printre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. Societatea intrat în insolvenţă în septembrie 2014, la solicitarea acestuia, alături de ”Mercado SRL” (o altă firmă a miliardarului) ca urmare a sechestrelor pe imobile impuse de ANAF pentru datorii de circa 12 milioane de euro la bugetul de stat. Anunţul insolvenţei a căzut ca o bombă la momentul respectiv şi a alimentat nenumărate speculaţii. La acea dată, sechestrele impuse de ANAF ajungeau la aproape 19 milioane de euro. Mai mult de 200 de creditori aveau de recuperat de la ”Elit” aproximativ 120 de milioane de lei (sau aproximativ 27 de milioane de euro). 
 
La data intrării în insolvenţă, SC ”Elit” SRL a avut afaceri totale de 314 milioane de lei, un număr mediu de 1.126 de angajaţi şi o pierdere netă de 35 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro). Mercado SRL a înregistrat, în acelaşi an, o cifră de afaceri de 47,2 milioane de lei, un profit de aproape 47.000 de lei, având 120 de angajaţi.
 
În 2015, Elit SRL a avut o cifră de afaceri de 320 de milioane de lei şi un profit net de 26,3 milioane de lei (aproximativ 6 milioane de euro). Numărul mediu de angajaţi a fost de 1.107. Anul trecut, Elit a raportat afaceri în valoare de 339 milioane de lei (75 milioane de euro), înregistrând un profit de 34,4 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro). În 2016, numărul mediu de angajaţi a fost de 1.173. Compania a avut la finalul anului trecut datorii totale de aproape 50 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro).
 

Dorin Mateiu şi prietenia cu Dinu Pescariu şi Remus Truică

 
Miliardarul Dorin Mateiu este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Alba, topurile de specialitate indicând o sumă de circa 70 de milioane de euro în dreptul acestuia. Surse neoficiale susţin că acesta locuieşte în prezent la Monte Carlo, motiv pentru care se spune că acesta ar fi membru al celebrului ”grup Monaco”. La doar o lună după ce şi-a băgat firma în insolvenţă, respectiv în octombrie 2014, Mateiu a fost surprins la o întâlnire de taină cu principalii actori din dosarul ”Microsoft”. El a fost fotografiat alături de Dinu Pescariu, Eugen Bejinariu, Gheorghe Stelian şi alţii în timp ce ieşeau din clădirea în care îşi avea sediul Remus Truică, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase. La întâlnire, Mateiu s-a dus cu maşina personală, un Bentley cu numere de Alba. Fotografiile au ajuns în presa mondenă însă numele proprietarului firmei ”Elit” nu a fost legat de dosarul Microsoft.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: