Povestea româncei de 25 de ani care conduce TIR-ul de 40 de tone prin toată Europa: „Devine mult mai uşor dacă o faci din pasiune“

0
0
Tânăra de 25 de ani la volanul TIR-ului cu care ”colindă” Europa. Foto: Facebook/ Alina Emanuela Cioancă
Tânăra de 25 de ani la volanul TIR-ului cu care ”colindă” Europa. Foto: Facebook/ Alina Emanuela Cioancă

O tânără în vârstă de 25 de ani din Alba a reuşit performanţa de a deveni şofer profesionist pe TIR. Alina Emanuela Cioancă conduce de câteva luni un autocamion de peste 40 de tone pe drumuri şi autostrăzi din toată Europa.

Alina şi-a dorit de când se ştie să conducă într-o zi un autocamion sau un TIR, la fel ca orice şofer bărbat, iar la vârstă de 25 de ani această dorinţă i s-a îndeplinit. 

Tânăra locuieşte în comuna Avram Iancu din Munţii Apuseni şi a început să călătorească, mai întâi, prin România cu ciubere şi căzi făcute de moţi, împreună cu prietenul său care este, de asemenea, şofer profesionist. După ce bărbatul a trecut şofer pe TIR, Alina Emanuela Cioancă şi-a dorit foarte mult să înveţe şi ea să conducă un autocamion de 40 de tone.

Prin urmare s-a înscris la şcoala de şoferi profesionişti pe care a absolvit-o în 2016. Tânăra a obţinut permis de conducere pentru categoriile B, C şi E, precum şi atestatul de şofer profesionist, respectiv cel care îi permite să transporte mărfuri periculoase.

“Meseria de şofer profesionist este frumoasă şi interesantă. Nu m-am gândit încă cât timp o să fiu şofer, nu mi-

soferita tir alba

am făcut planuri pe termen lung. Este foarte obositor pentru că sunt multe nopţi nedormite, dar ca în orice situaţie şi a conduce TIR-ul devine mult mai uşor dacă o faci din pasiune”, spune tânăra şoferiţă, citată de ziarulunirea.ro. În prezent, Alina locuieşte împreună cu prietenul său la Oradea unde lucrează amândoi pe un autocamion al unei firme de transport. 

”Ne convine să lucrăm şoferi pe acelaşi camion din toate punctele de vedere, ne gospodărim mult mai bine, e mai avantajos, câştigăm mai mult împreună, pentru că nu ar merita aşa de mult efort dacă nu s-ar câştiga bine. Ne place să formăm amândoi o echipă, suntem mulţumiţi, noi vrem să continuăm meseria aceasta în viitor, dar nu putem şti pentru cât timp”, afirmă Alina Emanuela.

Echipa formată din cei doi transportă, de obicei, cu autocamionul mărfuri de diferite tipuri în ambele sensuri. Revin acasă la Oradea după cel mult o săptămână, iar prin faptul că lucrează împreună în echipaj, au avantajul de a conduce alternativ în programul de 21 de ore, fără a face pauză obligatorie de odihnă. Pentru cei doi, TIR-ul a devenit o a doua casă. ”Timp liber nu prea avem în această meserie, decât în concediu şi de sărbători. Atunci când nu conducem, ne odihnim, ne plimbăm, când ajungem acasă ieşim în oraş, mergem la cumpărături şi cam atât. Unde lucrăm noi, timpul este foarte bine calculat”, mai spune Alina.

soferita tir alba

Tânăra conduce TIR-ul atât în România, cât şi în ţări din vestul Europei. Totul depinde de marfa şi destinaţia care care trebuie transportată. (Sursa fotografiilor: Facebook/ Alina Emanuela Cioancă)

Citiţi şi:

Proiectul minunat pentru transformarea unui palat vechi de peste 400 de ani din Alba Iulia într-un centru avangardist

FOTO Accidente rutiere ieşite din comun: maşini agăţate în copaci sau încălecate peste sensuri giratorii

Un farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii: produce 7 tipuri de creme ce tratează afecţiuni ale pielii

Idee de business: mică afacere cu haine produse din lână românească

 

Doi investitori români au obţinut aviz să caute aur în pâraiele din Apuseni. Ce metodă arhaică stă la baza exploatării

Un preot din Alba ajută peste 200 de copii şi vârstnici din familii nevoiaşe: „Menirea mea este să sprijin cu tot ce pot oamenii“

„Pomana“, „promoţia“ şi „ziarul“, noile metode de înşelăciune şi furt ale escrocilor. Cum acţionează infractorii

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite