Judeţul din ţară unde se va face testarea în masă a populaţiei pentru coronavirus. Se vor realiza zilnic până la 4.000 de teste

Judeţul din ţară unde se va face testarea în masă a populaţiei pentru coronavirus. Se vor realiza zilnic până la 4.000 de teste

În Alba se va demara testarea în masă a populaţiei

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba va demara prin laboratorul propriu testarea în masă: vor putea fi realizate zilnic până la 4.000 de teste, prin metoda ”pooling” utilizată internaţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba anunţă implemetarea metodei ”pooling” şi îşi propune ca de săptămâna viitoare să înceapă testarea la scară largă a populaţiei.
 
Metoda ”pooling”, cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precum şi pe cele de cercetare ştiinţifică derulate de echipa de cercetători a Universităţii Ben-Gurion din Israel.
 
Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâţia subiecţi, astfel că se poate ajunge la testarea chiar şi a 4.000 de persoane pe zi.
 
În acest demers DSP Alba colaborează şi cu cercetători români, pentru îndrumare şi consultanţă. Un sprijin deosebit de important a fost acordat întregului proiect de către deputatul de Alba, domnul Florin Roman, care s-a implicat activ şi a susţinut din start această iniţiativă, facilitând dialogul cu decidenţii din Ministerul Sănătăţii. Testarea de tip ”pooling” pusă la punct de DSP Alba va fi realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private. Bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii va fi folosit doar pentru testare conform algoritmului naţional.
 
Municipiul Alba Iulia este prima localitate inclusă în acest proiect-pilot, alegerea fiind făcută atât prin prisma importanţei sale ca municipiu reşedintă de judeţ, cât şi prin disponibilitatea arătată de viceprimarul cu atribuţii de primar, Voicu Paul, care a înţeles din prima clipă importanţa iniţiativei DSP Alba. De altfel, Primăria Alba Iulia a demarat o primă achiziţie pentru cumpărarea a 5.000 de teste în acest scop. DSP Alba îşi exprimă încrederea că modelul de colaborare pe care l-a iniţiat cu Primăria Alba Iulia să se extindă şi la nivelul altor unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.
 
Algoritmul de testare va fi stabilit de specialiştii epidemiologi ai DSP Alba. Într-o primă fază testarea se va adresa angajaţilor din instituţiile publice din municipiu care, prin natura meseriei, sunt mai expuşi riscului. Cu timpul, ne propunem să extindem testarea şi la populaţie. Există mai multe modalităţi de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anunţat public la momentul oportun.
 
Prin implementarea metodei ”pooling” va putea fi monitorizat mai bine gradul de răspândire al virusului. DSP Alba va elabora un model ştiinţific de realizare a eşantioanelor, astfel încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat în rândul populaţiei. Au fost identificate două principale benficii ale implementării acestei metode: una de ordin financiar, şi anume economisirea de resurse, precum şi depistarea din timp a unui posibil focar.
 
”Trebuie să fim pregătiţi din timp pentru orice scenariu, astfel încât să putem proteja populaţia. Demararea testării în masă reprezintă un pas absolut firesc pentru DSP Alba, mai ales în cotextul relaxării măsurilor începând cu data de 15 mai. Vom economisi milioane de lei pentru achiziţia de kit-uri de testare şi în acelaşi timp vom avea posibilitatea să testăm în laboratorul DSP Alba cel puţin de 16 ori mai multe persoane zilnic. Avem capacitatea necesară şi personal bine pregătit pentru a putea face faţă acestei noi provocări. Aşa cum încă de la început am fost printre primii din ţară care am acţionat cu seriozitate şi meticulozitate în lupta cu COVID 19, rămânem în continuare pioneri în ducerea diagnosticării la un alt nivel”, a declarat Alexandru Sinea, director executiv DSP Alba.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: