Pe ce mai cheltuie primăriile banii: coşuri de gunoi care nu există, sporuri salariale ilegale, investiţii fără documente

Pe ce mai cheltuie primăriile banii: coşuri de gunoi care nu există, sporuri salariale ilegale, investiţii fără documente

Construcţia unui pod peste Mureş a fost finanţată ilegal cu peste 230.000 de lei Sursa arhivă

Aproape 1,8 milioane de lei este prejudiciul constatat de Camera de Conturi Alba după activităţile de verificare din anul 2020 la instituţiile din cadrul administraţiei publice locale şi judeţene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Camera de Conturi Alba a desfăşurat misiuni de audit financiar la un total de 29 de instituţii, între care 23 de primării de comune, cinci primării de oraşe şi municipii şi la Consiliul Judeţean Alba. Suma totală a prejudiciilor constatate se ridică la 1.769.000 lei, din care 65.000 lei accesorii corespunzătoare.
 
În general, este vorba despre bani plătiţi pentru lucrări care nu au fost prevăzute în proiecte, sporuri salariale sau indemnizatii ilegale, finanţări pentru activităţi sportive fără suport legal, 
 
Printre cele mai importante constatări, raportat la valoarea prejudiciului reţinut de Camera de Conturi, se numără şi aceea legată de faptul că au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Vidra cu suma de 42.000 lei, prin acceptarea la plată şi plata efectivă în anul 2019 a unor indemnizaţii acordate consilierilor locali, precum şi a unor gradaţii salariale acordate asistenţilor personali, peste nivelul celor prevăzute de actele normative în domeniu. 
 
De asemenea, inspectorii de la Camera de Conturi au descoperit decontarea nelegală a unor finanţări nerambursabile în sumă de 66.000 lei, efectuate de U.A.T.C. Ighiu către o asociaţie sportivă, în baza unor hotărâri ale Consiliului local Ighiu care au fost atacate în Contenciosul administrativ şi anulate definitiv prin sentinţele instanţelor de judecată, fără ca entitatea auditată să ia măsuri de recuperare a sumelor alocate nelegal asociaţiei sportive. 
 
A mai fost constatată majorarea nejustificată a cheltuielilor la U.A.T.C. Ighiu cu suma de 78.000 lei, prin acordarea şi plata efectivă a unor finanţări nerambursabile în perioada anterioară, către Asociaţia Club Sportiv Performanţa Ighiu, fără să existe contract de finanţare şi fără justificarea tuturor cheltuielilor, contrar prevederilor legale în domeniu.
 
În acelaşi timp, au fost majorate nelegal cheltuielile materiale la U.A.T.C. Câlnic cu suma de 33.000 lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă în perioada 2017-2018 a unor coşuri de gunoi stradale care nu au fost identificate la inspecţia în teren efectuată în timpul auditului. Entitatea auditată nu a aplicat prevederile legale privind achiziţiile publice, nu a recepţionat obiectele de inventar facturate şi nu a distribuit bunurile în cauză, potrivit scopului achiziţiei.
 
Tototdată, Camera de Conturi Alba a stabilit că a fost făcută plata nejustificată a unor materiale de curăţenie (soluţie pentru pardoseli, pastile dezinfectante) în sumă de 97.000 lei, în condiţiile în care aceste materiale au fost achiziţionate fără aplicarea reglementărilor legale privind achiziţiile publice, nu au fost recepţionate, nu au fost date în consum, fiind în fapt trecute direct pe cheltuieli în momentul achiziţiei, abatere identificată la U.A.T.C. Câlnic. 

Tot aici s-a făcut plata nelegală a unor materiale (plăcuţe numere pentru case) în sumă de 24.000 lei, în condiţiile în care achiziţionarea acestora s-a realizat fără aprobarea consiliului local, într-o cantitate mai mare decât cea necesară, fără aplicarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, fără a fi recepţionate, fiind trecute direct pe cheltuieli în momentul achiziţiei şi fără a fi distribuite locuitorilor comunei care deţin imobile. 
 
Alte nereguli constatate de inspectorii Camerei de Conturi Alba sunt: 

- Au fost diminuate nejustificat veniturile din închirieri la U.A.T.C. Ponor cu suma de 57.000 lei, prin punerea la dispoziţia unei persoane fizice, în mod gratuit, a unui imobil - păşune proprietatea comunei, în suprafaţă de 23,70 ha, contrar prevederilor legale din domeniu;
 
- Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Blandiana cu suma de 233.000 lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor articole de lucrări care nu sunt prevăzute în proiectul tehnic al obiectivului de investiţii, precum şi prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor articole de lucrări cuprinse în notele de comandă suplimentare la preţuri mai mari decât corespondentul lor din oferta financiară iniţială, la obiectivul de investiţii „Lucrări Construire Pod peste râul Mureş în comuna Blandiana”. În timpul auditului au fost calculate accesorii în valoare de 16.000 lei. 
 
- Au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale la U.A.T.C. Şona cu suma de 61.000 lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă în anul 2019 a unor servicii de salubritate, prestate de operator, în interesul altor persoane de pe raza comunei şi fără ca entitatea verificată să ia măsura recuperării contravalorii acestor cheltuieli în vederea reîntregirii bugetului local. 
 
- Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Ponor cu suma de 37.000 lei, prin acceptarea la plată şi plata efectivă în perioada 2018-2020 a unor drepturi salariale reprezentând spor pentru implementarea proiectelor din fonduri nerambursabile şi spor CFPP după caz, acordate unor persoane care nu sunt îndreptăţite legal să beneficieze de aceste drepturi, întrucât au depăşit nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar. În timpul auditului s-a recuperat suma de 18.000 lei.
 
- Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la Consiliul Judeţean Alba cu suma de 122.000 lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor situaţii de lucrări supradimensionate, în care au fost înscrise articole de cheltuieli cu preţuri unitare la manoperă superioare altor articole de cheltuieli similare, la obiectivul de investiţii „Reabilitare şi refuncţionalizare Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii Alba Iulia”. În timpul misiunii de audit s-au calculat accesorii în valoare de 23.000 lei.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările