Moartea unui militar prin electrocutare în Gara Alba Iulia. Dosarul, plimbat între Parchete timp de doi ani

Moartea unui militar prin electrocutare în Gara Alba Iulia. Dosarul, plimbat între Parchete timp de doi ani

Momentul accidentului ce a avut loc în Gara CFR din Alba Iulia

Ancheta penală în dosarul unui militar mort prin electrocutare, pe 23 noiembrie 2018, în gara CFR din Alba Iulia a fost declinată, de Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii din Alba au considerat că este un conflict negativ de competenţă şi au solicitat Parchetului General să stabilească cine este în putere să cerceteze moartea militarului Orosz Alexandru.
 
Potrivit alba24.ro, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit definitiv că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului. Dosarul a ajuns, astfel, la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.
 
Potrivit anchetatorilor, dosarul a ajuns la Alba de aproximativ o lună fiind derulate cercetări in rem pentru ucidere din culpă.
 
În ziua respectivă, militarul era însărcinat să coboare un tip de tanc dotat cu baterie antiaeriană, denumit Gepard, de pe o garnitură de tren. O banalitate pentru cineva cu experienţa sa, care număra mulţi ani de armată şi o misiune în Afganistan. Doar că, atunci când a urcat pe maşinărie, cei 27.000 de volţi din reţeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin. Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi şi, acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârşit.

 
După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să strige pentru întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc şi au reuşit să stingă focul ce a cuprins hainele lui Alexandru, iar apoi să îl coboare pe colegul lor pe peronul din beton.
 
Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în şir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în aşteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni, altfel duri, neajutoraţi în faţa situaţiei în care erau puşi. Imediat după sosirea echipajelor ISU şi ale criminaliştilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel şi comunicarea legată de ce s-a întâmplat.
 
La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă care a izbucnit în plâns şi pe care soldaţii l-au întâmpinat cu lacrimi şi îmbrăţişări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliştii aflaţi în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o un eveniment intim, probabil de familie.
 
Potrivit procedurilor, ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional al CFR, care gestionează aceste situaţii, care a transmis că solicitarea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Cel puţin aşa credeau militarii.
 
În realitate, însă, întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc. Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările