Fără apă potabilă la 35 de grade Celsius. Mii de familii din Alba trăiesc de şapte zile un veritabil coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de familii nu au mai văzut apă potabilă la robinet de aproape o săptămână
Mii de familii nu au mai văzut apă potabilă la robinet de aproape o săptămână

O criză fără precedent în ceea ce priveşte furnizare apei potabile se înregistrează în aceste zile în mai multe localităţi din judeţul Alba. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât temperaturile de afară depăşesc 35 de grade Celsius.

Peste 30.000 de locuitori au rămas fără apă potabilă în urmă cu aproape o săptămână, după ce au existat două avarii majore la reţeaua de furnizare provocate de angajaţi ai unor societăţi care lucrează la autostradă.

Avariile au fost remediate, dar reumplerea instalaţiei cu apă durează mai multe zile. Oamenii sunt disperaţi. ”Din experienţa mea durează până la o săptămână umplerea sistemului. Nu putem să o facem mai rapid, la presiuni mai mari riscăm să producem alte probleme”, a spus Ştefan Bardan, directorul operatorului judeţean Apa CTTA

Printre localităţile afectate se numără şi sate din comuna Ciugud. Reprezentanţii Primăriei Ciugud susţin că este inacceptabil ca, în plină vară şi într-o situaţie extrem de delicată generată de pandemia COVID -19, să se furnizeze apă cu raţia. ”Este inadmisibil ca mii de familii din judeţul Alba să trăiască, zi de zi, în condiţii mai rele ca în perioada comunistă”, se precizează într-un comunicat al administraţiei locale.

Comunicatul transmis de Primăria Ciugud:

Vă anunţăm că nu suntem de acord cu programul prin care locuitorii comunei ar urma să primească apă cu raţia, între orele 7:00 şi 12:00. În acest sens, Primăria Ciugud a somat public compania APA CTTA Alba să rezolve URGENT problemele privind furnizarea apei potabile în toate cele şase sate ale comunei.

NU acceptăm ca locuitorii din Ciugud să aibă de suferit şi să primească, în această perioadă, apă cu raţia, ca înainte de 1989, deşi administraţia locală a investit sume importante, prin proiecte guvernamentale şi europene, în crearea reţelei de alimentare cu apă. 

Comuna Ciugud a derulat, în perioada 1998 – 2002, proiecte importante, din surse europene sau guvernamentale, prin care a realizat investiţii de înfiinţare şi de extindere a reţelelor de apă. Iniţial, reţeaua a fost administrată de Primăria Ciugud, instituţia fiind licenţiată ca operator de servicii publice. Menţionăm că întreaga reţea din Ciugud a fost dimensionată pentru a asigura furnizarea apei în condiţii optime pentru toate cele şase sate ale comunei, fiind luate în calcul inclusiv creşterea populaţiei şi creşterea consumului. De asemenea, rezervorul de acumulare a fost dimensionat pentru a putea asigura, în cazul unei avarii, continuarea furnizării apei pentru o perioadă de la câteva zile până la o săptămână. 

Ulterior, după formarea Asociaţiei Apa Alba şi aderarea Comunei Ciugud la acest for, reţeaua a fost dată în administrarea operatorului regional de apă, SC APA CTTA Alba, care s-a angajat că va menţine reţeaua în condiţii optime şi va furniza servicii calitative pentru cetăţeni.

În timp, de reţeaua de alimentare a Comunei Ciugud au fost legate satele Straja, Berghin şi Ghirbom, măsura fiind stabilită cu caracter temporar. La acea dată, promisiunile erau că va fi extins sistemul microregional printr-un inel care să vină din Sebeş şi să treacă prin Daia Română. De reţeaua Comunei Ciugud au fost legate apoi şi satele Totoi şi Dumitra, situaţie care în prezent creează mari probleme în satul Teleac, unde nu există presiune în reţea sau au loc întreruperi frecvente. În anii care au urmat, au continuat alte extinderi, fiind legaţi de reţeaua de apă, care era dimensionată doar pentru comuna Ciugud, consumatorii din Henig şi satele comunei Ohaba. 

Primăria Comunei Ciugud a semnalat în nenumărate rânduri operatorului regional faptul că reţeaua din Ciugud a fost încărcată peste limita la care a fost proiectată din cauza conectării unor noi consumatori din comunele din zonă. De asemenea, administraţia din Ciugud a avertizat că această supraîncărcare a reţelei creează mari probleme de furnizare la nivelul comunei, dar şi pentru noii consumatori. Astfel, se impune urgent implementarea a două soluţii, respectiv extinderea reţelei de apă din inelul Sebeş – Daia Română sau prin realizarea unei noi aducţiuni din magistrală până la staţia de pompare de la Straja. 

Având în vedere problemele actuale grave privind furnizarea apei potabile în Comuna Ciugud, somăm public compania APA CTTA Alba să rezolve URGENT această situaţie. Menţionăm că pentru locuitorii noştri NU ACCEPTĂM apă cu raţia şi vom uza de toate pârghiile legale pentru ca dreptul comunităţii noastre de a beneficia de servicii de calitate să fie respectat. 

Amintim că, atât noi, cât şi celelalte comune şi oraşe din judeţul Alba, am aderat la Asociaţia Apa Alba pentru că am crezut principiile enunţate în statut: „interesul comun care a stat la baza constituirii asociaţiei este interesul general al locuitorilor de pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor(...)”. În contextul realităţii din ultimele zile, interesul general al locuitorilor este grav încălcat, iar calitatea serviciilor a ajuns la un nivel care nu poate fi acceptat. 

În aşteptarea unor decizii care să fie luate cu celeritate de decidenţii cu rol în rezolvarea acestei probleme, ne cerem scuze locuitorilor Comunei Ciugud pentru situaţia de neacceptat din aceste zile şi îi asigurăm că le suntem alături în toate demersurile legale pentru apărarea dreptului la servicii de calitate. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Povestea arestării celui mai căutat partizan din România. Cum s-a ascuns Ion Gavrilă Ogoranu timp de 28 de ani de Securitate FOTO VIDEO

ASF intervine în disputa pentru controlul Prebet Aiud. Trei firme acţionează ilegal pentru a prelua compania

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite