Dosar de criminalitate organizată cu 21 de inculpaţi din Alba, Hunedoara şi Mehedinţi, rejudecat după 6 ani de la sesizarea instanţei

Dosar de criminalitate organizată cu 21 de inculpaţi din Alba, Hunedoara şi Mehedinţi, rejudecat după 6 ani de la sesizarea instanţei

Persoanele reţinute de procurori în 2008, la momentul instrumentării cauzei

Un dosar de criminalitate organizată instrumentat în perioada 2007 - 2008 de DIICOT şi BCCO Alba Iulia, va fi judecat pe fond după 6 ani de la sesizarea instanţei. Dosarul grupării Bologa, specializată în furt şi trafic de fier vechi, cu 21 de inculpaţi, va începe în 9 septembrie 2014 la Tribunalul Harghita

Ştiri pe aceeaşi temă

Cauza a mai fost judecată o dată pe fond, dar în apel şi recurs s-a decis rejudecarea, pentru ca în final să se dispună, tot pe fond, restituirea dosarului la Parchet. In final, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, în mai 2014, legalitatea sesizării instanţei şi a dispus începerea judecăţii la Tribunalul Harghita.

Gruparea era specializată în furt de fier vechi şi a acţionat timp de mai mulţi ani pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. A fost anihilată în noiembrie 2007. 14 persoane din judeţele Alba, Hunedoara şi Mehedinţi, acuzate de săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, au fost reţinute la vremea respectivă de procurori.
 
Anchetatorii au descins concomitent la 27 de locaţii, sedii ale societăţilor comerciale investigate şi locuinţe, ocazie cu care au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 12 tone de materiale neferoase, patru autoturisme şi autoutilitare, arme albe, bijuterii din aur, 50.000 de lei în numerar, acte financiar contabile şi evidenţele duble întocmite. În final au fost trimise în judecată, în anul 2008, 21 de persoane.
 
„Petru Bologa, Răzvan Bologa şi Mihai Zamfira au înfiinţat între anii 2000 şi 2006 mai multe societăţi comerciale cu sediile în Sebeş (judeţul Alba) şi Strehaia (judeţul Mehedinţi). Prin acestea au fost desfăşurate mai multe activităţi ilegale, între care colectarea de metale neferoase, feroaliaje şi de materiale feroase, precum şi spălarea sumelor de bani obţinute astfel“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. Membrii grupării sustrăgeau fier vechi din incinta unor societăţi comerciale după care îl vindeau prin intermediul propriilor firme.
 
Uzina Mecanică Cugir, 3Fan Construct SRL Sîntimbru, Sews România SRL, Fidax Impex SRL Alba Iulia şi Bulbucan SRL Cugir s-au constituit părţi civile în dosar. „Sumele de bani obţinute se întorceau pe traseul «deşeurilor de neferoase» rezultat din actele de provenienţă false, prin societăţile din Strehaia, iar la final erau ridicate de Mihai Zamfira şi alţi complici şi predaţi liderilor coordonatori. Astfel, se disimula originea ilicită a sumelor de bani obţinute“, se mai susţine în rechizitoriu. Prin această metodă, inculpaţii au intrat în posesia unor sume importante de bani, de ordinul a sute de mii de lei.
 
Ceilalţi inculpaţi sunt: Maria Bologa, Emilian Mărunţelu, Radu Amos Lodoabă, Nicolae Orban, Tiberiu Baranka, Adrian Ioan Cablea, Petru Cioce, Tănăsică Badea, Nicolae Simu, Gheorghe Dănuţ, Nicolae Găldean, Ioan Găldean, Aurel Herban, Constantin Blaga, Silviu Simedru, Ioan Florentin Rusu, Dorin Negru şi Mihai Marcu.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările