Cine sunt cei şapte parlamentari de Alba. AUR a prins un loc de deputat. Câţi sunt de la PNL, PSD şi USR PLUS

Cine sunt cei şapte parlamentari de Alba. AUR a prins un loc de deputat. Câţi sunt de la PNL, PSD şi USR PLUS

Camera Deputaţilor

Distribuirea celor şapte mandate de parlamentar în Alba va fi o oglindă a numărului de voturi obţinute de formaţiunile politice la alegerile parlamentare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, PNL va avea doi deputaţi şi un senator, PSD - un deputat şi un senator, iar USR PLUS şi AUR - câte un deputat.
 
Biroul Electoral de Circumscripţie Alba va aloca doar două din cele şapte mandate de parlamentar din Alba. Este vorba despre câte un mandat de deputat pentru PNL (Florin Roman) şi PSD (Radu Tuhuţ), care îndeplinesc coeficientul electoral prevăzut de lege. La Camera Deputaţilor, coeficientul electoral este de 21.075 de voturi, rezultat din împărţirea numărului total al voturilor valabil exprimate (105.379) la numărul de cinci mandate de deputat cât are alocat judeţul Alba.
 
PNL a înregistrat la Camera Deputaţilor un număr de 38.496 de voturi, ceea ce însemană un mandat plin şi un rest de 17.421 de voturi. Acest rest va permite PNL să obţină la redistribuirea naţional şi al doilea mandat de deputat pentru Corneliu Olar. La PSD, Radu Tuhuţ va obţine mandatul direct, rămânând un rest de 715 voturi, care ar oferi doar şanse teoretice pentru un al doilea mandat de parlamentar, pentru Ioan Dîrzu. Rămâne de văzut dacă Tuhuţ se va retrage pentru a-i lăsa locul lui Dîrzu sau îşi va păstra mandatul de parlamentar.
 
Un mandat de deputat ar urma să fie alocat la redistribuirea naţională şi Alianţei USR PLUS (Beniamin Todosiu), care a obţinut la Camera Deputaţilor 14.765 de voturi. Al cincilea mandat de deputat va reveni Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR)  - 12.952 de voturi, pentru fostul primar al comunei Şpring, Daniel Rusu. 
 
La Senat, lucrurile sunt ceva mai simple. Coeficientul electoral este de 52.780 de voturi. Cum niciun partid nu a obţinut cel puţin acest număr de voturi, ambele mandate vor fi alocate la redistribuirea naţională. Unul dintre mandate va fi obţinut de PNL (Sorin Bumb), cu 37.975 de voturi, iar al doilea va ajunge la PSD (Călin Mătieş), partid care a adunat la Senat 23.058 voturi. 
 
Parlamentarii de Alba pentru mandatul 2020 - 2024
 
Camera Deputaţilor:
1 PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – RADU MARCEL TUHUŢ 
2 PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL – FLORIN  CLAUDIU ROMAN 
3 PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL – CORNELIU OLAR
4 ALIANŢA USR PLUS UNIUNEA SALVAŢI ROMÂNIA – BENIAMIN TODOSIU 
5 ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR – DANIEL GHEORGHE RUSU 
 
Senat:
1 PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – CĂLIN GHEORGHE MATIEŞ 
2 PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL – SORIN IOAN BUMB 
 
Citiţi şi:
 
   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările