Ce a păţit un consilier local care a uitat să treacă patru maşini în declaraţia de avere. Pedeapsa penală pe care a primit-o

Ce a păţit un consilier local care a uitat să treacă patru maşini în declaraţia de avere. Pedeapsa penală pe care a primit-o

Declaraţia de avere a consilierului local

Un consilier local din comuna Pianu, judeţul Alba, a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 24.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost pronunţată de Judecătoria Sebeş şi a fost contestată de inculpat la Curtea de Apel Alba Iulia. Consilierul local (Voişan Ovidiu) este acuzat că nu a trecut bunuri mobile şi imobile în declaraţiile de avere depuse în calitate de consilier local.
 
”În perioada 2014 - 2018, inculpatul, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Pianu, a depus un număr de 5 declaraţii de avere, înregistrate la Primăria Comunei Pianu, care nu corespund adevărului. În cuprinsul declaraţiilor de avere, inculpatul nu a menţionat 4 autovehicule care erau în proprietatea sa şi a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la un teren intravilan situat în localitatea Pianu de Sus”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.
 
”În apărarea sa, inculpatul constant a avut o poziţie de negare a faptelor încă din  faza de urmărire penală, apărările sale nu au suport probator neputand fi luate în considerare. În aceste condiţii inculpatul punctual a încercat să demonteze fiecare argument adus în acuzare de către procuror, criticând fiecare aspect despre care se susţine că ar fi condus la nerealitatea menţiunilor din declaraţiile de avere. A precizat că nu a mai circulat şi nu a mai deţinut posesia niciunuia dintre cele 4 autoturisme, încă de la data la care acestea au fost înstrăinate sau au devenit epave. Faptul că acestea nu au mai fost menţionate în declaraţiile de avere, nu se datorează relei credinţe şi pur şi simplu faptului că inculpatul a avut convingerea că acestea nu mai figurează pe numele lui, din moment ce au fost vândute şi radiate din evidenţele fiscale”, se menţionează în hotărârea Judsecătoriei, cu privie la poziţia procesuală adoptată de consilier. Negarea faptelor nu l-a convins pe magistrat, care a decis că acesta se face vinovat de faptele de care este acuzat.
 
”Instanţa va ţine seama de faptul că pericolul pentru relaţiile sociale apărate de norma de incriminare a fost unul mediu. În favoarea inculpatului, instanţa reţine de asemenea că inculpatul se află la primul contact cu legea penală, fapt ce evidenţiază atitudinea acestuia de respectare a ordinii de drept şi a regulilor privind buna convieţuire în societate. Instanţa va ţine cont de conduita sa procesuală, atât în cursul  urmăririi penale, cât şi în faza de judecată. Astfel, încă de la început, inculpatul a prezentat un comportament de necolaborare cu organele judiciare, de nerecunoaştere a faptei. Referitor la circumstanţele personale ale inculpatului, acesta este în vârstă de 52 de ani, căsătorit, studii liceale.
 
Aşadar, acesta este bine integrat în societate, prezentând posibilităţi evidente de îndreptare şi de continuare a conduitei responsabile de care a dat dovadă până la momentul săvărşirii faptei ce face obiectul prezentei cauze, ceea ce demonstrează asumare, conştientizare şi disponibilitate pentru reeducare. Având în vedere toate cele expuse, instanţa şi-a format convingerea că o pedeapsă cu amenda este proporţională şi suficientă pentru a asigura scopul preventiv şi punitiv al tragerii la răspundere penală a inculpatului, stabilirea pedeapsei închisorii fiind prea drastică în cazul dat, faţă de conduita procesuală a inculpatului şi faţă de realele posibilităţi de îndreptare pe care acesta le prezintă”, se mai susţine în hotărârea judecătorească. Pe lângă amenda penală, consilierul local mai trebuit să plătească şi cheltuieli judiciare. De asemenea, instanţa a dispus anularea celor cinci declaraţii de avere false depuse la Primăria Pianu în perioada 2014 – 2018.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările