Primar PSD aflat în conflict de interese, candidat cu acte în regulă. Instanţa a respins o contestaţie la candidatură
0Judecătoria Câmpeni a respins sâmbătă, 15 august, o contestaţie formulată cu privire la admiterea candidaturii primarului comunei Lupşa, Dănuţ Bârzan, de către biroul electoral de circumscripţie.
Primarul în funcţie din comuna Lupşa, Dănuţ Bîrzan (PSD) a pierdut, definitiv, în 17 septembrie 2018, procesul prin care a contestat raportul ANI prin care a fost identificat în conflict de interese.
Prin urmare, primarul ar fi trebuit să îşi piardă mandatul. De la data rămânerii definitive a deciziei instanţei, acesta nu ar mai fi avut dreptul să ocupe o funcţie publică timp de trei ani, respectiv până în septembrie 2021.
Unul dintre contracandidaţii săi, Radu Penciu (USR), viceprimar în funcţie, a contestat admiterea candidaturii primarului Bârzan pe motiv că acesta nu mai are dreptul să candideze. Judecătoria Câmpeni a respins, sâmbătă, contestaţia. ”Respinge ca neîntemeiată contestaţia. Respinge cererea pentru obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată”, se precizează în minuta deciziei instanţei de judecată. Hotărârea poate fi contestată cu apel, competenţa de judecată aparţinând Tribunalului Alba.
Potrivit raportului ANI, în calitate de primar, Dănuţ Bârzan a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa. Anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Bârzan Dănuţ Vasile a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia persoanei evaluate a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei.
În 2018, Bârzan a rămas fără funcţie pentru circa 2 luni. A contestat ordinul de prefect prin care s-a constatat încetarea mandatului de primar şi a avut câştig de cauză, atât în ceea ce priveşte suspendarea, cât şi anularea documentului. Hotărârile instanţei au fost determinate de o stratagemă realizată la nivelul Primăriei Lupşa.
În documentul înaintat Instituţiei Prefectului s-a precizat că primarul a fost identificat în incompatibilitate şi nu în conflict de interese cum era în realitate. Prefectul de la momentul respectiv, reprezentant al PSD, a fost şi el complice la această stratagemă şi a semnat ordinul cu încadrarea greşită a faptei primarului. În aceste condiţii, suspendarea şi anularea ordinului a fost foarte simplu de obţinut de către primar, care a susţinut în procesele deschise la Tribunalul Alba că el a fost găsit în conflict de interese de către ANI şi nu în incompatibilitate, aşa cum s-a scris în ordinul emis de prefect.
Tot sâmbătă, Judecătoria Alba Iulia va judeca conetstaţia formulată în legătură cu admiterea candidaturii reprezentantului PSD la Primăria Comunei Meteş, Traian Ursaleş. Acesta a fost declarat, definitiv, în 2019, în incompatibilitate.