Bacterie E-coli descoperită de inspectorii sanitar-veterinari la o fermă de bovine din Alba

Bacterie E-coli descoperită de inspectorii sanitar-veterinari la o fermă de bovine din Alba

Inspectorii veterinari din Alba au descoperit E-coli într-o probă de lapte crud prelevată de la o fermă de bovine din zona oraşului Sebeş. Pentru deficienţele constatate, administratorul unităţii a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.200 lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

La verificările efectuate la ferma respectivă s-a constatat nerespectarea normelor de igienă corporală a animalelor, întreţinerea necorespunzătoare a echipamentelor de muls şi igienizarea necorespunzătoare a spaţiului de colectare a laptelui. Ferma cu probleme este din zona Sebeş, iar laptele crud era comercializat la automate de lapte din aceeaşi zonă.
 
Inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Alba au prelevat, conform planificării şi a unei evaluări a riscului pentru sănătatea publică un număr de de 6 probe: două probe de lapte crud prelevate din două ferme de bovine, o probă de carne tocată prelevată dintr-un supermarket, o probă de carne proaspătă prelevată dintr-o măcelărie, o probă de carne preparată prelevată dintr-o carmangerie şi un produs lactat prelevat dintr-un supermarket.
În urma finalizării investigaţiilor de laborator, pentru 5 probe rezultatul a fost negativ, iar pentru o probă de lapte crud rezultatul a fost pozitiv la E.coli verotoxigenă (VTEC).
 
După primirea buletinului de analiză de la Institutul de Igienă si Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, inspectorii din cadrul DSVSA Alba au verificat ferma din care a fost prelevată proba de lapte. La controlul efectuat s-au constatat următoarele deficienţe: nerespectarea normelor de igienă corporală a animalelor, întreţinerea necorespunzătoare a echipamentelor de muls şi igienizarea necorespunzătoare a spaţiului de colectare a laptelui.
 
Faţă de aspectele constatate s-au dispus următoarele măsuri: interzicerea comercializării laptelui prin automate de lapte, interzicerea prelucrării laptelui printr-un centru de prelucrare a laptelui. Laptele obţinut în fermă a fost dirijat către o unitate de procesare a laptelui în vederea prelucrării printr-un tratament termic care să asigure distrugerea E.coli verotoxigenă (VTEC) şi evitarea riscului de îmbolnăvire prin consumul de alimente. Pentru deficienţele constatate, administratorul unităţii a fost sancţionat contravenţional conform H.G. 984/2005 cu amendă în valoare de 1.200 lei.
 
Reprezentanţii DSVSA spun că, prin măsurile dispuse, sănătatea publică nu a fost pusă în pericol. Operatorul alimentar a luat toate măsurile necesare pentru remedierea deficienţelor constatate, iar DSVSA Alba a prelevat probe pentru a verifica eficienţa măsurilor întreprinse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: