Şoferul fostului primar din Alba Iulia, acuzat de delapidarea a 800 de litri de combustibil. Prin ce ţări a fost plimbat Mircea Hava

Şoferul fostului primar din Alba Iulia, acuzat de delapidarea a 800 de litri de combustibil. Prin ce ţări a fost plimbat Mircea Hava

Unul dintre autoturismele de serviciu ale fostului primar Mircea Hava. Foto: alba24.ro

Fostul şofer al primarului din Alba Iulia, Mircea Hava, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Parchetul pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit anchetatorilor, în patru ani, angajatul Primăriei Alba Iulia (O. Ioan) a cumpărat pe banii primăriei aproape 800 de litri de motorină, pentru o maşină a instituţiei, dar mai târziu nu a putut justifica consumul de carburant.
 
Este vorba despre autoturismul  VW Touareg cu numărul AB10WPA, care a făcut obiectul şi a unui control al Curţii de Conturi în ceea ce priveşte consumul de carburant şi justificarea cu documente.

Angajatul în cauză a deţinut şi deţine în continuare funcţia de consilier la biroul administrativ. Acesta a prejudiciat instituţia cu 4.410 lei. Bărbatul a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
 
”În perioada 14.07.2014-27.03.2018, în calitate de angajat al unei unităţi administrativ teritoriale, inculpatul O.I. a achiziţionat şi a decontat din bugetul instituţiei angajatoare cantitatea de 779,39 litri carburant (motorină) pentru un autovehiculul instituţiei, iar consumul de carburant nu a putut fi justificat de inculpat pe bază de documente legale, fiind însuşit în interesul său ori pentru alte persoane, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum total de 4.410,72 lei”, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, la solicitarea alba24.ro.
 
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia în data de 4 februaie 2021, iar o primă şedinţă va avea loc pe  22 martie 2021.
 

Constatările Curţii de Conturi

 
În octombrie 2020, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat hotărârea definitivă în procesul prin care Primăria Alba Iulia a contestat un raport al Camerei de Conturi care a stabilit că autoturismul de serviciu al fostului primar Mircea Hava a fost alimentat ilegal cu 380 de litri de carburant.
 
Situaţia se referă tot la anul 2017, când pentru autoturismul de serviciu al primarului au fost realizate următoarele deconturi: 11 pentru călătorii la Bucureşti, 1 pentru Cluj-Napoca, 10 deconturi pentru trasee în Austria, 3 în Italia şi 2 în Croaţia.
 
 
Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit faptul că Primăria Alba Iulia nu a putut justifica, în 2017, cu documente consumul menţionat de carburant, folosit pentru deplasările efectuate cu autoturismul Volkswagen Touareg cu numărul AB 10 WPA, care era maşina de serviciu a lui Mircea Hava în ultimii ani de mandat. 
 
Potrivit foilor de parcurs, a FAZ întocmite pentru anul 2017 şi având în vedere cantitatea de carburant existentă în stoc la data se 01.01.2017 (23,84 litri) şi la data de 31.12.2017 (2,28 litri), Curtea de Conturi a stabilit că în anul 2017 s-a consumat o cantitate totală de 5.106,56 litri carburant pentru autovehicul, însă a fost acceptată la plată şi decontată efectiv cantitatea de 5.464,14 litri, pentru diferenţa de 379,14 litri carburanţi achiziţionaţi, consumul nu este justificat pe baza de documente legale. 
 
Speţa a ajuns pe ”masa” procurorilor, care au stabilit că există o cantitate mult mai mare de combustibil pentru care nu s-a putut justifica consumul cu documente, iar vinovat a fost considerat şoferul ex-primarului Mircea Hava.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările