Cum să închiriezi o maşină în UE. Sfaturi practice DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inchiriere-masini-masina-noua-cheie-oredare-masina

Te-ai decis să închiriezi o maşină pentru o călătorie de afaceri sau pentru petrecerea vacanţei în Europa, dar nu ştii cum să procedezi şi la ce trebuie să fii atent? Centrul European al Consumatorilor din România a întocmit un ghid care-ţi arată principalii paşi de urmat.

Ghidul pus la dispoziţie de ECC România arată că, de regulă, o maşină se închiriază având în vedere trei considerente: numărul de persoane cu care călătoreşti şi numărul bagajelor, distanţa pe care vrei să o parcurgi şi caracteristicile maşinii, precizează avocatnet.ro

După alegerea companiei şi a maşinii, parcurgem următorii paşi:

Rezervarea

Aceasta se poate face online, prin intermediul site-ului companiei alese sau al altor platforme specializate, sau direct la ghişeul companiei. Înainte de a proceda la rezervarea efectivă a maşinii, trebuie să citeşti cu atenţie condiţiile generale de rezervare şi condiţiile de închiriere ale companiei de închirieri.

În cazul în care ai optat pentru rezervarea online, la finalizarea procesului vei primi un e-mail de confirmare a rezervării şi un voucher care trebuie să conţină aceleaşi informaţii cu cele furnizate de tine.

În cazul în care ai optat pentru închirierea direct la ghişeul companiei, de regulă, preţul chiriei/zi va fi mai mare.

Atenţie la condiţiile de modificare sau anulare a rezervării, deoarece pot presupune costuri sau limitări.

Plata 

De regulă, plata închirierii se face cu card de credit şi în avans. De reţinut că, dacă ai făcut plata online, atunci când mergi să preiei maşina trebuie să prezinţi exact cardul pe care l-ai folosit. La fel, pentru constituirea garanţiei sau pentru plata unor servicii suplimentare este obligatoriu să foloseşti acelaşi card.

Garanţia se restituie dacă ai predat maşina în aceeaşi stare în care ai preluat-o sau se reţine total sau parţial, dacă maşina a suferit avarii din vina ta şi acestea nu sunt acoperite de asigurările incluse în preţ sau de cele suplimentare plătite de tine.

Asigurările

Înainte de toate, verifică ce tip de asigurări intră în preţul închirierii. Apoi, în funcţie de acestea, poţi decide dacă adaugi sau nu opţiuni suplimentare. Tipurile de asigurări sunt: asigurare de răspundere civilă RCA; asigurare împotriva furtului; asigurare CASCO; CDW (Collision Damage Waiver). Oţiunea tip CDW, mai puţin cunoscută, reprezintă o renunţare a companiei de închirieri la dreptul de a-ţi cere despăgubiri pentru avarierea maşinii, costul reparaţiilor fiind limitat la suma plătită de tine, cu excepţia cazurilor în care ai provocat intenţionat pagubele, ai utilizat maşina în mod necorespunzător sau ai subînchiriat-o. Suma plătită de tine nu se restituie sub nici o formă, nici dacă ai predat maşina fără avarii.

Predarea-primirea maşinii

Predarea şi primirea maşinii închiriate se fac, de regulă, la sediul companiei, însă, pe baza unui tarif, se poate stabili şi un alt loc. Este important să verifici starea maşinii, dotările solicitate şi nivelul carburantului înainte de a semna procesul-verbal.

Reclamaţiile

Orice neregulă constatată trebuie reclamată în cel mai scurt timp. Dacă rezervarea s-a făcut printr-o platformă online, atunci este indicat ca reclamaţia să fie adresată atât acesteia, cât şi companiei de închirieri. Este bine să păstrezi contractul de închiriere, facturile, fotografiile, un exemplar al reclamaţiei şi alte documente asemănătoare.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite