Vi-l prezentăm pe Eugene, robotul care gândeşte ca un om

Vi-l prezentăm pe Eugene, robotul care gândeşte ca un om

Roboţii din pelicula "I, Robot", în care joacă Will Smith, ar putea fi creaţi în curând

Un soft creat de oamenii de ştiinţă ruşi aproape că a trecut testul Turing, care măsoară capacitatea de gândire a maşinăriilor. El se numeşte Eugene şi imită atât de bine gândirea umană, încât a fost confundat cu un om.

Ştiri pe aceeaşi temă

Turing este un test-cheie al inteligenţei artificiale, creat în anul 1950 de către matematicianul Alan Turing. Prin intermediul lui se poate afla dacă o maşinărie este în stare să gândească.

Testul se derulează astfel: o persoană trebuie să adreseze un set de întrebări unei alte persoane şi unei maşinării, dar fără să o vadă pe vreuna din ele. Răspunsurile se dau numai în scris, iar persoana care efectuează testul trebuie să-şi dea seama cine este o persoană şi cine este o maşinărie. Se consideră că maşinăria a trecut testul dacă reuşeşte performanţa de a induce în eroare pe cel ce pune întrebările în cel puţin 30% din cazuri.

Până acum, niciun robot nu a reuşit acest lucru, dar unul dintre ei a fost foarte aproape în luna iunie, când în Marea Britanie Universitatea din Reading a organizat un aşa-numit „maraton Turing". Potrivit cotidianului The Telegraph, cei 30 de membri ai juriului organizat pentru acest eveniment au conversat, prin intermediul calculatorului, cu 25 de oameni şi cu cinci softuri care au încercat să imite gândirea umană.

Unul dintre aceste softuri, numit Eugene şi creat de o echipă de specialişti din Rusia, a reuşit să inducă în eroare juriul în 29,2% din timpul alocat testării. Eugene a încercat să imite personalitatea unui băiat de 13 ani şi a reuşit destul de bine, căci a câştigat premiul I la concursul de inteligenţă artificială.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările