Cum să ai o familie fericită şi unită: metode bazate pe studii îndelungate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să
readuci fericirea în familie: metode bazate pe studii îndelungate
Cum să readuci fericirea în familie: metode bazate pe studii îndelungate

Lipsa timpului, stresul şi grijile fac ca multe familii să uite de lucrurile care restabilesc armonia şi fericirea în familie. După numeroase studii, oamenii de ştiinţă reamintesc câteva obiceiuri care păstrează familia unită.

Echilibrul psihologic al unei familii se clădeşte pe principii de viaţă care să aibă la bază obiceiuri sănătoase. După numeroase studii, oamenii de ştiinţă reamintesc câteva obiceiuri care păstrează familia unită, scrie time.com

Beneficiile mâncatului în familie

Copiii care iau cina în familie se dezvoltă mult mai bine din punct de vedere emoţional. Studiile au arătat că micuţii care se bucură de mese în familie au vocabularul mult mai dezvoltat, maniere mai bune, o dietă sănătoasă şi stima de sine crescută. Cel mai cuprinzător sondaj realizat pe această temă, un raport al Universităţii din Michigan, a descoperit că timpul petrecut de copii la masă cu familia a fost cel mai mare predictor al performanţelor academice.

Importanţa apartenenţei

Copiii care cunosc poveştile celor care i-au adus pe lume au o stimă de sine crescută şi un mai bun sentiment de control asupra vieţii. Ei ştiu că aparţin unui întreg şi au sentimentul apartenenţei. Statul la poveşti o dată pe săptămână poate face diferenţa.

Reducerea stresului

Organizaţi-vă dimineţile pentru a va putea petrece 10 minute împreună, cinaţi în familie, ieşiţi şi jucaţi-vă mult mai mult. Într-un sondaj realizat pe o mie de familii, cercetătorii au întrebat părinţii care cred că ar fi cea mai mare dorinţă a copiilor lor. Majoritatea au răspuns că este vorba de petrecerea timpului împreună, însă rezultatele i-au contrazis. Singura dorinţă a copiilor era ca părinţii lor să fie mai puţin obosiţi şi mai puţin stresaţi. Studiile au arătat că stresul parental influenţează performanţele intelectuale ale copiilor, scade sistemul lor imunitar şi creşte riscul de obezitate, boli psihice, diabet sau alergii.

Prietenii favorizează sentimentul de fericire

O comunitate de prieteni favorizează sentimenul de fericire în cadul familiilor. Cercetătorii Chaeyoon Lin şi Robert Putnam au descoperit că apartenenţa la o comunitate face diferenţă atunci când vine vorba despre nivelul de satisfacţie al membrilor familiei. Zece este numărul magic, atunci când vine vorba de prieteni.

Utilizaţi liste de verificare

Listele de verificare fac viaţa mai uşoară. Scad stresul şi grijile, mai ales în perioadele aglomerate. Înainte de a merge în vacanţă, de a începe şcoala sau organizarea unui eveniment important în familie, împărţiţi-vă sarcinile şi faceţi liste de verificare.

Responsabilizaţi copiii

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au descoperit că micuţii care îşi planifică propriul timp, îşi stabilesc obiective săptămânale şi evaluează propriile acţiuni îşi dezvoltă cortexul prefrontal şi alte părţi ale creierului care îi ajută să exercite un control cognitiv mai mare asupra vieţii lor. Aceste aşa-numite abilităţi executive ajută copiii în ceea ce priveşte auto-disciplina, evitând argumentele pro şi contra alegerilor lor. Acordaţi-le copiilor un binemeritat rol principal în familie.

Bunicile au superputeri

Studiile arată rolul incredibil al bunicilor. Sunt cei mai buni profesori atunci când vine vorba despre predarea lecţiilor de compasiune şi iubire. Copiii care petrec timp cu bunicii lor sunt mai sociabili, au rezultate mai bune la şcoală şi manifestă mai multă grijă faţă de ceilalţi. O meta-analiză a 66 de studii finalizate în 1992 a constatat că mamele care au mai mult sprijin din partea bunicilor sunt mai puţin stresate, iar copii acestora înregistrează rezultate mult mai bune la şcoală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite