Ce mâncăm pe timp de caniculă pentru a scădea intensitatea căldurii resimţită în corp

Ce mâncăm pe timp de caniculă pentru a scădea intensitatea căldurii resimţită în corp

Ce mâncăm pentru a scădea intensitatea căldurii resimţită de corp

Alegerea alimentelor corespunzatoare dietei pe timpul verii ne poate creşte gradul de confort, aflat la mare căutare în aceste zile toride. Iar printre lucrurile pe care ar trebui să le evităm este chiar consumul de lichide reci.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe caniculă, totul în jurul nostru este fierbinte, intens şi chiar obositor, iar combaterea senzaţiei de disconfort pare uneori imposibilă. Piscina, duşul, hainele din bumbac de culoare deschisă şi aerul condiţionat sunt câteva elemente externe care ne uşurează zilele toride de vară. 

Foarte important de ştiut este şi faptul că alimentele şi lichidele pe care le consumăm pot crea o senzaţie de cald sau de rece organismului nostru. Şi pentru că soarele agită şi oboseşte, este important ca alimentele din dieta de vară să fie nu numai răcoroase, ci şi uşoare şi să aibă o acţiune calmantă, explică Lygia Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională. 

Vara, tendinţa naturală este de a consuma mâncăruri uşoare. Alimentele cu efect răcoritor, care trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară, sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (fasolea verde şi galbenă, conopidă, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveţii) şi nu în ultimul rând fructele proaspete de sezon (în special pepenele). Gustul acestor alimente poate fi îmbunătăţit prin adăugarea unor ingrediente la fel de proaspete şi răcoroase cum sunt lămâia, busuiocul, pătrunjelul.

Băuturile cu adevarat răcoritoare sunt şi ele de mare valoare pe căldură şi dintre ele fac parte: apa minerală plată, apa minerală carbogazoasă, ceaiul de mentă (ajută şi la ameliorarea problemelor gastrointestinale uşoare), ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de lămâie. O atenţie deosebită trebuie acordată temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheaţă sau îngheţată nu sunt cea mai bună soluţie de răcorire. Senzaţia de rece e doar în gură, însă stomacul se contractă şi-şi încetineşte digestia, producându-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal, susţine specialistul. 

În acelaşi timp, când temperaturile de afară sunt crescute, este indicat să se evite consumul anumitor alimente care scad nivelul energetic al organismului şi obligă organele interne să lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se numără nucile, carnea, ouăle şi chiar seminţele şi cerealele integrale. Restricţie trebuie să se impună şi la alimentele cu un mare conţinut de zahar şi sodiu, care îngreunează absorbţia nutrienţilor în organism. 

Alimentaţia pe timp de caniculă, recomandările Lygiei Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională

1. Bea multa apă – este ingredientul cheie care îţi va menţine echilibrul hidric şi termic al corpului. Fiind cald afară trebuie mărită cantitatea de apă consumată indiferent de nivelul efortului fizic depus.

2. Evită băuturile alcoolice, carbogazoase şi în special pe cele cu aport de cafeină şi zahăr. Toate aceste băuturi conţin coloranţi şi aditivi care afectează procesele metabolice. Majoritatea băuturilor aşa-zise răcoritoare conţin acid fosforic, iar excesul acestei substanţe în sânge duce la separarea calciului din oase, lăsându-le fragile şi poroase.

3. Nu trebuie consumate lichide foarte reci – ele nu ne ajută în mod real să ne răcorim pe perioada verii. Consumarea lichidelor foarte reci atunci când suntem înfierbantaţi poate conduce la o uşoară vasoconstricţie, lucru care trebuie evitat atunci când încercăm să ne răcorim.

4. Efortul fizic aerob extenuant trebuie limitat.

5. Dieta trebuie să conţină alimente uşoare, bogate în nutrienţi şi sărace în grăsimi.

6. Alimentele condimentate (iuţi şi sărate) trebuie limitate. Conţinutul mare de sare aflată în stare anorganică este digerat şi trebuie eliminat din corp, motiv pentru care se vor bea cantităţi uriaşe de apă.

7. Alimentele prăjite şi cele procesate trebuie eliminate din dietă.

8. Lactatele fermentate bogate în probiotice ajută la reechilibrarea hidrică după o perioadă de transpiraţie abundentă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: