Nu credem că există un câştigător clar, deoarece atât electricitatea, cât şi gazul au propriile avantaje şi dezavantaje şi la aceasta trebuie să adăugăm diferitele nevoi ale fiecărui utilizator. Chiar şi aşa, sperăm să aducem ceva mai multă lumină asupra subiectului.

Primul aragaz pe gaz a apărut în 1804 în Germania. A fost un echipament care a făcut gătitul mai uşor pentru un număr mare de oameni. Datorită acestei invenţii, maşinile de gătit au fost îmbunătăţite până la inventarea aragazului electric în 1894, conceput pentru uz casnic.

Progresele tehnologice au inovat în reglementare, cheltuieli şi gătit pentru a îmbunătăţi performanţa şi gustul alimentelor. De exemplu, atunci când aleg între un aragaz cu gaz sau electric, majoritatea bucătarilor sau afacerilor din sectorul ospitalităţii tind să opteze pentru prima opţiune, datorită performanţei sale optime ca echipament industrial profesional.

În ziua de astăzi, există o mare diversitate de tipuri de aragaze care îţi permit să pregăteşti mâncarea cu uşurinţă. De ce depinde acest lucru? Ei bine, de tipul de combustibil sau curent care face să funcţioneze maşina de gătit, precum şi materialul din care este fabricat. Toate acestea vor influenţa timpul şi modul de gătit a alimentelor.

Cum se alege între un aragaz electric sau cu gaz?

Principala caracteristică de diferenţiere a unui aragaz cu gaz de unul electric este tipul de combustibil care alimentează cele două echipamente.

Pentru mulţi experţi în domeniu, acest element unic afectează în mod semnificativ performanţa în timpul gătitului.

Încă nu ai un favorit? Nu-ţi face griji! În continuare, îţi vom detalia fiecare dintre componentele de care trebuie să ţii cont atunci când alegi între un aragaz cu gaz sau un aragaz electric.

Mod curăţare

Suprafeţele aragazelor electrice sunt realizate din diferite materiale, cum ar fi plita ceramică, care are nevoie doar de o cârpă umedă pentru curăţare.

În schimb, arzătoarele unui aragazul cu gaz trebuie curăţate unul câte unul, îndepărtând în anumite cazuri inelele metalice ale acestora, ceea ce face ca acest lucru să fie oarecum obositor.

Poluarea mediului

În fiecare an, preţul facturii creşte din cauza consumului de energie generat de anumite aparate electrice precum sistemele de încălzire şi aragazele electrice, care sunt două dintre cele mai utilizate echipamente în locuinţe, generând o cheltuială semnificativă şi poluând mediul.

Studii recente arată însă că aragazele electrice provoacă un impact mai mic asupra mediului, în comparaţie cu aragazele cu gaz care emit până la 35% dioxid de azot în timpul gătitului, datorită tipului de combustibil butanic cu care lucrează.

Verificarea temperaturii

Aşa cum am menţionat anterior, marii bucătari şi companii preferă un aragaz pe gaz decât unul electric, datorită performanţei sale ca echipament de gătit, deoarece de obicei le este mai uşor să controleze temperaturile în timpul preparării alimentelor.

În mod normal, cu aragazele electrice este de obicei mai dificil de gestionat temperaturile, deoarece aceste tipuri de echipamente sunt concepute pentru uz casnic compact.

Întreţinere

Deşi aragazele cu gaz sunt folosite pentru a pregăti cantităţi mari de alimente într-un mod practic şi simplu, întreţinerea şi uzura lor sunt de obicei mai mari decât cele ale unui aragaz electric.

Gazul trebuie reîncărcat în mod regulat, mai ales dacă ai o afacere, ceea ce poate reprezenta o cheltuială semnificativă. La fel, va trebui să verifici periodic furtunurile cu care este distribuit acest combustibil pentru a verifica utilizarea optimă şi starea bună.

La rândul lor, aragazele electrice sau cuptoarele electrice nu necesită întreţinere constantă, cu excepţia cazului în care o piesă este deteriorată, ceea ce nu se întâmplă prea des.

Timp de gătit

Un aragaz electric se încălzeşte rapid imediat ce porneşti echipamentul: în câteva secunde aparatul va fi la temperatura dorită. În schimb, un aragaz cu gaz durează puţin mai mult pentru a se încălzi.

Însă care dintre ele are un timp de gătit mai scurt? În acest sens, tehnologia electrică se evidenţiază, dar problema este complexitatea controlul temperaturilor pe acest echipament. Este inutil să faci un sos de paste într-un timp record, dacă se va arde.