Alergia la praf e dificil de controlat şi poate declanşa astmul

Alergia la praf e dificil de controlat şi poate declanşa astmul

O alergie la praf înseamnă un disconfort major în cazul expunerii prelungite la acarienii din praful de casă. Mâncărimile de nas şi de ochi, strănuturile repetate şi rinoreea sunt supărătoare, dar cu adevărat îngrijorător este că alergicii la praf au un risc crescut de a suferi de astm. Acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor.

Chiar dacă alergia la praf necesită un efort considerabil pentru a fi ţinută sub control, vestea bună este că simptomele pot fi atenuate. Colaboraţi cu un medic alergolog pentru a determina care sunt cele mai bune practici şi metode de tratament, astfel încât să puteţi scăpa de simptome.
 

Alergie la praf sau doar o iritare a căilor respiratorii?

 
Cele mai frecvente alergene perene se află în praful de casă. Acesta este o combinaţie de mai multe particule organice.
 
Dar alergia la praf nu trebuie confundată cu neplăcerea provocată de praful din casă, care îi irită pe cei mai sensibili, de obicei.
 
 
Multe persoane confundă problemele care apar din cauza prafului inert cu alergia. În primul caz, este vorba despre un efect iritativ, nespecific şi care nu are legătură cu alergia. Este adevărat, în schimb, că acest praf poate să agraveze rinita şi astmul bronşic atât formele alergice, cât şi pe cele nonalergice.
Dr. Rareş Simu, medic specialist în imunologie clinică şi alergologie
 
Alergia la praf se manifestă, în principal, la nivelul sistemului respirator şi simptomele sunt presistente.
Medicul alergolog precizează că praful de casă are în componenţă două tipuri de acarieni (un fel de păianjeni microscopici):
 
dermatophagoides pteronyssinus şi
dermatophagoides farinae.
 
În plus, există în compoziţia lui şi alte alergene:
fungi,
micelii,
resturi de insecte,
scuame de animale, 
fibre textile.
 
Gândacii de bucătărie - blatella germanica, blatta orientalis, periplaneta Americana - pot să reprezinte şi ei o sursă de alergie la praf de casă. Aceste particule, fiecare separat sau în combinaţie, pot reprezenta cauza alergiei. Ele sunt prezente în casă indiferent de anotimp, deci simptomele sunt prezente tot timpul anului.
Dr. Rareş Simu, medic specialist în imunologie clinică şi alergologie
 

Cauzele alergiei la praful de casă sau la acarieni

 
Alergia presupune un răspuns exagerat al sistemului imunitar la o substanţă necunoscută care nu este, de obicei, dăunătoare. Aceste substanţe se numesc alergene şi pot include anumite alimente, polen şi acarieni. Persoanele alergice la acarienii din praful de casă au reacţii neplăcute la rămăşiţele acestor insecte minuscule.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările