Nicolas Ghesquière, bine-venit la Louis Vuitton

Nicolas Ghesquière, bine-venit la Louis Vuitton

Nicolas Ghesquière, noul director de creaţie al casei de modă Louis Vuitton FOTO Photoland Corbis

Creatorul de modă plecat de la Balenciaga acum un an revine pe scena modei direct pe poziţia ocupată de Marc Jacobs, timp de 16 ani: directorul de creaţie al brandului francez Louis Vuitton.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Casa Louis Vuitton este încântată să-i ureze bun-venit lui Nicolas Ghesquière, unul dintre marile talente ale prezentului. El va aduce o viziune creativă şi modernă asupra colecţiilor pentru femei, construind pe valorile rafinamentului, ale savoir faire-ului şi calităţii extreme, esenţiale pentru Louis Vuitton din 1854“, se arată în comunicatul oficial al casei de modă franceze lansat pe 4 noiembrie.

La rândul său, Ghesquière a asigurat publicul nerăbdător că împarte aceleaşi valori şi viziune cu casa de modă. „Louis Vuitton a fost mereu, pentru mine, încarnarea simbolului luxului suprem, al inovaţiei şi explorării. Sunt foarte onorat de misiunea care mi-a fost încredinţată, dar, mai ales, să mă alătur istoriei acestei case“, a spus designerul pentru „Women's Wear Daily“.

Potrivit presei internaţionale, la Vuitton este o atmosferă calmă şi sigură acum, pentru că se crede cu tărie că Ghesquière, care a fost timp de 15 ani directorul de creaţie al casei de modă Balenciaga, va continua drumul succesului început de Marc Jacobs în 1997.

16 ani de recorduri

Poate că nu din întâmplare, în 1997, atât Marc Jacobs, cât şi Nicolas Ghesquière făceau cel mai mare pas al carierei lor, de până atunci. Dacă primul se instala în fruntea Louis Vuitton, urmând să o transforme într-un gigant al luxului, Ghesquière ocupa aceeaşi poziţie, doar că în cadrul unei companii cu tradiţie şi istorie, Balenciaga. Chiar dacă uşor prăfuită şi cu o direcţie incertă, era mai bine plasată, ca imagine, în faţa publicului.

La fel ca Marc Jacobs, Ghesquière a avut parte de ovaţii încă de la prima sa colecţie, care a ridicat vălul negru din trecutul recent al casei de modă. Designerul a transformat, de-a lungul anilor, obsesii vizuale în necesităţile publicului. Acestuia îi aparţin siluetele extrem de slabe şi abordarea filosofică şi sensibilă a designului. Aşa cum Marc Jacobs a reuşit să readucă la viaţă genţile Louis Vuitton, singurul lucru pentru care brandul era cunoscut, de altfel, până la el, aşa şi Ghesquière a creat o gaşcă imensă a adoratorilor genţilor sale.

„Din 1997, Ghesquière s-a demonstrat a fi o constantă matematică a lumii modei. Când şi dacă alte colecţii deza­măgeau, Balenciaga era mereu acolo să încânte. Chiar şi când nu erai sigur că ai înţeles colecţia, chiar şi când nu înţelegeai cine va purta hainele acelea. Le recunoşteai câteva luni mai târziu pe o străină impecabilă care lua prânzul lângă tine“, scria „The New York Times“.

Creaţiile sale celebre, de la umerii absurd de bufanţi până la scheletele metalice şi gecile tip biker, au devenit sursă de inspiraţie nu doar pentru tendinţele moderne, cât şi pentru întreaga industrie. Balenciaga a crescut simţitor, în fiecare an, sub conducerea sigură a francezului care a ştiut din copilărie ce vrea să facă: haine.

Frustrările unui geniu

„În ultimii doi ani, frustrările au venit una după alta“, spunea designerul, în 2012, în primul interviu acordat după plecarea sa de la conducerea casei de modă, publicat de revista „System“.

„Într-un final, lipsa de cultură m-a deranjat cel mai mult. Cele mai bune piese pe care noi le făceam pentru podium erau complet ignorate de oamenii de afaceri. Au uitat că pentru a ajunge la acea jachetă extrem de bine vândută, trebuia să se parcurgă tot drumul până la o piesă magistral realizată. Am început să fiu nefericit când mi-am dat seama că lipseau stima, interesul sau recunoştinţa pentru toată documentarea mea, nu le păsa decât de rezultatul care poate fi vândut“, spunea designerul francez.

De altfel, pentru aceste declaraţii, Nicolas Ghesquière a fost dat în judecată de preşedintele companiei care deţine Balenciaga, proces care continuă şi astăzi. Motivul: încălcarea clauzei de confidenţialitate dintre designer şi casa de modă. Plecarea lui Ghesquière a fost una dintre cele mai zgomotoase şi neaşteptate, la nivelul publicului, din ultimul deceniu al modei. 

„Ghes­quière reprezintă ce este mai bun în lumea modei. Reuşeşte să combine arta cu tehnologia, inovaţia şi comercialul într-o manieră strălucitoare. Hainele lui arată mereu bine, dar sunt mult mai mult decât se vede pe umeraş“, scria Amy Larocca, de la „The New York Times“, unul dintre editorii de modă bucuroşi de sosirea acestuia la Louis Vuitton.

Nicolas Ghesquière are un stil de lucru de care nu s-a dezis niciodată, fapt care reieşea din colecţiile sale. Petrecea luni întregi scufundat în arhivele Balenciaga, absorbind toată istoria brandului, cu fiecare cusătură a ei.

„Toţi designerii de la marile case fac asta, dar felul în care Ghesquière folosea informaţia era unic. Refăcea fiecare cusătură, folosin­du-se mereu de ultima tehnologie. Pentru o rochie din ultima sa colecţie la Balenciaga, a luat o bucată mare de stofă încreţită şi a lucrat-o împreună cu «petites mains» (croitorii din atelierele de haute couture – n.r.), cu ingineri de textile din Germania şi cu alţi specialişti din Elveţia, care vopseau dantela. Rezultatul era ceva cu totul unic şi frumos, care nu pierdea contactul cu latura comercială, realizând lucruri pe care toată lumea vrea să le poarte. A reuşit să fie artist fără să devină obscur sau irelevant, ceea ce nu este deloc uşor într-un mediu atât de comercial“, a spus Larocca.

Pe de altă parte, şi geniul lui Marc Jacobs este recunoscut, alături de munca şi rezultatele sale vizibile la Louis Vuitton. La numirea lui Ghesquière la cârma casei de modă franceze nu au fost reacţii negative. Pentru că fiecare dintre cei doi a scris istorie şi a bătut recorduri, mai mult sau mai puţin comerciale, lăsând în urmă branduri pline de oportunităţi creative.

Citeşte şi:

Moştenirea unui modernist

Cum să-ţi pregăteşti valiza de voiaj. Ghid de la Louis Vuitton

De unde vine inspiraţia?

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările