8 iulie: Ziua în care a avut loc Incidentul OZN de la Roswell. Anunțul privind „capturarea" unei „farfurii zburătoare” a alimentat teoria conspirației
0Pe 8 iulie, în anul 158, a fost făcută ultima mențiune epigrafică a Daciei Superioare. În aceeași zi, dar în 1392, a fost atestată prima monedă românească. Tot pe 8 iulie, însă în 1967, a murit actrița Vivien Leigh, iar în 1947 a avut loc Incidentul OZN de la Roswell.
8 iulie 158: A fost făcută ultima mențiune epigrafică a Daciei Superioare
Cât timp au făcut parte din structurile Imperiului Roman, teritoriile nord-dunărene au avut mai multe reorganizări administrative, fie că a fost vorba de simple împărțiri, fie că au fost abandonate diferite teritorii. Una dintre cele mai importante reorganizări a avut loc în timpul împăratului Hadrian, reorganizare care poate fi încadrată într-un context mai larg, al crizei Imperiului Roman și al abandonării teritoriilor asiatice cucerite de Traian, potrivit Wikipedia.
Deși renunțase la planul abandonării complete a provinciei și că respinsese cu succes atacurile barbarilor, pentru Hadrian era evidentă necesitatea unei noi organizări. De altfel, el revenise la concepția politică a lui Augustus : „o politică defensivă în cadrul limitelor existente”. Inițial ar fi fost fost create Dacia Inferior din teritorii care aparțineau Moesiei Inferior: estul Olteniei și probabil sud-estul Transilvaniei, și Dacia Superior cuprinzănd Transilvania, Banatul și vestul Olteniei. Prima mențiune a Daciei Superior apare într-o diplomă militară din 29 iunie 120, ceea ce implică și existența Daciei Inferior.

Este de presupus, totuși, că această organizare s-a realizat ceva mai devreme, probabil o dată cu înfrângerea iazigilor, deci în jurul anilor 118-119, potrivit Wikipedia
Muntenia si Moldova de sud fuseseră abandonate deja la momentul încheierii păcii cu roxolanii. Cele mai mari probleme în privința reorganizării sunt puse de provincia Dacia Porolissensis. O diplomă militară din 10 august 123, descoperită la Gherla, este dată pentru trei unități auxiliare din această provincie. Aceasta este prima mențiune a Daciei Porolissensis. Părerile istoricilor sunt divergente. Ioan I. Russu consideră că desprinderea Daciei Porolissensis s-a făcut între anii 120-123, aceasta neputând exista înainte de anul 120 când, la 29 iunie, două diplome militare descoperite la Porolissum și Cășeiu vorbesc de Dacia Superior.
„Prin urmare, această măsură, neputându-i fi atribuită lui Turbo, ar fi probabil o măsură politico-militară a împăratului Hadrian și a guvernatorului Daciei Superior, Iulius Severus. Pe de altă parte, M. Bărbulescu consideră că noua provincie ar fi fost creată deodată cu Dacia Superior și Inferior și, probabil, nu mai târziu de anul 119, crearea ei înscriindu-se perfect în demersul de reorganizare al împăratului. Oricum ar fi fost, această provincie era formată din zona nordică a fostei provincii Dacia, până la Arieș și Mureșul superior. Având în vedere faptul că Legiunea a IV-a Flavia Felix fusese transferată la Singidunum, în Dacia Superior rămâne o singură legiune, a XIII-a Gemina, ceea ce înseamnă că guvernatorul provinciei avea să fie de acum încolo de rang praetorian. Inițial, Dacia Inferior si Dacia Porolissensis, neavând nicio legiune vor fi conduse de un procurator Augusti”, aratăsursa citată.
Scopul creării celor trei provincii a fost facilitarea apărării acestei granițe a Imperiului, foarte întinsă de altfel. Dupa cum afirmă Ioan I. Russu, această reorganizare apare „ca dovadă a intensificării controlului roman în această zonă și a necesității întăririi apărării Daciei printr-un corp de armată auxiliar”.
Ultima mențiune epigrafică a Daciei Superioare datează din 8 iulie 158.
8 iulie 1392: A fost atestată prima monedă românească
Existența monedelor emise de Ţara Românească în Pera Constantinopolului („perperii de Valachia”) atestă circulaţia lor în comerţul internaţional (comerţul sud-est european).

Denumirea Perperii de Valachia îşi are originea în moneda de aur Hyperpyron, bătută de Paleologi spre sfârşitul dinastiei lor, cu un continut de 20 gr de aur, de 20 de carate. Moneda a circulat şi în Occident, existând o largă apreciere a calităţii ei, sub numele de perperum şi în Balcani, slavizat pe numele perper cu pluralul românesc perperii.
8 iulie 1831: S-a născut John Pemberton, inventatorul Coca-Cola
John Pemberton - fost farmacist american și ofițer - a ajuns să inventeze celebra băutură pentru care compania Coca Cola îl omagiază în vremurile noastre în urma unui incident petrecut în aprilie 1865.
Pemberton a fost rănit în Bătălia de la Columbus, Georgia, și la fel ca mulți alți veterani răniți a devenit dependent de morfină, potrivit Wikipedia.
Încercând să găsească un leac pentru dependența sa, a început să facă experimente cu coca și vinuri obținute din coca, creând în cele din urmă propria sa versiune de Vin Mariani, care conținea nucă de kola și damiana și pe care l-a numit Pemberton's French Wine Coca.

Când Atlanta și Fulton County au trecut, în 1886, la o nouă legislație, mai riguroasă, Pemberton s-a văzut obligat să producă EREN o alternativă non-alcoolică a versiunii sale de French Wine Coca.
Cu ajutorul farmacistului Willis Venable la care a apelat pentru a pentru a testa și perfecționa noua rețetă, a elaborat un set de indicații pentru prepararea sa, care în cele din urmă a inclus și amestecul de sirop cu apă carbogazoasă.

Noua formulă a ajuns să se numească Coca-Cola (sintagmă care aparține lui Frank Mason Robinson) grație rezonanței numelui, popular printre vinurile medicamentoase.
Deși numele a făcut referire destul de clar la cele două ingrediente principale, controversa asupra conținutului de cocaină avea să determine mai târziu compania Coca-Cola Company să afirme că numele a fost „lipsit de sens, dar fantezist”, potrivit Wikipedia.
8 iulie 1838: S-a născut Ferdinand von Zeppelin
Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin - unul dintre pionierii aeronauticii mondial - este constructorul german al dirijabilului. În 1900, cu motorul pregătit de el, a efectuat primul zbor cu un dirijabil rigid cu structură metalică.
Militar de carieră, s-a retras din armată în 1891,cu gradul de general-locotenent şi a fondat o fabrică de aerostate la Friedrichshafen, încercând să pună în aplicare planurile sale de a construi un dirijabil propulsat de motoare.
Primul dirijabil construit după aceste planuri, LZ-1, a zburat, la data de 2 iulie 1900, deasupra lacului Konstanz, lângă Friedrichshafen din sudul Germaniei. Zborul nu a fost un succes deplin şi Ferdinand von Zeppelin a fost forţat să-şi oprească munca pentru construirea acestor aparate, la vremea respectivă.
Următorul dirijabil, LZ-3, a fost primul Zeppelin de succes, prin zborul care a avut loc la 9 octombrie 1906.
8 iulie 1869: La Timișoara s-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din țară
„Societatea de tramvaie cu cai din Timişoara” a fost înființată în 1869, an în care, la data de 8 iulie, în Timişoara a fost inaugurată prima linie pentru tramvai.
Vagoanele tramvaiului tras de cai erau de fabricaţie austriacă.
Iluminatul se făcea cu lămpi pe gaz, iar parcul număra 15 perechi de cai, cinci vagoane dintre care trei erau rezerve.
Pe 3 noiembrie 1869 traseul a fost extins pe ruta: Fabric – Cetate – Iosefin – Gară. În 1898, anul de vârf al tramvaiului tras de cai, se înregistrau peste 850.000 de călătorii pe acest mijloc de transport.

În 1899 s-a trecut la tramvaiul arhaic la cel electric schimbându-se astfel denumirea instituţiei în Tramvaiele Comunale Electrice Timişoara (TCT). Vagoanele electrice aveau un grad mare de confort; de asemenea durata unui traseu s-a redus de la 1 oră şi 30 de minute la 32 de minute. Depoul număra pe vremea aceea un număr de 43 de vagoane motor, 3 vagoane remorcă, 2 pluguri de zăpadă şi câteva vagoane platformă.
În 1921 au fost puse în circulație primele tramvaie de fabricaţie românească. Zece ani mai târziu, vagonul motor şi vagonul remorcă „Gemene” au fost transformate în tramvai cu dublă comandă care aveau în dotare motoare şi instalaţie de frânare de fabricaţie germană.
27 de ani mai târziu s-a construit linia simplă de tramvai, cu ramificaţie din cea existentă: Mehala – Bulevardul Cetăţii – Calea Bogdăneştilor până în strada Războieni.
8 iulie 1889: A fost publicată prima ediție a cotidianului Wall Street Journal
Celebrul ziarul american cu specific economic și financiar a apărut prima dată în anul 1883, sub numele de Customers' Afternoon Letter.
Publicația conținea frecvent un articol numit „Morning Gossip” (adică zvonul dimineții).
În 1889, ziarul a fost redenumit The Wall Street Journal, un nume care își are originea în inima districtului financiar din Lower Manhattan.
Ziarul conținea atunci patru pagini și se vindea pentru doi cenți.

O reclamă în Wall Street Journal costa 20
Până în 2007, ziarul a primit 37 de premiii Pulitzer 7.
Înacel an, Wall Street Journal a ajuns la un tiraj de aproximativ 2 milioane de exemplare, depășit în SUA doar de USA Today. Potrivit News Corp, în luna iunie 2018, depunerea 10-K la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse, Jurnalul a pus circulație circa 2.475 milioane de exemplare (inclusiv aproape 1.590.000 de abonamente digitale) în comparație cu USA Today 1.7 milion.
8 iulie 1947: A avut loc Incidentul OZN de la Roswell.
Referitor la incidentul OZN de la Roswell se presupune că s-au recuperat resturi extraterestre, inclusiv cadavre străine, de la un obiect neidentificat care s-a prăbușit în apropiere de Roswell, sediul comitatului Chaves, statul New Mexico, SUA, în 8 iulie 1947.
Controverse intense și teorii ale conspirației
De mai bine de cinci decenii, incidentul a făcut obiectul unor controverse intense, iar de el au fost legate teorii ale conspirației cu privire la natura reală a obiectului care s-a prăbușit.

Potrivit explicațiilor date atunci de Armata SUA, ceea ce s-a întâmplat a fost doar recuperarea resturilor unui balon experimental de supraveghere la mare altitudine care aparținea unui program secret numit Mogul.
Totuși, mulți susținători ai teoriei conspirației legate de OZN-urilor spun că, de fapt, o navă extraterestră s-a prăbușit și câteva cadavre au fost recuperate și că apoi militarii au început o operațiune de mușamalizare.
Cum s-a făcut comunicarea oficială
Pe 8 iulie 1947, Roswell Army Air Field (RAAF), biroul de informații publice din Roswell, New Mexico, a emis un comunicat de presă în care preciza că personalul din compania 509th Bomb Group a recuperat o farfurie zburătoare prăbușită în apropiere de o fermă din Roswell, ceea ce a mărit interesul mass-mediei pentru acest subiect, potrivit Wikipedia.
A doua zi, presa a raportat că cel ce era comandant general al Air Force, a afirmat că, de fapt, un balon cu radar de urmărire a fost recuperat de către personalul RAAF și nu un disc zburător. Ulterior a avut loc o conferință de presă care a confirmat că a fost un balon meteorologic.
8 iulie 1951: S-a născut Anjelica Huston, actriță americană
Fiica regizorului John Huston și nepoata legendarului actor britanic Walter Huston, Anjelica Huston este cunoscută mai ales pentru celebrul său rol Morticia, din Familia Addams și asociată cu multe personaje excentrice, a primit numeroase distincții, printre care un premiu Oscar și un Glob de Aur, precum și nominalizări la trei premii ale Academiei Britanice de Film și șase premii Primetime Emmy.
În 2010, actița a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.
Anjelica Huston s-a mutat de la Londra la New York, unde a lucrat ca model de-a lungul anilor 1970. La începutul anilor 1980 a decis să se ocupe în mod activ de actorie și, ulterior, a avut o mare descoperire cu interpretarea sa în rolul unei cârtițe mafiote din Prizzi's Honor (1985), regizat tot de tatăl său, pentru care a devenit a treia generație din familia sa care a primit un premiu Oscar.
8 iulie 1958: S-a născut actorul, regizorul și producătorul american Kevin Bacon
Kevin Bacon are o colecție impresionantă de distincții, printre care Golden Globe Award și Screen Actors Guild Award, precum și o nominalizare la Primetime Emmy Award.
Celebrul actor, regizor și producător nu a obținut însă niciodată o nominalizare la Oscar, însă în 2003, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.
Kevin Bacon și-a făcut debutul în lungmetraj în National Lampoon's Animal House (1978), înainte de a debuta în filmul muzical-dramatic Footloose (1984). De atunci a jucat în filme aclamate de critici precum Diner (1982), JFK (1991), A Few Good Men (1992), Apollo 13 (1995), Mystic River (2003) și Frost/Nixon (2008). Bacon a mai regizat filmele Losing Chase (1996) și Loverboy (2005).
8 iulie 1967: A murit Vivien Leigh, actriță de film și teatru britanică
De-a lungul carierei, Vivien Leigh a fost laureată cu două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara din Pe aripile vântului (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producția Un tramvai numit dorință (1951), pe care l-a interpretat și în teatru în West End din Londra.
A avut o colaborare în plan artistic cu soțul său, Laurence Olivier, care a regizat multe dintre filmele ce au făcut-o celebră
În cele trei decenii de ani de carieră, actrița a interpretat roluri variate, începând de la eroinele comediilor lui Noël Coward și ale lui George Bernard Shaw, până la personaje din opere clasice ale lui William Shakespeare, precum Ofelia, Cleopatra, Julieta sau Lady Macbeth.
8 iulie 2022: A fost ucis fostul prim-ministru al Japoniei
Fostul premier japonez Shinzo Abe, unul dintre cei mai puternici lideri postbelici ai Japoniei, a fost victima unui atac cu armă în timp ce participa la un eveniment de campanie de la Nara, lângă Osaka, potrivit postului public NHK.
Shinzo Abe avea 67 de ani.
Trupele de securitate de la fața locului au prins un bărbat de 41 de ani, înarmat cu armă artizanală.
8 iulie în Calendarul ortodox
Pe 8 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Mare Mucenic Procopie.