8 iulie – Ziua în care s-a născut inventatorul celei mai cunoscute băuturi răcoritoare, dar și cel al dirijabilului
08 iulie este ziua în care s-a născut John Pemberton, cel care a inventat băutura răcortoare ce avea să devină cea mai consumată în toată lumea, coca-cola. Tot în aceast zi s-a născut Ferdinand von Zeppelin, cel care a inventat aparatul de zbor ce-i poartă numele.

Alte evenimente importante din istoria zilei, ce au avut loc pe 8 iulie:
8 iulie 1392: Este atestată prima monedă românească
Prezența monedelor emise de Ţara Românească în Pera Constantinopolului („perperii de Valachia”) atestă circulaţia monedei româneşti în comerţul internaţional. Astfel este atestată circulaţia monedei româneşti în comerţul sud-est european.

Termenul de Perperii de Valachia îşi are originea în moneda de aur Hyperpyron, bătută de Paleologi spre sfârşitul dinastiei lor, cu un continut de 20 gr de aur, de 20 de carate. Moneda a circulat şi în Occident, bucurându-se de o largă apreciere a calităţii ei, sub numele de perperum şi în Balcani, slavizat pe numele perper cu pluralul românesc perperii.
8 iulie 1831: S-a născut John Pemberton, inventatorul Coca-Cola
John Pemberton fost un farmacist american și ofițer. În aprilie 1865, Pemberton a fost rănit în Bătălia de la Columbus, Georgia, și la fel ca mulți alți veterani răniți a devenit dependent de morfină. Căutând un leac pentru dependența sa a început să facă experimente cu coca și vinuri obținute din coca, creând în cele din urmă propria sa versiune de Vin Mariani, care conținea nucă de kola și damiana și pe care l-a numit Pemberton's French Wine Coca.

O dată cu creștea îngrijorării publice privind dependența de droguri, depresia și alcoolismul în rândul veteranilor și a neurasteniei în rândul femeilor sudiste irascibile, produsul lui medical a fost promovat ca fiind foarte benefic pentru "doamne și toți cei a căror loc de muncă sedentar cauzează neurastenie, probleme ale stomacului, intestinelor și rinichilor, precum și cei care au nevoie de un fortifiant și de un agent stimulant pur."
8 iulie 1838: S-a născut Ferdinand von Zeppelin
Von Zeppelin este cel care a construit aparatul aeropurtat care îi poartă numele. Contele Ferdinand von Zeppelin, unul dintre pionierii aeronauticii mondiale, fiind militar de carieră. În 1891, s-a retras din armată cu gradul de general-locotenent şi a fondat o fabrică de aerostate la Friedrichshafen, încercând să pună în aplicare planurile sale de a construi un dirijabil propulsat de motoare.
La 2 iulie 1900, primul dirijabil construit după aceste planuri, LZ-1, a zburat deasupra lacului Konstanz, lângă Friedrichshafen din sudul Germaniei. Zborul nu a fost un succes deplin şi Ferdinand von Zeppelin a fost forţat să-şi oprească munca pentru construirea acestor aparate, la vremea respectivă. Următorul dirijabil, LZ-3, a fost primul Zeppelin de succes, prin zborul care a avut loc la 9 octombrie 1906.
8 iulie 1869: La Timișoara s-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din țară
Specific secolului al XIX-lea, tramvaiul cu cai a fost inventat de inginerul englez Benjamin Outram. Încă din 1775, el a gândit această modalitate de transport, cu vagoane de mici dimensiuni, care să circule pe șine plate, încastrate în pavaj. De aici, vine și cuvântul tramvai: tramway, în limba engleză, tram însemnând şină plată, iar way însemnând drum.

Primul tramvai stradal a funcţionat în 1832, în New York, urmat de New Orleans, iar în Europa apare primul tramvai în anul 1838 la Paris. În 1869 apare și în România, la Timișoara.
8 iulie 1889: A fost publicată prima ediție a cotidianului Wall Street Journal
Este o publciație americană cu specific economic și financiar.
Ziarul a apărut prima dată în anul 1883, sub numele de Customers' Afternoon Letter; deseori conținea un articol numit "Morning Gossip" (adică zvonul dimineții). În anul 1889, ziarul este redenumit în The Wall Street Journal. La acea dată, ziarul conținea patru pagini și se vindea pentru doi cenți. Publicarea unei reclame costa 20 de cenți pe linie.

În anul 2007, ziarul avea un tiraj zilnic de aproximativ 2 milioane de exemplare, depășit în SUA doar de USA Today. Potrivit News Corp, în luna iunie 2018, depunerea 10-K la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse, Jurnalul a pus circulație circa 2.475 milioane de exemplare (inclusiv aproape 1.590.000 de abonamente digitale) în comparație cu USA Today 1.7 milion.
Ziarul, care a primit 37 de premiii Pulitzer până în 2007, își are numele de la Wall Street, în inima districtului financiar din Lower Manhattan.
8 iulie 1947: A avut loc Incidentul OZN de la Roswell.
În incidentul OZN de la Roswell se presupune că s-au recuperat resturi extraterestre, inclusiv cadavre străine, de la un obiect neidentificat care s-a prăbușit în apropiere de Roswell, sediul comitatului Chaves, statul New Mexico, SUA, în 8 iulie 1947. De la sfârșitul anilor 1970, incidentul a fost obiectul unor controverse intense și obiectul unor teorii ale conspirației cu privire la natura reală a obiectului care s-a prăbușit.

Armata Statelor Unite ale Americii susține că ceea ce s-a întâmplat a fost doar recuperarea resturilor unui balon experimental de supraveghere la mare altitudine care aparținea unui program secret numit Mogul. Cu toate acestea, mulți susținători ai OZN-urilor spun că, de fapt, o navă extraterestră s-a prăbușit și câteva cadavre au fost recuperate și că apoi militarii au început o operațiune de mușamalizare.
8 iulie 1951: S-a născut Anjelica Huston, actriță americană
Este câștigătoare a premiului Oscar pentru cel mai bun rol secundar în filmul Onoarea familiei Prizzi. Este fiica regizorului John Huston și nepoata legendarului actor britanic Walter Huston.
Cunoscută pentru că interpretează adesea personaje excentrice și distincte, a primit numeroase distincții, printre care un premiu Oscar și un Glob de Aur, precum și nominalizări la trei premii ale Academiei Britanice de Film și șase premii Primetime Emmy. În 2010, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.
Huston s-a mutat de la Londra la New York, unde a lucrat ca model de-a lungul anilor 1970. La începutul anilor 1980 a decis să se ocupe în mod activ de actorie și, ulterior, a avut o mare descoperire cu interpretarea sa în rolul unei cârtițe mafiote din Prizzi's Honor (1985), regizat tot de tatăl său, pentru care a devenit a treia generație din familia sa care a primit un premiu Oscar.
Este cunoscută pentru celebrul său rol. Mirticia, din Familia Addams.
8 iulie 1958: S-a născut actorul Kevin Bacon
Este regizor, actor și producător american. Cunoscut pentru rolurile sale principale și de personaj principal, Bacon a primit numeroase distincții, printre care Golden Globe Award și Screen Actors Guild Award, precum și o nominalizare la Primetime Emmy Award. The Guardian l-a numit unul dintre cei mai buni actori care nu au primit niciodată o nominalizare la Oscar. În 2003, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.
Bacon și-a făcut debutul în lungmetraj în National Lampoon's Animal House (1978), înainte de a debuta în filmul muzical-dramatic Footloose (1984). De atunci a jucat în filme aclamate de critici precum Diner (1982), JFK (1991), A Few Good Men (1992), Apollo 13 (1995), Mystic River (2003) și Frost/Nixon (2008). Bacon a mai regizat filmele Losing Chase (1996) și Loverboy (2005).
8 iulie 1967: A decedat Vivien Leigh, actriță de film și teatru britanică
Este laureată a două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara din Pe aripile vântului (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producția Un tramvai numit dorință (1951), pe care l-a interpretat și în teatru în West End din Londra.
Vivien Leigh a fost o actriță prolifică, ea colaborând adesea pe plan artistic cu soțul său, Laurence Olivier, care a regizat multe dintre filmele ce au făcut-o celebră. De-a lungul celor 30 de ani de carieră, actrița a interpretat roluri variate, începând de la eroinele comediilor lui Noël Coward și ale lui George Bernard Shaw, până la personaje din opere clasice ale lui William Shakespeare, precum Ofelia, Cleopatra, Julieta sau Lady Macbeth.
8 iulie 2022: Fostul prim-ministru al Japoniei este ucis
Fostul premier japonez Shinzo Abe, unul dintre cei mai puternici lideri postbelici ai țării, a fost ucis într-un atac cu armă în timp ce participa la un eveniment de campanie de la Nara, lângă Osaka, potrivit postului public NHK. Avea 67 de ani.

Shinzo Abe a murit în spital după ce a fost împușcat la un eveniment electoral pentru alegerile programate să aibă loc pe 10 iulie. Abe a fost împușcat de două ori în timp ce ținea un discurs pe o stradă din orașul Nara, vineri dimineață. Trupele de securitate de la fața locului au prins un bărbat de 41 de ani, înarmat cu armă artizanală.