8 iulie: 155 de ani de la inaugurarea, la Timișoara, a primei linii de tramvai tras de cai din România

0
Publicat:

Pe 8 iulie, în 1392, era atestată prima monedă românească, în 1838 se năștea Ferdinand von Zeppelin, inventatorul aparatului de zbor ce-i poartă numele, în 1967 murea actrița britanică Vivien Leigh, iar în 1869, la Timișoara, se inaugura prima linie de tramvai tras de cai din țară.

primul tramvai descopera ro jpg

8 iulie 1392: Este atestată prima monedă românească

Existența monedelor emise de Ţara Românească în Pera Constantinopolului („perperii de Valachia”) atestă circulaţia lor în comerţul internaţional (comerţul sud-est european).

Cele mai vechi monede românești FOTO Contemporanul
Cele mai vechi monede românești FOTO Contemporanul

Sintagma Perperii de Valachia îşi are originea în moneda de aur Hyperpyron, bătută de Paleologi spre sfârşitul dinastiei lor, cu un continut de 20 gr de aur, de 20 de carate. Moneda a circulat şi în Occident, bucurându-se de o largă apreciere a calităţii ei, sub numele de perperum şi în Balcani, slavizat pe numele perper cu pluralul românesc perperii.

8 iulie 1831: S-a născut John Pemberton, inventatorul Coca-Cola

Fost farmacist american și ofițer, John Pemberton a ajuns să inventeze celebra băutură pentru care compania Coca Cola îl omagiază în vremurile noastre în urma unui incident   petrecut în aprilie 1865.

În acel an, Pemberton a fost rănit în Bătălia de la Columbus, Georgia, și la fel ca mulți alți veterani răniți a devenit dependent de morfină, potrivit Wikipedia.

Încercând să găsească un leac pentru dependența sa, a început să facă experimente cu coca și vinuri obținute din coca, creând în cele din urmă propria sa versiune de Vin Mariani, care conținea nucă de kola și damiana și pe care l-a numit Pemberton's French Wine Coca.

John Pemberton FOTO Wikipedia
John Pemberton FOTO Wikipedia

În 1886, când Atlanta și Fulton County au trecut la o nouă legislație, mai riguroasă, Pemberton s-a văzut obligat să producă EREN o alternativă non-alcoolică a versiunii sale de French Wine Coca. 

Cu ajutorul farmacistului Willis Venable la care a apelat pentru a pentru a testa și perfecționa noua rețetă, a elaborat un set de indicații pentru prepararea sa, care în cele din urmă a inclus și amestecul de sirop cu apă carbogazoasă.

Fabrică de îmbuteliere Coca-Cola  - 08 ianuarie 1941, Montréal, Canada. FOTO Wikipedia
Fabrică de îmbuteliere Coca-Cola - 08 ianuarie 1941, Montréal, Canada. FOTO Wikipedia

Ideea ca noua formulă să se numească Coca-Cola (care aparține lui Frank Mason Robinson) s-a datorat rezonanței numelui, popular printre vinurile medicamentoase.

În ciuda faptului că numele afăcut referire destul de clar la cele două ingrediente principale, controversa asupra conținutului de cocaină avea să determine mai târziu compania Coca-Cola Company să afirme că numele a fost „lipsit de sens, dar fantezist”, potrivit Wikipedia.

8 iulie 1838: S-a născut Ferdinand von Zeppelin

Considerat unul dintre pionierii aeronauticii mondiale, Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin este constructorul german al dirijabilului. În 1900, cu motorul pregătit de el, a efectuat primul zbor cu un dirijabil rigid cu structură metalică.

Militar de carieră, s-a retras din armată în 1891,cu gradul de general-locotenent şi a fondat o fabrică de aerostate la Friedrichshafen, încercând să pună în aplicare planurile sale de a construi un dirijabil propulsat de motoare.

Primul dirijabil construit după aceste planuri, LZ-1, a zburat, la data de  2 iulie 1900, deasupra lacului Konstanz, lângă Friedrichshafen din sudul Germaniei. Zborul nu a fost un succes deplin şi Ferdinand von Zeppelin a fost forţat să-şi oprească munca pentru construirea acestor aparate, la vremea respectivă.

Următorul dirijabil, LZ-3, a fost primul Zeppelin de succes, prin zborul care a avut loc la 9 octombrie 1906.

8 iulie 1869: La Timișoara s-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din țară

În 1869 a luat ființă „Societatea de tramvaie cu cai din Timişoara”, iar în data de 8 iulie în Timişoara a fost inaugurată prima linie pentru tramvai. Vagoanele erau de fabricaţie austriacă, iluminatul se făcea cu lămpi pe gaz, iar parcul număra 15 perechi de cai, cinci vagoane dintre care trei erau rezerve.

În 3 noiembrie 1869 traseul a fost extins pe ruta: Fabric – Cetate – Iosefin – Gară. În 1898, anul de vârf al tramvaiului tras de cai, se înregistrau peste 850.000 de călătorii pe acest mijloc de transport.

Primul tramvai tras de cai din Timişoara. FOTO RATT
Primul tramvai tras de cai din Timişoara. FOTO RATT

În 1899 s-a trecut la tramvaiul arhaic la cel electric schimbându-se astfel denumirea instituţiei în Tramvaiele Comunale Electrice Timişoara (TCT). Vagoanele electrice aveau un grad mare de confort; de asemenea durata unui traseu s-a redus de la 1 oră şi 30 de minute la 32 de minute. Depoul număra pe vremea aceea un număr de 43 de vagoane motor, 3 vagoane remorcă, 2 pluguri de zăpadă şi câteva vagoane platformă.

Primele tramvaie de fabricaţie românească au început să fie puse în circulaţie în 1921. Peste zece ani, vagonul motor şi vagonul remorcă „Gemene” au fost transformate în tramvai cu dublă comandă care aveau în dotare motoare şi instalaţie de frânare de fabricaţie germană.

27 de ani mai târziu s-a construit linia simplă de tramvai, cu ramificaţie din cea existentă: Mehala – Bulevardul Cetăţii – Calea Bogdăneştilor până în strada Războieni.

8 iulie 1889: A fost publicată prima ediție a cotidianului Wall Street Journal

Ziarul american cu specific economic și financiar a apărut prima dată în anul 1883, sub numele de Customers' Afternoon Letter.

 Publicația avea frecvent un articol numit „Morning Gossip” (adică zvonul dimineții). În anul 1889, ziarul este redenumit în The Wall Street Journal.

Numele își are originea în inima districtului financiar din Lower Manhattan.

La acea dată, ziarul conținea patru pagini și se vindea pentru doi cenți.

O reclamă în  Wall Street Journal  costa 20 

Primul număr al cotidianului FOTO Wikipedia
Primul număr al cotidianului FOTO Wikipedia

Ziarul a primit 37 de premiii Pulitzer până în 2007, an în care  a ajuns la un tiraj de aproximativ 2 milioane de exemplare, depășit în SUA doar de USA Today. Potrivit News Corp, în luna iunie 2018, depunerea 10-K la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse, Jurnalul a pus circulație circa 2.475 milioane de exemplare (inclusiv aproape 1.590.000 de abonamente digitale) în comparație cu USA Today 1.7 milion.

8 iulie 1947: A avut loc Incidentul OZN de la Roswell.

Cu privire la incidentul OZN de la Roswell se presupune că s-au recuperat resturi extraterestre, inclusiv cadavre străine, de la un obiect neidentificat care s-a prăbușit în apropiere de Roswell, sediul comitatului Chaves, statul New Mexico, SUA, în 8 iulie 1947.

De mai bine de cinci decenii, incidentul a făcut obiectul unor controverse intense, iar de el au fost legate teorii ale conspirației cu privire la natura reală a obiectului care s-a prăbușit.

Evenimentul a fost intens mediatizat  FOTO Wikipedia
Evenimentul a fost intens mediatizat FOTO Wikipedia

Potrivit explicațiilor date atunci de Armata SUA, ceea ce s-a întâmplat a fost doar recuperarea resturilor unui balon experimental de supraveghere la mare altitudine care aparținea unui program secret numit Mogul.

Totuși, mulți susținători ai teoriei conspirației legate de OZN-urilor spun că, de fapt, o navă extraterestră s-a prăbușit și câteva cadavre au fost recuperate și că apoi militarii au început o operațiune de mușamalizare.

8 iulie 1951: S-a născut Anjelica Huston, actriță americană

Anjelica Huston este fiica regizorului John Huston și nepoata legendarului actor britanic Walter Huston.

Cunoscută mai ales pentru celebrul său rol Morticia, din Familia Addams și asociată cu multe personaje excentrice, a primit numeroase distincții, printre care un premiu Oscar și un Glob de Aur, precum și nominalizări la trei premii ale Academiei Britanice de Film și șase premii Primetime Emmy.

În 2010, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Actrița s-a mutat de la Londra la New York, unde a lucrat ca model de-a lungul anilor 1970. La începutul anilor 1980 a decis să se ocupe în mod activ de actorie și, ulterior, a avut o mare descoperire cu interpretarea sa în rolul unei cârtițe mafiote din Prizzi's Honor (1985), regizat tot de tatăl său, pentru care a devenit a treia generație din familia sa care a primit un premiu Oscar.

8 iulie 1958: S-a născut actorul regizorul și producătorul american Kevin Bacon

Kevin Bacon este posesorul numeroase distincții, printre care Golden Globe Award și Screen Actors Guild Award, precum și o nominalizare la Primetime Emmy Award.

Nu a obținut însă niciodată o nominalizare la Oscar, dar în 2003, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Actorul și-a făcut debutul în lungmetraj în National Lampoon's Animal House (1978), înainte de a debuta în filmul muzical-dramatic Footloose (1984). De atunci a jucat în filme aclamate de critici precum Diner (1982), JFK (1991), A Few Good Men (1992), Apollo 13 (1995), Mystic River (2003) și Frost/Nixon (2008). Bacon a mai regizat filmele Losing Chase (1996) și Loverboy (2005).

8 iulie 1967: A murit Vivien Leigh, actriță de film și teatru britanică

Celebra interpretă a personajului Scarlett O'Hara din Pe aripile vântului (1939) a fost laureată cu două premii Oscar, unul pentru acest rol, iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producția Un tramvai numit dorință (1951), pe care l-a interpretat și în teatru în West End din Londra.

A colaboat adesea pe plan artistic cu soțul său, Laurence Olivier, care a regizat multe dintre filmele ce au făcut-o celebră.

De-a lungul celor 30 de ani de carieră, actrița a interpretat roluri variate, începând de la eroinele comediilor lui Noël Coward și ale lui George Bernard Shaw, până la personaje din opere clasice ale lui William Shakespeare, precum Ofelia, Cleopatra, Julieta sau Lady Macbeth.

8 iulie 2022: A fost ucis fostul prim-ministru al Japoniei

Fostul prim-ministru Shinzo Abe, unul dintre cei mai puternici lideri postbelici ai Japoniei, a fost victima unui atac cu armă în timp ce participa la un eveniment de campanie de la Nara, lângă Osaka, potrivit postului public NHK.

Shinzo Abe avea 67 de ani.

Trupele de securitate de la fața locului au prins un bărbat de 41 de ani, înarmat cu armă artizanală.

8 iulie în Calendarul ortodox

Pe 8 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Mare Mucenic Procopie.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite