Video 7 iulie: Ziua în care s-a născut Toto Cutugno, cântărețul italian care iubea România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 7 iulie 1881 a apărut, la Roma, prima poveste despre „Aventurile lui Pinocchio”, iar în anul 1923 s-a născut actorul și regizorul Liviu Ciulei. În aceeași zi, dar în anul 2009, a început vizita oficială în România a regelui Albert al II-lea al Belgiei și reginei Paola. 

Toto Cutugno
Toto Cutugno a murit la 22 august 2023. FOTO Profimedia (Arhivă)

7 iulie 1881: A apărut, la Roma, prima poveste despre „Aventurile lui Pinocchio” 

Pinocchio
Pinocchio este un băiețel din lemn sculptat de tâmplarul Geppeto. Foto: Arhivă

În urmă cu 143 de ani, a apărut la Roma, pentru prima dată, povestea despre „Aventurile lui Pinocchio”. Aceasta este o carte dedicată copiilor și a fost scrisă de Carlo Collodi. 

Pinocchio este un băiețel din lemn sculptat de tâmplarul Geppeto și adus la viață de Zâna Azurie. Visul marionetei este să devină un băiat adevărat, lucru care se și întâmplă în final. 

7 iulie 1923: S-a născut regizorul și actorul Liviu Ciulei

Liviu Ciulei
Liviu Ciulei a murit în anul 2011. foto Teatru Bulandra (Arhivă)

Născut la București, Liviu Ciulei a urmat cursurile Conservatorului Regal de Muzică și Teatru, ulterior a studiat arhitectura. 

El a părăsit România în anul 1980 și a lucrat în multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Universitatea Columbia și Universitatea din New York din orașul New York. A revenit în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. 

A jucat în următoarele filme: „În sat la noi”, „Răsare soarele”, „Valurile Dunării”, „Soldați fără uniformă”, „Facerea lumii”, „Decolarea” și „Dragostea începe vineri”. 

Actorul a murit la 25 octombrie 2011. 

7 iulie 1943: S-a născut cântărețul italian Toto Cutugno 

Toto Cutugno a fost unul dintre cei mai de succes artiști muzicali italieni, cu 100 de milioane de albume vândute, ajungând în fruntea topurilor, atât ca interpret al propriilor melodii, cât și ca producător și compozitor pentru alții. 

A colaborat cu Adriano Celentano între anii 1970 și 1980 și a luat parte la nu mai puțin de 15 ediții ale Festivalului de la Sanremo. Totuși, l-a câștigat doar o singură dată, în 1980, cu piesa „Solo noi". 

Cântăreţul italian şi-a exprimat în repetate rânduri dragostea pentru România şi a susţinut mai multe concerte la noi în ţară, primul a avut loc la Cerbul de Aur, în 1993.  

Artistul a murit la 22 august 2023. 

7 iulie 2005: O serie de patru explozii de natură teroristă zguduie sistemul de transport din Londra 

În urmă cu 19 ani, la ora locală 08:49 (07:49 UTC), o serie de explozii a lovit sistemul de transport din Londra pe fondul aglomerației de la orele de vârf ale dimineții. În urma incidentului, 56 de persoane au murit, inclusiv cei patru atentatori, și peste 700 au fost rănite.  

BBC a anunțat că au avut loc patru explozii. Inițial, buletinele de știri anunțau existența a unui număr de șapte explozii dar se pare că această greșeală a fost cauzată de pasagerii care ieșeau din mai multe stații.  

Principala ipoteză este aceea a unor atacuri premeditate cu bombă, puse la cale de o grupare teroristă. 

Atacurile au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia summitul G8 de la Gleneagles (Scoția), la o zi după câștigarea de către Londra a dreptului de organizare a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade și în timpul procesului lui Abu Hamza al-Masri. 

7 iulie 2009: Vizita oficială în România a regelui Albert al II-lea al Belgiei și reginei Paola 

În urmă cu 15 ani, România a primit vizita regelui Albert al II-lea și a soției sale, la invitația președintelui de la acea vreme, Traian Băsescu.  

Programul vizitei de stat, care a avut loc în perioada 7-9 iulie, a regelui Albert al II-lea a cuprins întrevederi cu preşedinții celor două Camere ale Parlamentului, precum și cu prim-ministrul României. 

7 iulie 2017: 122 de țări au votat „pentru” adoptarea Tratatului privind interzicerea armelor nucleare 

În urmă cu 7 ani, a fost organizată o conferință a Organizației Națiunilor Unite în vederea negocierii unui act obligatoriu din punct de vedere juridic menit să interzică armele nucleare, care să ducă la eliminarea totală a acestora - un scop susținut de 122 de state. 

Semnarea acestui tratat a fost posibilă începând din data de 20 septembrie 2017. 

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite