29 iunie: Ziua în care s-a născut Antoine de Saint-Exupéry, autorul celei mai iubite și cunoscute cărți pentru copii „Micul Prinț”, tradusă în 361 de limbi

0
Publicat:

Pe 29 iunie 1900, s-a născut Antoine de Saint-Exupéry, o personalitate marcantă a literaturii universale, autorul „Micului Prinț”. Tot pe 29 iunie, s-a născut omul politic Nicolae Bălcescu, iar în anul 1873 s-a născut arhitectul Petre Antonescu. 

Antoine de Saint-Exupéry, autorul uneia dintre cele mai cunoscute cărți pentru copii FOTO: FB
Antoine de Saint-Exupéry, autorul uneia dintre cele mai cunoscute cărți pentru copii FOTO: FB

Pe 29 iunie 1900, s-a născut, în Lyon, într-o familie aristocrată Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry, poet, jurnalist, aristocrat, romancier și eseist francez, aviator căzut pe frontul antifascist. A rămas în memoria colectivă drept autorul uneia dintre cele mai iubite cărţi pentru copiii de toate vârstele, „Micul Prinţ”, a treia cea mai vândută carte din istoria literaturii mondiale. Volumul  a fost tradus în 361 de limbi şi dialecte ale planetei.

„Le Petit Prince”, publicată în anul 1943, a devenit una dintre cele mai citite cărți FOTO: Arhiva
„Le Petit Prince”, publicată în anul 1943, a devenit una dintre cele mai citite cărți FOTO: Arhiva

Primele sale romane, „Courrier Sud“ („Curierul de Sud“, 1929) și „Vol de nuit“ („Zbor de noapte“, distins în 1931 cu Premiul Femina), ilustrează experiența sa de aviator și se remarcă prin descrierea unor situații periculoase (risc de prăbușire, singurătatea la mare înălțime etc.). Operele ulterioare, „Terre des Hommes“ („Pământul oamenilor“, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) și „Pilote de guerre“ („Pilot de război“, 1942), redau filosofia de viață impregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.

Povestirea „Le Petit Prince“ („Micul prinț“, 1943), având deviza: „Numai cu inima poți vedea bine, lucrurile esențiale rămân ascunse ochilor“, s-a bucurat în epoca de după război de o mare popularitate.

Potrivit Wikipedia, un mic locuitor al unei planete minuscule pornește într-o lungă călătorie prin lume, să caute adevăratul sens al vieții. În cursul peregrinărilor sale, ajunge să-și dea seama că pentru a fi fericit „ajunge să te gândești că undeva, printre milioane de stele, există ființa iubită“, iar ceea ce conferă un sens existenței sunt relațiile dintre oameni, care implică și responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalți.

Antoine de Saint-Exupéry a pilotat avioane în Războiul Civil Spaniol FOTO: ARHIVA/FB
Antoine de Saint-Exupéry a pilotat avioane în Războiul Civil Spaniol FOTO: ARHIVA/FB

A pilotat avioane în Războiul Civil Spaniol, a fost reporter în Indochina şi în Rusia, s-a înrolat în aviaţia franceză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar o parte dintre aceste experienţe au fost consemnate în câteva dintre cărţile sale.

În 1944, în timpul unui zbor de recunoaştere, Antoine de Saint-Exupéry a dispărut deasupra Mării Mediterane. 

În 1998 s-au găsit în Marea Mediterană o brățară gravată cu numele său și bucăți din avionul Lightning P38, cu care decolase din Corsica.

În octombrie 2003, din largul mării, în dreptul Marsiliei au fost scoase la suprafață fragmente ale avionului, care au putut să fie identificate fără dubiu ca aparținând avionului cu care zburase Saint-Exupéry.

29 iunie 1819: S-a născut omul politic Nicolae Bălcescu 

Născut la București, la 29 iunie 1819, Nicolae Bălcescu este cunoscut pentru rolul său de conducător al Revoluției române de la 1848 din Muntenia. În anul 1838, la vârsta de 19 ani, s-a angajat în armată, iar în anul 1843 a întemeiat alături de Ion Ghica și Christian Tell societatea „Frăția”, a cărei deviză era „Dreptate, Frăție”. 

Nicolae Bălcescu s-a născut la 29 iunie 1819. Foto Florin Epure (Arhivă)
Nicolae Bălcescu s-a născut la 29 iunie 1819. Foto Florin Epure (Arhivă)

De asemenea, Nicolae Bălcescu a editat împreună cu August Treboniu Laurian revista „Magazin istoric pentru Dacia”. Aflându-se în Franța, s-a implicat în revoluția din luna februarie a anului 1848. Ulterior, a revenit în Capitală pentru a lua parte la revoluția din 11 iunie.  Nicolae Bălcescu a murit la 29 noiembrie 1852. 

29 iunie 1873: S-a născut arhitectul Petre Antonescu 

Născut la Râmnicu Sărat, Petre Antonescu a fost membru titular al Academiei Române. Din anul 1893, a plecat la Paris pentru a studia arhitectura. Printre realizările sale se numără: clădirea Primăriei Capitalei, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Cazinoul din Sinaia. 

În plus, în 1964, a fost laureat al Premiului Național pentru Arhitectură. 

Petre Antonescu a murit la 22 aprilie 1965.  

29 iunie 1975: S-a născut actorul Șerban Pavlu 

Născut la București, Șerban Pavlu a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Este cunoscut pentru rolul său din serialul „Umbre”. 

Din filmografia sa amintim: „Război în bucătărie”, „Turnul din Pisa”, „O secundă de viață”, „Câinele japonez”, „Vlad”, „Clanul”, „Teambuilding” și „Nunți, botezuri, înmormântări”.   

Șerban Pavlu s-a născut la 29 iunie 1975. Foto: Arhivă
Șerban Pavlu s-a născut la 29 iunie 1975. Foto: Arhivă

29 iunie 1978: S-a născut cântăreața și actrița Nicole Scherzinger  

Născută în Honolulu, Nicole Scherzinger a făcut parte din celebra trupă Pussycat Dolls, care s-a destrămat în anul 2009. Din trupă mai făceau parte și Melody Thornton, Carmit Bachar, Ashley Roberts, Jessica Sutta şi Kimberly Wyatt.  

Trupa a dat lovitura cu hiturile „Don’t Cha“ şi „Buttons“.

Din filmografia sa amintim: „Men in Black 3” și „Dirty Dancing”. 

Nicole Scherzinger s-a născut la 29 iunie 1978. Foto: Arhivă
Nicole Scherzinger s-a născut la 29 iunie 1978. Foto: Arhivă

29 iunie 2007: Lansarea primului model de iPhone 

Primul model de iPhone al Apple a fost anunțat de Steve Jobs în luna ianuarie a anului 2007, iar în iunie a fost lansat în SUA. iPhone 2G dispunea de un ecran cu o diagonală de 3,5 inchi, o cameră foto de 2 megapixeli și de opțiune de stocare de 4 GB și 8 GB. 

În timp, iPhone-ul a evoluat foarte mult, ajungând în prezent la modelul 14 Pro Max. 

29 iunie 2017: Mihai Tudose a fost învestit în funcția de prim-ministru 

În luna iunie a anului 2017, Mihai Tudose a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. El a demisionat din funcția de premier în luna ianuarie a anului 2018.  

Născut la 6 martie 1967, la Brăila, Mihai Tudose a absolvit Facultatea de Știinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Capitală. De asemenea, acesta a fost ministru al Economiei în guvernele conduse de Victor Ponta şi de Sorin Grindeanu.  

Mihai Tudose, fost premier al României FOTO: ARHIVA
Mihai Tudose, fost premier al României FOTO: ARHIVA
Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite