5 februarie: Povestea vestitului mercenar sârb şi om de încredere al lui Mihai Viteazul, care a sfârşit torturat şi ars pe rug

0
Publicat:

La 5 februarie 1601, Baba Novac, considerat erou naţional îmn ţara sa de baştină şi unul dintre cei mai buni mercenari ai lui Mihai Viteazul, sfârşea torturat şi ars pe rug sub privirile generalului Basta. 5 februarie este, însă, prilej de sărbătoare pentru „regele” fotbalului Gheorghe Hagi.

În Serbia, Baba Novac este erou naţional. Foto arhivă
În Serbia, Baba Novac este erou naţional. Foto arhivă

1601: Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul şi vestit mercenar sârb, a fost ars pe rug

Erou naţional al Serbiei, personaj de poveşti istorice, Baba Novac a fost un haiduc şi mercenar care a luptat alături de Mihai Viteazul împotriva Imperiului Otoman şi pentru realizarea primei uniri a ţărilor române. A sfârşit, însă, prin a se alătura trupelor conduse de generalul Gheorghe Basta şi a avut parte de o moarte cumplită, fiind torturat şi ars pe rug, din ordinul unui nobil maghiar din Transilvania.

De mic copil, Baba Novac a învăţat cum să mânuiască sabia în luptă pentru a-şi apăra credinţa ortodoxă în faţa invadatorilor otomani. Cu o statură fizică impozantă şi cu o forţă fizică ieşită din comun, el a intrat de tânăr în cetele de mercenari din Balcani pentru a fugi de sărăcie, potrivit baladelor populare.

Statuia lui Baba Novac. Foto arhivă
Statuia lui Baba Novac. Foto arhivă

A petrecut o bună perioadă a tinereţii sale într-o închisoare turcească, unde „i-au fost scos toţi dinţii, încât nu mai avea niciun dinte în gură”, conform cronicarului transilvănean Ştefan Szamoskozy. După eliberare, Baba Novac a început să lupte împotriva turcilor, devenind căpitanul haiducilor din armata voievodului Mihai Viteazul, conducând undeva la peste 5.000 de mercenari.

Potrivit datelor istorice, el a ajuns sub conducerea domnitorului muntean la scurt timp după bătălia de la Călugăreni.

„Pe blestematul munte România, Baba Novac a petrecut vreo 40 sau 50 de ani, către care adăugându-se alţi vreo 20 sau 30 din viaţa sa de la Poreci, rezultă că Baba Novac era octogenar, când victoriile lui Mihai Viteazul, au deşteptat speranţa în sufletul său, chemându-l din codrii Bosniei spre un alt câmp de luptă, într-o altă Românie”, scria cunoscutul istoric şi filolog român Bogdan Petriceicu Hasdeu arată într-una dintre lucrările sale.

Puternic impresionat de personalitatea lui Mihai Viteazul, Baba Novac i-a rămas credincios, în ciuda faptului că, la un moment dat, a intrat în serviciul generalului maghiar Basta. De altfel, domnitorul a avut foarte mare încredere în Baba Novac, iar garda sa personală era compusă în special din haiduci sârbi, preţuindu-i mai mult decât pe ceilalţi căpitani ai săi, care erau, de fapt, mercenari plătiţi.

În armata voievodului Mihai, puternicul Baba Novac avea rangul de general alături de fraţii Preda şi Stroe Buzescu, banul Mihalcea, banul Manta şi banul Udrea.

Victoria de la Şelimbăr i se datorează în totalitate, în ciuda bătrâneţii sale reuşind să-i umilească pe toţi capii armatei maghiare conduse de cardinalul Andrei Bathory. Se spune că armurile căpeteniilor învinşilor au fost depuse personal de Baba Novac la picioarele lui Mihai Viteazul.

Ulterior acestei bătălii, Mihai Viteazul îl trimite pe generalul său în părţile Banatului, unde iese victorios din mai multe bătălii, apoi îl însoţeşte pe domnitor în campania din Moldova, unde cucereşte oraşul Iaşi şi înaintează până la Hotin.

Spre sfârşitul anului 1600, după o perioadă de peregrinarea a lui Mihai Viteazul pe la Viena şi Praga, Baba Novac îşi oferă serviciile generalului Basta, angajament care nu trebuie înţeles ca o trădare faţă de Mihai, ci pur şi simplu intrarea într-un nou serviciu, ştiut fiind faptul că Mihai Viteazul rămăsese fără oştire.

„A venit la mine unul cu numele Baba Novac, cu aproximativ 100 de călăreţi şi 600 de pedestraşi, pe care i-am primit îndată în serviciu şi i-am trimis în părţile Lipovei”, îi transmitea generalul Basta împăratului Rudolf la data de 17 decembrie 1600.

În februarie 1601, însă, Baba Novac este arestat în timp ce se afla cu o solie la Cluj, dieta formată din reprezentanţi ai aristocraţiei maghiare condamnându-l la moarte prin ardere pe rug pentru trădare. Baba Novac, prin preotul ortodox Sascu, îi trimisese o scrisoare paşei din Timişoara în care îi promitea, contra unei sume de bani, că îi va indica un moment prielnic pentru atacarea şi ocuparea oraşelor transilvănene Caransebeş şi Lugoj.

„Baba Novac a fost adus la Cluj de soldaţi aflaţi în serviciul lui Basta, la 3 februarie 1601 şi executat două zile mai târziu în piaţa centrală a oraşului, împreună cu duhovnicul său sârb. Dacă am spune că el a fost ars pe rug nu am avea decât o foarte palidă imagine a înfiorătorului supliciu la care au fost supuşi doi oameni care trecuseră de 70 de ani. Baba Novac şi preotul sârb au fost legaţi de două grinzi orizontale, asemănătoare unor frigări uriaşe, pe care călăii le învârteau deasupra focului. În prealabil, ei au fost schingiuiţi şi, parţial, jupuiţi de piele. Victimele erau stropite, din când în când, cu apă, pentru ca supliciul lor să fie cât mai îndelungat. Execuţia a durat aproape o oră şi jumătate, până în momentul în care Basta, care privea acest “spectacol” de la una dintre ferestrele reşedinţei princiare, a cerut ca victimele să nu mai fie udate cu apă şi să fie lăsate să moară. După execuţie, trupurile celor doi au fost scoase în afara cetăţii şi înfipte în două ţepe ridicate în apropierea Turnului Croitorilor. Carnea lor a fost devorată de corbi, astfel încât, după câteva zile, nu mai rămăseseră din ei decât oasele lor”, a descris istoricul Tudor Sălăgean moartea cumplită de care a avut parte unul dintre cei mai destoinici mercenari ai lui Mihai Viteazul, Baba Novac.

1851: S-a născut fizicianul Ștefan Hepites, românul care a revoluționat meteorologia

Născut la Brăila, fizicianul Ștefan Hepites este cel care a înfiinţat, chiar în oraşul natal, prima staţie meteorologică din România.

În 1878, împreună cu soţia sa, a înfiinţat la Brăila o mică staţie meteorologică, pentru ca mai apoi să instaleze 11 astfel de obiective de-a lungul Dunării, menite să avertizeze din timp asupra riscului de inundaţii.

La numai 29 de ani, Ştefan Hepites a fost ales membru corespondent al Academiei Române, apoi a fost numit inginer la Serviciul Hidaulic al Ministerului Lucrărilor Publice, profesor de fizică la Şcoala Militară de Artilerie, profesor la Şcoala de Silvicultură, inspector general al Domeniilor Statului.

Pe lângă pioneratul din domeniul meteorologiei, Ştefan Hepites a avut o contribuţie importantă şi la apariţia primului Serviciu Macro-Seismic din România, publicând primele observaţii ştiinţifice referitoare la cutremure.

1859: A murit scriitorul paşoptist Alecu Russo

Poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar român (originar din Basarabia), Alecu Russo a fost unul dintre importanţii reprezentanţi ai generației de la 1848.

Alecu Russo a luat parte şi la Revoluţia de la 1848 din Moldova, dar şi în celelalte provincii româneşti, fiind şi arestat. A murit  pe 5 februarie 1859, de tuberculoză, la vârsta de 40 de ani. A fost înmormântat la Biserica Bărboi din Iaşi.

Este autorul volumului Cântarea României, tipărit anonim. Fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române.

„Cântarea României” a fost publicată pentru prima dată în anul 1850 în „România Viitoare”, revistă politică a românilor exilați la Paris, în versiune franceză. În limba română ea a apărut cinci ani mai târziu, în 1855, în „România literară” a lui Alecsandri. 

1878: S-a născut André Citroën, creatorul mărcii auto ce-i poartă numele

Numele Citroen provine de la „Limoenman“, care în limba olandeză înseamnă „omul cu lămâi mici“, apoi a fost schimbat în Citron (lămâie), apoi când familia s-a mutat la Paris în 1873 numele a suferit o nouă transformare: Citron a devenit Citroën.

În 1908 a fost angajat la automobilele Mors şi a reuşit să crească producţia companiei de la 125 de automobile pe an la 1.200. La vârsta de 24 de ani a pus bazele primei sale companii La Société des Engrenages Citroën (compania de angrenaje), pe care o transformă după Primul Război Mondial într-o companie de produs automobile. Prima maşină Citroën a ieşit de pe linia de asamblare în 1919. De-a lungul anilor construieşte mai multe fabrici în Franţa, iar în 1932 Citroen a devenit al patrulea producător de automobile din lume ca mărime.

1919: S-a născut Ion Dobran, aviator militar român de excepţie în timpul celui de Al Doilea Război Mondial

Generalul de aviaţie Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, în localitatea  Văleni-Podgoria din  judeţul Argeş. Când era mic, obişnuia să se joace cu avioane de hârtie, pe care şi le confecţiona singur.

Pilotul erou Ion Dobran, la 102 ani. Foto arhivă
Pilotul erou Ion Dobran, la 102 ani. Foto arhivă

Când a crescut, şi-a urmat visul şi la 1 septembrie 1939, în prima zi de război, tânărul Ion Dobran intra pe poarta şcolii de aviaţie de la Cotroceni, pe care a absolvit-o după doi ani, ieşind cu gradul de sublocotenent. Nu a fost timp de pregătire suplimentară şi a fost trimis direct în lupta cu inamicul.

În timpul războiului, a luptat pe ambele fronturi: de Răsărit şi de Vest, şi a participat la 340 de misiuni. A doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. Nu a fost niciodată rănit, spunând că a fost apărat de poza mamei sale, pe care o ţinea în veston, la piept.

A murit la vârsta de 102 ani, în septembrie 2021.

1939: A murit matematicianul Gheorghe Ţiţeica, membru titular al Academiei Române

Gheorghe Ţiţeica este primul matematician român care a publicat un mare număr de lucrări ştiinţifice, iar valoarea acestor lucrări, recunoscută în toată lumea constituie o cinste ce se răsfrânge asupra ţării noastre.

Gheorghe Ţiţeica a fost nu doar un strălucit matematician, ci şi un profesor desăvârşit. Foto arhivă
Gheorghe Ţiţeica a fost nu doar un strălucit matematician, ci şi un profesor desăvârşit. Foto arhivă

Lecţiile lui Gheorghe Ţiţeica erau de o desăvârşită artă a pedagogiei. La începutul fiecărei ore de curs el recapitula ideile principale ale lecţiei anterioare, lecţia predată era completă şi se încheia cu o privire generală, expunerea era logică, clară, precisă, în stil foarte îngrijit fără să se folosească de nicio notiţă, rezultatele importante erau subliniate prin variaţia intonaţiei; toate calculele se sprijineau pe o puternică intuiţie geometrică. El îşi ţinea întotdeauna cursul la nivelul de înţelegere al studenţilor şi punea suflet în predare, atâta caldă convingere în tot ceea ce expunea încât lecţia lui te cucerea  de la început, te determina să-l urmăreşti  cu viu interes până la sfârşit şi să pleci de la curs cu lecţia învăţată.

1943: S-a născut Nolan Bushnell, considerat părintele jocurilor video

Nolan Bushnell  este fondatorul companiei „Atari” (1972-1984) şi a comercializat primul joc video din istorie, „Computer Space”.

„Singura întrebare pe care mi-am pus-o a fost cum să dezvolt jocurile video pentru toată lumea, nu numai pentru noi, cei care ne furişăm noaptea în laboratoarele facultăţii”, spunea Nolan Bushnell, referindu-se la faptul că a înfiinţat compania cu scopul de a iniţia industria de jocuri video.

„Atari a demonstrat că oamenii tineri au capacitatea de a fonda companii mari. Fără acest exemplu, ar fi fost mai greu pentru Steve Jobs sau Bill Gates să facă ce au făcut”, mărturisea Nolan Bushnell despre activitatea sa.

Pong, Home Pong, Atari 2600, Asteroids sau Pac Man sunt doar câteva nume care stârnesc nostalgii în rândul celor care şi-au trăit tinereţea în anii ‘70-’80. Toate se leagă de Atari, compania fondată în 1972 care avea să deschidă drumul pentru industria jocurilor video.

1953: A murit, în închisoare la Sighet, Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Român

Cu Iuliu Maniu în frunte, un întreg lot de oameni de frunte ai României, printre care Ion Mihalache, Nicolae Penescu, Nicolae Carandino, Radu Niculescu-Buzeşti, Ion Mocsony Stârcea, au fost trimişi în judecată de către Direcţiunea Poliţiei de Siguranţă la 22 octombrie 1947, ca opozanţi ai regimului comunist. A urmat un simulacru de proces politic care a început la 29 octombrie 1947 şi s-a încheiat la 11 noiembrie 1947.

Iuliu Maniu, preşedintele PNL. Foto arhivă
Iuliu Maniu, preşedintele PNL. Foto arhivă

Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Iniţial, a fost trimis la închisoarea din Galaţi, după care a fost transportat la penitenciarul din Sighet. Din cauza condiţiilor grele din detenţie, la 8 ianuarie 1953, marele om politic a murit.

1963: A murit, în penitenciarul din Râmnicu Sărat, Ion Mihalache, liderul Partidului Ţărănesc

Ion Mihalache a fost în mai multe rânduri ministru al Agriculturii şi Domeniului public (1919-1920 şi 1928-1930) şi de Interne (1930-1931 şi 1932-1933).

Liderul PNŢ, Ion Mihalache. Foto arhivă
Liderul PNŢ, Ion Mihalache. Foto arhivă

În noiembrie 1947  a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în procesul intentat de regimul comunist conducătorilor PNŢ şi a murit, la 5 februarie 1963, în închisoarea de la Râmnicu Sărat.  

1965: Marele fotbalist român Gheorghe Hagi împlineşte 60 de ani

Pe 5 februarie e ziua unui dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi fotbalişti români, Gheorghe Hagi, născut în aceeaşi zi cu alţi doi cunoscuţi reprezentanţi ai aceluiaşi sport, Neymar şi Cristiano Ronaldo.

 Gheorghe Hagi împlineşte astăzi 60 de ani. Foto arhivă
Gheorghe Hagi împlineşte astăzi 60 de ani. Foto arhivă

Fostul căpitan şi selecţioner al echipei naţionale a României, Gheorghe Hagi, considerat „Regele” fotbalului românesc, s-a născut la 5 februarie 1965, la Săcele.

Palmaresul lui Hagi în primul eşalon din România totalizează 223 meciuri şi 141 goluri, trei titluri de campion şi trei Cupe ale României. Gheorghe Hagi a fost de două ori golgheterul României, în sezoanele 1984/1985 şi 1985/1986.

Gheorghe Hagi a participat la trei ediţii ale Campionarului European (1984, 1996 şi 2000) şi la trei ediţii ale Cupei Mondiale (1990, 1994 şi 1998). La finalul anului 1999, a fost desemnat fotbalistul român al secolului.

1983: Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial de sală la săritura în lungime 

Anișoara Cușmir-Stanciu (n. 28 iunie 1962, Brăila) este o atletă română, laureată cu aur la Los Angeles 1984 la săritură în lungime. Sportivă la Clubul „Steaua” în anul 1984 a primit gradul de locotenent, ulterior în 1988 a devenit locotenent major. După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenoare la Secția de atletism a Clubului Steaua.

1985: S-a născut fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (n. 5 februarie 1985, Funchal, Madeira, Portugalia), cunoscut ca Cristiano Ronaldo, este un fotbalist portughez, care evoluează la clubul spaniol Real Madrid și la echipa națională de fotbal a Portugaliei.

Cristiano Ronaldo. Foto EPA
Cristiano Ronaldo. Foto EPA

Ronaldo este considerat unul din cei mai buni fotbaliști din toate timpurile, alături de rivalul său Lionel Messi. Este primul fotbalist portughez care a câștigat Balonul de Aur de trei ori și al doilea jucător după Messi care câștigă Gheata de aur de trei ori.

1992: S-a născut fotbalistul brazilian Neymar 

Neymar da Silva Santos Júnior (n. 5 februarie 1992, Mogi das Cruzes, São Paulo, Brazilia), cunoscut sub numele de Neymar sau Neymar Jr., este un fotbalist brazilian, care joacă pe post de mijlocaș lateral la Al-Hilal în Liga Profesionistă din Arabia Saudită.

Neymar împlineşte 33 de ani. Foto arhivă
Neymar împlineşte 33 de ani. Foto arhivă

Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru Brazilia U17, Brazilia U-20, Brazilia U23 și Brazilia. Neymar a mai jucat și pentru echipa braziliană Santos Futebol Clube, la care și-a petrecut și cea mai mare parte a junioratului.  

2004: A murit John Hench, desenatorul oficial al celebrului personaj animat Mickey Mouse

John Hench (June 29, 1908 – February 5, 2004) apropiat colaborator si asociat al lui Walt Disney, a fost unul dintre artistii care au avut o contributie însemnata la realizarea unor filme de desene animate devenite clasice, dar si la crearea parcurilor de distractii care poarta numele celebrelor studiouri cinematografice.

2011: Cinci mineri au murit la Uricani, în urma unei explozii în mină

În 5 februarie 2011, cinci electricieni mineri, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani, au murit după o explozie cu metan, produsă în subteranul Minei Uricani. Angajaţii efectuau o revizie la un transformator de la Orizontul 300, Blocul IV N. În jurul orei 14.30, şeful de lucrare a anunţat că a finalizat operaţiunea şi că a cuplat tensiunea electrică în zonă, însă după 10 minute, deserventul uneia dintre staţiile principale de ventilatoare a văzut o dâră de fum la una din evacuările aerului viciat din subteran şi a dat alarma.

Cinci ore mai târziu, echipele de salvatori minieri intrate în subteran au descoperit cadavrele celor cinci mineri. În jurul orei 22:30, o altă explozie, cauzată de acumularea de gaz metan, a avut loc, însă fără a mai face victime.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite