Morţile cumplite ale eroilor medievali ai românilor. Cine a fost fiul de voievod decapitat cu patru lovituri de topor
0Monarhii Evului Mediu nu apelau la milă când urmau să-i pedepsească pe cei consideraţi potenţiale pericole pentru ei. Astfel, personaje importante din trecutul românilor au sfârşit cumplit.
Eroii medievali ai românilor au rămas în istorie nu doar prin faptele de arme dar şi prin morţile martirice la care au fost condamnaţi.
Gheorghe Doja, „încoronat” pe un tron încins în foc
Gheorghe Doja (1470 - 1514), nobilul secui remarcat în bătăliile antiotomane, a devenit liderul unei oştiri ţărăneşti din Transilvania care s-a răsculat împotriva marilor latifundiari unguri. Capturat în cele din urmă în apropiere de Timişoara, Doja a fost condamnat la moarte prin tortură.
În timpul execuţiei sale din 20 iulie 1514, care a avut loc în Timişoara, Doja a fost legat cu lanţuri înroşite în foc, a fost aşezat pe un tron de fier încins. În mână, călăii i-au pus un sceptru înroşit în foc, iar pe cap o cunună aprinsă, făurită din fier de plug. Bucăţi din trupul său au fost smulse cu cleştele şi date de călăi să fie mâncate de fratele său şi de ceilalţi condamnaţi pentru nesupunere, care urmau să-i împărtăşească soarta. Trupul sfârtecat al lui Doja a fost tăiat în patru bucăţi care au fost expuse la porţile oraşelor Buda, Pesta, Alba Iulia şi Oradea, în timp ce capul a fost trimis la Seghedin, informau autorii Istoriei României, Volumul II, editura Academiei RPR. Unii istorici contestă că un astfel de suplici ar fi avut loc, aşa cum a fost menţionat de autorii vremii.
Baba Novac, ars pe rug şi tras în ţeapă
Baba Novac (1530 - 1601), erou naţional al României şi Serbiei, a fost căpital al oştilor care au luptat împotriva otomanilor, iar în ultimii săi ani de viaţă săa alăturat armatei voievodului muntean Mihai Viteazul. În 1601, potrivit istoricilor, a fost trimis ca solie de către Mihai Viteazul la Cluj – Napoca. A fost arestat însă din ordinul generalului George Basta şi condamnat la moarte prin tortură. În 5 ianuarie 1601, Baba Novac şi duhovnicul său, Sasca, au fost executaţi în piaţa centrală a oraşului. „Execuţia a început la 10 dimineaţa. Baba Novac şi preotul au fost legaţi pe grinzi, apoi aruncaţi pe rugul în flăcări. Generalul Gheorghe Basta urmărea execuţia de la fereastra unei case din piaţa oraşului. Săturându-se până la urmă, a poruncit încetarea schingiuirii lui Baba Novac. După această moarte năprasnică, cei doi au fost traşi în ţeapă pe drumul Feleacului. Nici nu se poate spune – scrie cronicarul – cu ce iuţeală i-au mâncat corbii carnea, încât în zilele următoare nu se mai vedeau în ţeapă decât oasele”, scria istoricul Magdalena Bunta, în lucrarea „Baba Novac. O figură legendară în oştile lui Mihai Viteazul” (1968). Câteva luni mai târziu, Mihai Viteazul a intrat biruitor în Cluj, iar în locul în cara Baba Novac a fost tras în ţeapă, a ridicat un steag în cinstea acestuia.
Ladislau Huniade, executat cu patru lovituri de topor
Ladislau Huniade (1433 - 1457), fiul cel mare al voievodului Ioan de Hunedoara, a murit decapitat, la doar 24 de ani, înainte ca fratele său mai mic să urce pe tronul Regatului Ungar. Potrivit istoricilor, încă de la o vârstă fragedă Ladislau Hunaide şi-a urmat tatăl în numeroasele campanii ale acestuia împotriva Imperiului otoman. Alături de Ioan de Hunedoara şi unchiul său Mihai Szilagyi, Ladislau a fost amitit ca lider al oştilor care în 1456 i-au înfrânt pe otomani, la porţile Cetăţii Belagradului. Un an mai târziu, Ladislau Huniade a murit în urma unui complot, din ordinul regelui Ungariei, Ladislau Postumul. Numit general al regatului şi chemat la Buda, Ladislau Huniade este arestat sub acuzaţia de complot împotriva regelui Ladislau V Postumul. A fost condamnat la moarte fără nici un fel de formalităţi legale şi decapitat la data de 16 martie 1457. Una dintre legendele despre moartea tânărului spune că în momentul execuţiei, călăul ar fi ratat de trei ori lovirea gâtului său cu toporul. În acel moment, mulţimea strânsă în piaţă ar fi cerut clemenţă pentru Huniade, considerând că divinitatea intervine pentru viaţa acestuia, însă regele a refuzat salvarea sa.
Vă recomandăm să citiţi şi: