29 martie, ziua în care România a intrat în NATO

0
Publicat:

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO. Tot într-o zi de 29 martie s-au născut Dan Bittman, liderul trupei Holograf, și actrița Violeta Andrei.

steaguri romania-nato-ue.jpg

1878: s-a născut Elena Farago, poetă şi publicistă

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.

1941: s-a născut actriţa Violeta Andrei

Violeta Andrei s-a născut în Brașov. Este absolventă a U. N. A. T. C. Ion Luca Caragiale din București, în anul 1965. A debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a interpretat roluri pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra din București. În anul 1990 a fost îndepărtată din Teatrul Bulandra.

A debutat pe ecrane cu filmul „Golgota” (1966, în regia lui Mircea Drăgan). A jucat în peste 60 de filme românești.

A fost soția ministrului de externe comunist Ștefan Andrei, cu care s-a căsătorit în noiembrie 1961. „Am ţinut foarte mult să mă mărit fecioară, n-aş fi conceput altfel. Eu şi Ştefan ne-am iubit ca doi nebuni 53 de ani... Ne-au legat comunicarea şi dragostea frumoasă, romantică, lipsită de interes, transformată treptat într-o prietenie. Devii soţie, amantă, iubită, soră, mamă, infirmieră şi îl îngrijeşti până în ultima clipă ca pe un copil mic. Cu o seară înainte de a muri, am discutat vreo oră despre războiul din Ucraina, era foarte lucid. A fost un om deosebit, rafinat şi boem“, a rememorat actrița într-un interviu după moartea soțului ei, în 2014.

În jurul relației dintre Elena Ceaușescu și actrița Violeta Andrei, cunoscută din filmele ”Saltinbancii”, ”Un august în flăcări” sau ”Lumini și umbre”, s-au țesut multe legende. Atât de mult se pare că a urât-o soția dictatorului pe frumoasa, eleganta și talentata actriță, încât le-a ordonat responsabililor din domeniul cinematografiei să nu-i mai acorde niciun rol și i-a interzis accesul în televiziune.

1941: s-a născut poeta Constanţa Buzea, soția lui Adrian Păunescu

Constanța Buzea, socotită de istoricii literari unul dintre cei mai mari poeţi români contemporani, s-a născut la Bucureşti în 29 martie 1941. În 1961 s-a căsătorit cu poetul Adrian Păunescu . A urmat cursurile Facultăţii de Filologie, Universitatea din Bucureşti, obţinând licenţa în 1970. Între 1974 şi 1989 a fost redactor la revista Amfiteatru. Din 1990 lucrează ca redactor la România literară, unde semnează rubrica de corespondenţă „Post-restant“.

Opera poetică a Constanţei Buzea numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea a fost şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare. A încetat din viaţă pe 31 august 2012, conform Humanitas.

1962: s-a născut Dan Bittman, liderul trupei Holograf

Dan Bittman, cântărețul , compozitorul și actorul de origine evreiască este solist vocal al formației Holograf începând cu anul 1985.

În 1994 a reprezentat România în cadrul concursului muzical Eurovision, unde a acumulat 14 puncte, ocupând la final locul al 21-lea.

Între 2001 și 2003, a moderat emisiunea-concurs Bravo Bravissimo, difuzată de TVR 1, iar din noiembrie 2004 a devenit prezentatorul emisiunii Dănutz SRL, difuzată de același post de televiziune TVR 1.

În 2010 a fost desemnat consilier la Ministerul de Finanțe al României, dar la scurt timp după aceea a demisionat din această funcție.

În anul 1985, se alătură formației Holograf. După ce preia rolul de vocalist în Holograf, realizează părțile vocale pentru al doilea album al trupei, Holograf 2, material compus în mare parte de Mihai Pocorschi și apărut pe piață în 1987. Urmează alte zece albume de studio, cel mai recent, intitulat Life Line, fiind lansat în noiembrie 2015. De asemenea, înregistrează la trei albume în concert și patru spectacole video apărute pe DVD. Ca solist în Holograf, a avut mai multe duete, atât pe scenă, cât și în studiourile de înregistrare, cu interpreți români cunoscuți precum: Mircea Baniciu, Dan Teodorescu, Marcel Iureș, Alexandra Ungureanu, Roxana Andronescu, Angela Gheorghiu, Antonia, Loredana Groza ș.a.

1989: a murit Nicolae Aurelian Steinhardt

Nicolae Delarohia a fost scriitor, critic literar, eseist, jurist, publicist şi scriitor român. De origine evreiască, s-a convertit la religia creştină ortodoxă în închisoarea de la Jilava şi s-a călugărit după punerea sa în libertate.

2004 - România a devenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), alături de alte şase state (Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Slovenia), cu prilejul ceremoniei de depunere a instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO, organizată la Departamentul de Stat al SUA din Washington.

2012: Ion Caramitru (1942-2021) a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor 

2013 - Gimnaştii Larisa Iordache (bârnă), Diana Bulimar (sol) şi Andrei Munteanu (paralele) au obţinut trei medalii de aur în cadrul FIG World Challenge Cup de la Doha (Qatar

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite