28 iunie: 112 ani de la nașterea Elisabetei Rizea, eroina anticomunistă
0La 28 iunie 1928 s-a născut compozitorul Paul Urmuzescu, iar în anul 1919 a fost semnat Tratatul de la Versailles. În aceeași zi, dar în anul 1940, România a cedat Uniunii Sovietice Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța.
28 iunie 1912: S-a născut Elisabeta Rizea, unul din simbolurile rezistenței anticomuniste
Născută la Domnești, Argeș, Elisabeta Rizea este cunoscută pentru că s-a opus instaurării regimului comunist, iar soțul ei, Gheorghe Rizea, a făcut parte din grupele de rezistență anticomunistă din Făgăraș.
Întrucât nu a oferit numele rebelilor anticomuniști, ea a fost declarată „dușman al poporului”. Elisabeta Rizea a fost arestată și supusă unor chinuri groaznice în 1952 și 1961. A stat 12 ani în închisoare și a fost la un pas de moarte.
Elisabeta Rizea a murit la 4 octombrie 2003.
28 iunie 1916: A murit pictorul Ștefan Luchian
Născut la 1 februarie 1868, la Ștefănești, județul Botoșani, Ștefan Luchian a urmat cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase din Capitală. Și-a continuat studiile la Munchen și Paris, iar în anul 1893 a revenit în țară.
Doi ani mai târziu a deschis la București Salonul Artiștilor Independenți, iar în 1990 a participat cu două pasteluri la Expoziția Internațională de la Paris.
Amintim câteva dintre picturile sale: „Fântâna de la Brebu”, „Autoportret”, „Mahalaua Dracului”, „Colț din strada Povernei”, „Sf. Sebastian”, „Un zugrav”, „Maci”, „Anemone” și „Vas cu flori”.
28 iunie 1919: S-a semnat Tratatul de la Versailles
În urmă cu 105 ani, s-a semnat documentul care a dus la încheierea Primului Război Mondial. Tratatul a fost încheiat ca urmare a negocierilor de șase luni purtate în cadrul Conferinței de Pace de la Paris din 1919.
Acesta a intrat în vigoare la 10 ianuarie 1920.
28 iunie 1928: S-a născut compozitorul și regizorul Paul Urmuzescu
Paul Urmuzescu a urmat cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Capitală, iar vreme de 17 ani (din 1947 și până în 1964) a fost inginer de sunet și redactor la Radiodifuziunea Română.
În plus, Urmuzescu a ocupat funcția și de director muzical la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” din Brașov, la prima ediție. A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
28 iunie 1940: România a cedat Uniunii Sovietice Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța
În urmă cu 84 de ani, după un ultimatum al URSS, România a cedat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța.
Un an mai târziu, România a intrat în război împotriva URSS pentru a-și recâștiga teritoriile pierdute, însă înaintarea soldaților români până la cotul Donului a fost frânată de contraofensiva sovietică, urmată de reocuparea teritoriilor din partea stângă a Prutului în 1944 și de îndreptarea armelor împotriva Germaniei naziste.
28 iunie 1962: S-a născut Anișoara Cușmir-Stanciu, multiplă campioană mondială şi olimpică
Născută la Brăila, Anișoara Cușmir-Stanciu a cucerit, în anul 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles SUA, titlul olimpic la săritura în lungime. Cu un an în urmă, a fost medaliată cu aurul la Campionatele Mondiale Universitare Edmonton.
La vârsta de 22 de ani, a trebuit să se retragă din activitatea competiţională din motive medicale, însă și-a continuat activitatea ca antrenoare de atletism la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti.