26 iunie, ziua în care s-a decretat eliberarea robilor țigani. A murit Vasile Pârvan, întemeietorul arheologiei româneşti

0
Publicat:

La 26 iunie 1848, Guvernul revoluţionar de la Bucureşti a decretat eliberarea robilor ţigani aparţinând boierilor. În anul 1927 a murit Vasile Pârvan, întemeietor al arheologiei româneşti.

Țigani din Dobrogea
Țigani din Dobrogea

1848: Guvernul revoluţionar de la Bucureşti a decretat eliberarea robilor ţigani aparţinând boierilor

Statistica Ţării Româneşti din anul 1837 înregistra 8.288 de ţigani ai statului, 23.589 de ţigani mănăstireşti şi 33.746 de ţigani boiereşti.

Țiganii sau aţiganii sunt un grup etnic distinct ce apare în scrierile de cancelarie din Ţara Românească începând cu 3/16 octombrie 1385, când 40 de sălaşe de aţigani sunt dăruite mănăstirii Tismana. Arhivele spun că este vorba de un popor ce pătrunde în cursul secolelor XIV – XV în tot spaţiul european, iar denumirea de ţigan este utilizată în majoritatea statelor bătrânului continent. Concomitent, o largă circulaţie cunoaşte denumirea de egipteni sau faraoni, în legătură directă cu Egipt, ca spaţiu de origine.

Nicolae Iorga pune venirea rromilor în Ţările Române pe seama dominaţiei mongolilor asupra acestor zone. Mongolii ar fi adus cu ei, ca potcovari şi lăutari, pe ţigani. Numele lor este în legătură cu oaia ţigaie, neagră. Eruditul istoric consideră că rromii au primit numele de „romi“ în mediul grecesc şi că au venit din Rusia sau din părţile greceşti „întotdeauna însă printr-o mijlocire tătărească“. Aceasta s-ar fi întâmplat în condiţiile în care voievodul Bogdan şi fiul său, Laţcu, continuă izgonirea tătarilor şi le opresc ţiganii ca robi.

1819: a fost patentată bicicletă

Prima bicicletă inventată a fost Draisine în anul 1817 și a apărut în Germania, fiind brevetată apoi și în Franţa în 1818. A fost numită așa după inventatorul său, Karl von Drais, un pădurar german.

bicicleta

Această era confecționată din lemn și nu avea pedale, fiind mișcată prin alternarea impingerii cu picioarele pe pământ.. Cu toate acestea, el a avea un scaun căptuşit iar roată din faţă era manevrată cu un fel de cârmei. A fost a fost mai puţîn un mod de transport şi mai mult un mijloc de recreere pentru cei bogați.

Introducerea unui predecesor al bicicletei în SUA a fost făcută de către M. Stewart din Baltimore, urmat în 1819 de către David şi Rogers, (care au confecționat un total de trei velocipedes.) La 26, iunie 1819 primul brevet pentru un “velociped”, a fost eliberat laui William K. Clarkson, Jr. din New York.

Din păcate, un incendiu a distrus în 1836 arhivă Oficiului american de brevete şi deoarece nu a fost niciodată restaurată, există puţine informaţii în legătură cu invenția lui Clarkson.

1877: prima jertfă românească în Războiul de Independență

La 26 iunie 1877 a avut loc un schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin. A căzut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească.

Războiul de Independenţă dintre anii 1877-1878, purtat împotriva turcilor, a avut drept consecinţă recunoaşterea pe plan internaţional a independenţei României. După mai bine de patru sute de ani de suzeranitate turcească, românii au profitat de contextul internaţional pentru a-şi făuri un stat suveran.

razboi independenta

Războiul a izbucnit ca urmare a necesităţii Principatelor Române de a se elibera de sub dominaţia turcească şi a beneficiat de un context internaţional favorabil. În 1875 a izbucnit răscoala în Bosnia şi Herţegovina, iar în 1876 cea din Bulgaria. Mai mult, în 1877 Rusia a declanşat un nou război împotriva Turciei. În aceste condiţii, la 9 mai 1877, România şi-a proclamat Independenţa.

1898: s-a născut proiectantul şi producătorul de avioane Wilhelm Messerschmitt

Wilhelm Emil Messerschmitt a fost un inginer german, care a proiectat și produs avioane. Cel mai cunoscut model de avion proiectat de el a fost Messerschmitt Bf 109, produs în colaborare cu Walther Rethel. Modelul a fost cel mai important vânător și nu numai a Luftwaffe în al Doilea Război Mondial, când au fost produse peste 35 000 de unități. Primul avion produs a fost numit Me Bf 109, și a deținut recordul mondial de viteză pentru mult timp. Alt model, care a fost un real succes s-a numit Messerschmitt Me 262 Schwalbe (Rândunica), primul avion de vânătoare cu reacție.

1927: a murit istoricul Vasile Pârvan, întemeietor al arheologiei româneşti

Vasile Pârvan a fost istoric, arheolog, filosof al istoriei, membru al Academiei Române. Este considerat părintele şcolii arheologice româneşti. Lui i se datorează primul plan de efectuare a unor cercetări organizate la nivel naţional şi aplicarea acestuia, prin efectuarea de săpături, în mai multe sit-uri arheologice din Dobrogea şi Muntenia. Coordonează şantierele de la Histria (descoperită de el în 1913), Callatis, Ulmetum, complexul dacic din Munţii Orăştiei sau din cadrul unor aşezări neolitice şi dacice din Câmpia Dunării.

Vasile Pârvan
Vasile Pârvan

Opera sa, valoroasă ca metodologie şi conţinut ştiinţific, cuprinde monumentala Getica (1926) – o protoistorie a Daciei în mileniul I, lucrare care prezintă istoria geto-dacilor sub aspectele politic, economic, cultural şi religios, folosind pentru prima dată izvoare arheologice şi numismatice din Dacia preromană –, M. Aurelius Verus Caesar si L. Aurelius Commodus. Studiu istoric (1909), Contribuţii epigrafice la istoria creştinismului daco-roman (1911), Cetatea Tropaeum (1912), Începuturile vieţii romane la gurile Dunării (1923), Dacia. Civilizaţiile străvechi din regiunile carpato-danubiene (1928).

1968: s-a născut Paolo Maldini, fotbalist italian

Paolo Maldini este un fost fotbalist italian. Maldini a jucat pe postul de fundaș și predominant pe flancul stâng sau în centru. A jucat pentru AC Milan pe parcursul întregii sale cariere.

Paolo Maldini
Paolo Maldini

Debutul lui Maldini în Serie A s-a petrecut în 1985. Acesta a avut o carieră strălucitoare cu AC Milan, câștigând până în 2004 de șapte ori Serie A și de cinci ori Liga Campionilor UEFA. A fost considerat cel mai bun fundaș din lume la apogeul carierei sale și este recunoscut pentru calitățile sale defensive, influența din teren și temperamentul calm.

Maldini s-a retras la 41 de ani după ce a jucat 24 de sezoane pentru AC Milan.

2013: a murit fotograful Bert Stern, fotograful vedetelor de la Hollywood

Bert Stern a fost fiul unor imigranţi evrei şi a crescut în Brooklyn. Tatăl său a lucrat ca fotograf, realizând portrete de copii. După ce a renunţat la liceu la vârsta de 16 ani, Bert Stern a obţinut un loc de muncă la publicaţia „Look Magazine”. A devenit director de artă la revista „Flair”, unde a învăţat să developeze filmele.

Lansarea carierei sale avea să coincidă cu campania sa legendară pentru Smirnoff Vodka în 1955, devenind astfel o vedetă în industria publicitară. A urmat munca editorială, iar ceea ce a realizat pentru VOGUE a însemnat apogeul carierei sale în anii 1960.

Căutat de Madison Avenue, Hollywood şi scena modei internaţionale timp de decenii, Stern a devenit prototipul fotografului de modă ca o întruchipare a glamourului, potrivit www.bertstern.com.

Bert Stern FOTO www.nytimes.com
Bert Stern FOTO www.nytimes.com

De-a lungul carierei de peste 50 de ani, Stern a fotografiat unele din cele mai frumoase femei din lume, printre care Audrey Hepburn, Elisabeth Taylor, Sophia Loren, Brigitte Bardot şi Marilyn Monroe.

Este celebru mai ales pentru imaginile emoţionante cu Marilyn Monroe în ţinute degajate, făcute pentru revista „Vogue” la hotelul Bel-Air din Los Angeles, în iunie 1962.  

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite