26 decembrie, ziua în care a murit Dinu Cocea, regizorul interzis de sistemul comunist VIDEO

0
Publicat:

La 26 decembrie 2013, a murit la Paris regizorul Dinu Cocea. În 1989, Frontul Salvării Naționale a format un guvern provizoriu.

1962: a murit Radu Stanca, poet și dramaturg român

Radu Stanca a fost un dramaturg, poet, eseist și regizor de teatru român. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Regele Ferdinand din Cluj în anul 1942.

În timpul războiului, Facultatea de Litere a Universității din Cluj s-a refugiat la Sibiu. Aici a luat ființă Cercul literar de la Sibiu. După modelul lui Eugen Lovinescu care la cenaclul Sburătorul a pus bazele Modernismului interbelic, Cercul a încercat să salveze tradiția literaturii române, dar a fost repede lichidat de prigoana comunistă din anii 50. Membrii lui au fost denumiți ulterior de criticii și istoricii literari membrii generației pierdute.

A fost, pe rând, asistent al lui Lucian Blaga la catedra de filosofie a culturii, profesor de estetică a teatrului, la Sibiu, redactor, actor, regizor.

A făcut parte din Cercul literar de la Sibiu, alături de Ștefan Augustin Doinaș, Dan Constantinescu, Deliu Petroiu, Alexandru Cucu, Viorica Guy Marica, Eugen Todoran, Ion Negoițescu, Ion Desideriu Sârbu, Ioanichie Olteanu, Cornel Regman, Nicolae Balotă, Victor Iancu, Henri Jacquier, Wolf von Aichelburg, ș.a.

1973: s-a născut Elena Udrea, politiciană română

Elena Udrea a deținut funcțiile de consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și ministru al dezvoltării regionale și turismului.

A fost membră a Partidului Național Liberal și a Partidului Democrat Liberal. La 30 ianuarie 2014 a demisionat din PDL și s-a alăturat Partidului Mișcarea Populară, din care s-a autosuspendat pe 30 ianuarie 2015. Din partea PMP a participat la alegerile prezidențiale române din 2014, obținând un scor mic în primul tur.

Elena Udrea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Elena Udrea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Udrea a fost o apropiată a președintelui Traian Băsescu, contestată puternic atât de oponenții, cât și de susținătorii acestuia. A fost implicată în mai multe dosare penale și a fugit în 2018 din România, fiind încarcerată pentru scurt timp în Costa Rica.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. 

Pe data de 7 aprilie 2022 a fost arestată în Bulgaria, iar pe 11 iunie 2022 a fost încarcerată în penitenciarul Târgșor⁠ pentru perioadă de 6 ani.

1989: Revoluția Română din 1989

Frontul Salvării Naționale formează un guvern provizoriu. Guvernul anunță modificările din Constituție, garantează drepturile minorităților naționale, autorizează libera angajare în câmpul muncii, introduce în țară economia de piață liberă și promite desfășurarea liberă a alegerilor.

Ion Iliescu și FSN Arhivă Adevărul
Ion Iliescu și FSN Arhivă Adevărul

2004: Un puternic cutremur care a avut loc în Oceanul Indian a cauzat un tsunami

Cutremurul din Oceanul Indian din 2004 a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter desfășurat în estul Oceanului Indian pe 26 decembrie 2004 (la 00:58 UTC, sau 07:58 ora locală).

Cutremurul din Indonezia FOTO EPA EFE
Cutremurul din Indonezia FOTO EPA EFE

Cutremurul, care a avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică a insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice și care au cauzat moartea a peste 120.000 de persoane.

Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă (de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor).

2009: a murit Yves Rocher, om de afaceri francez

Yves Rocher s-a născut în 1930 la Gacilly, un orășe din Bretania, în vestul Franței, al cărui primar a fost din 1962 până în  2008.

Yves Rocher a fondat marca de cosmetice î 1959. Primele produse create de Yves Rocher au fost făcute în laboratorul pe care îl avea în podul casei sale, din plantele din gradina sa. Scopul acesteia era de a facilita accesul la produsele de frumusețe.

2013: a murit Dinu Cocea, regizor și scenarist român

Dinu Cocea s-a născut pe 22 septembrie 1929, în comuna Periş, din judeţul Ilfov.

Dinu Cocea a semnat regia filmelor „Iancu Jianu Haiducul” (1980), „Iancu Jianu zapciul” (1980), „Ecaterina Teodoroiu” (1979), „Stejar – Extrema urgenţă” (1974), „Paraşutiştii” (1972), „Zestrea domniţei Ralu” (1971), „Haiducii lui Şaptecai” (1970), „Săptămâna nebunilor” (1970), „Răpirea fecioarelor” (1967), „Răzbunarea haiducilor” (1967) şi „Haiducii” (1965).

Regizorul Dinu Cocea, Dumitru Gaiță și operatorul Marian Stanciu FOTO Studiourile Buftea
Regizorul Dinu Cocea, Dumitru Gaiță și operatorul Marian Stanciu FOTO Studiourile Buftea

Dinu Cocea a ajuns însă în dizgraţia regimului comunist din cauza proiectului de film „Pe apa sâmbetei”, în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş. Astfel, regizorul a fost interzis, iar numele său a fost scos de pe genericele filmelor ce apăreau în cinematografe sau la televiziunea publică.

În urma acestui conflict cu autorităţile comuniste, Dinu Cocea a plecat din ţară în 1986, stabilindu-se la Paris, unde a şi decedat.

În cadrul ediţiei din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010), un moment special şi secţiunea ''Retrospective'' i-au fost dedicate regizorului Dinu Cocea, care a primit cu acest prilej şi Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate.

Aflat la Iaşi cu acest prilej, regizorul Dinu Cocea le-a explicat studenţilor Universităţii ''Petre Andrei'' cum se făceau filmele în perioada regimului comunist şi ce anume l-a determinat să facă celebrele filme cu haiduci. „Veneau cu teme propuse de la studio despre lupta de clasă, cooperativă, aplicarea socialismului ştiinţific la ţară şi apoi puneau scriitorii sau regizorii să scrie scenarii la comandă. Singura modalitate prin care am reuşit să fac film despre altceva a fost să mă îndrept spre teme de legendă, de istorie şi aşa au apărut peliculele cu haiducii“, îşi reamintea cu acel prilej Dinu Cocea, conform Agerpres.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite