26 aprilie - 37 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

0
Publicat:

26 aprilie este ziua în care, în 1986 avut loc gravul accident nuclear la Centrala atomo-electrică de la Cernobîl. În 1564, la aceeași dată se naște dramaturgul și poetul William Shakespeare, iar în 1963 moare poetul român Vasile Voiculescu. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

1564: Se naște dramaturgul și poetul William Shakespeare

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

William Shakespeare (n. aprilie 1564, Marea Britanie - d. 23 aprilie/3 mai 1616) a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză și supranumit „Poetul din Avon”  sau „Lebăda de pe Avon”.

Din vasta sa operă - parte realizată în colaborare - s-au păstrat aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum și alte multe poezii traduse în aproape fiecare limbă vorbită.  

1798 - S-a născut pictorul Eugene Delacroix

Eugene Delacroix autoportret.
Eugene Delacroix autoportret.

Eugene Delacroix s-a născut la Charenton-Saint-Maurice. Tatăl său, Charles, a fost ministru al afacerilor externe şi a servit ca prefect guvernamental în Marsilia şi Bordeaux. Mama lui, Victoire Oeben, a fost o femeie cultă care a încurajat dragostea tânărului Delacroix pentru literatură şi artă.

Eugene Delacroix a urmat cursurile la Lycée Louis-le-Grand din Paris, dar a părăsit şcoala pentru a-şi începe studiile artistice. Sponsorizat de un unchi, s-a alăturat atelierului pictorului Pierre-Narcisse Guérin.

Delacroix a făcut şi multe vizite la Luvru, unde a admirat picturile unor astfel 110 de maeştri vechi precum Titian şi Rubens. Elev al lui Guerin, Delacroix a debutat la Salonul din 1822 cu lucrarea „Barque du Dante”. Momentul a fost semnificativ nu doar pentru opera sa, ci şi pentru istoria picturii romantice.

Începând din 1832, pentru Delacroix s-a deschis o perioadă de prosperitate materială, astfel încât pictorul efectuează o călătorie în Algeria şi Maroc. De aici, va reveni cu numeroase studii, care au stat la originea celebrelor sale scene de viaţă „orientală”, „Femei din Alger” fiind tabloul cel mai reprezentativ.

A ilustrat, totodată, operele lui Shakespeare, Goethe, Byron, W. Scott.

Delacroix a murit la 13 august 1863, la Paris. 

1923 -  Ducele de York, viitorul rege George al VI-lea al Marii Britanii (1936-1952), s-a căsătorit cu Lady Elizabeth Bowes-Lyon (regina-mamă)

Regele George o ține de mână pe Lilibet, iar Regina Mamă o ține de mână pe prințesa Margareta
Regele George o ține de mână pe Lilibet, iar Regina Mamă o ține de mână pe prințesa Margareta

George al VI-lea (n. 14 decembrie 1895 – d. 6 februarie 1952) a fost rege al Marii Britanii, al Irlandei și al altor dominioane britanice, împărat al Indiei din 11 decembrie 1936 până la decesul său din 6 februarie 1952.  

A fost cunoscut înainte de încoronare ca prințul Albert, în copilărie prinț de York, și mai târziu ducele Albert de York. Fiind cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea și-a petrecut primii ani în umbra fratelui său mai mare, Eduard, moștenitorul tronului.  S-a căsătorit cu Elizabeth Bowes-Lyon, în 1923, și au avut două fiice, Elizabeth (viitoarea regină Elisabeta a II-a) și Margaret.

La moartea tatălui său în 1936, Eduard al VIII-lea preia tronul englez. Totuși, în mai puțin de un an, Eduard își exprimă dorința de a se căsători cu americana Wallis Simpson. Din motive politice și religioase premierul britanic, Stanley Baldwin, l-a sfătuit pe rege să nu se căsătorească și să rămână rege. Eduard a abdicat și s-a căsătorit. Prin acest act, unic în 2000 de ani de istorie britanică, George al VI-lea devine rege și cel de-al treilea monarh al casei de Windsor.

1933 - S-a înființat Gestapo, poliția secretă a Germaniei naziste

Gestapo s-a aflat în subordinea SS-ului, administrat de Reichssicherheitshauptamt (RSHA). Împreună cu aparatul de informații numit Sicherheitsdienst, a fost încorporat în 1939 în RSHA (Departamentul IV).

În fiecare lagăr de concentrare nazist exista o secție a Gestapoului, numită oficial Politische Abteilung („secția politică”). Activând ca o instituție inchizitorială, a fost responsabilă de moartea a mii de oameni. La Procesul de la Nürnberg a fost declarată organizație criminală de către tribunalele militare aliate.

1956 - S-a născut actriţa Adriana Trandafir

adriana trandafir deschidere jpg

Adriana Trandafir (n. 26 aprilie 1956, Dâmbovița, România) este o actriță română de teatru și film. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie în 1979.

A jucat în filme precum „Ciocolată cu alune” (1979), „Europolis” (2010) și „Sacrificiul” (2019).

Joacă pe scena teatrului Odeon din București. În anul 2004 a primit Premiul Uniter pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Este căsătorită cu Bogdan. Are doi copii: Maria Speranța și Ștefan.

1963 - A murit poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu, cunoscut pentru scrierile „Din Ţara Zimbrului”, „La pragul minunii” şi „Lostriţa”.

Vasile Voiculescu jpg

S-a născut în data de 13 octombrie 1884, în comuna Pîrscov, județul Buzău. A absolvit liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti (1902), apoi a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti timp de doi ani (1902-1903), după care s-a înscris la Facultatea de Medicină, ale cărei cursuri le-a urmat între 1903-1910.

A fost timp de patru ani deținut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962). A fost condamnat alături de alți membri sau colaboratori ai Rugului Aprins (Sandu Tudor, Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuș, Alexandru Mironescu, Adrian Făgețeanu, Roman Braga etc.)

Poetul român care, după 1948, a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, și luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic, din care fac parte și „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare …”. Creațiile au fost elaborate între 1954 – 1958.

Cele 90 de sonete ale sale sunt o monografie închinată „paradisului și infernului iubirii”, conform criticului Ovid S. Crohmălniceanu. În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București.

1970: Se naște Melania Trump, designer, fost model, femeie de afaceri și a 47-a Prima Doamna a Statelor Unite

Melania Trump, sotia lui Donald Trump jpg

Melania Trump (născută în Iugoslavia, acum Slovenia) este un designer de bijuterii și ceasuri, fost model și femeie de afaceri americană de origine slovenă.

Este căsătorită din 2005 cu miliardarul american Donald Trump, fost afacerist imobiliar și fost președinte al SUA.

Ea a devenit rezident permanent al Statelor Unite în 2001 și cetățean în 2006.

Melania și Donald sunt adesea văzuți și fotografiați împreună la evenimente și receptii din New York. Omul de televiziune Barbara Walters a fost impresionată de inteligența Melaniei, atunci când ea a întâlnit-o, a spus: „Poate pentru că e atât de frumoasă, nu ne așteptăm ca ea să fie la fel de inteligentă.”

1986 - S–a produs accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev

FOTO: FOTO Svetlana Aleksandrovna Aleksievici
FOTO: FOTO Svetlana Aleksandrovna Aleksievici

La 26 aprilie 1986 avut loc gravul accident nuclear la Centrala atomo-electrică de la Cernobîl (Ucraina), aflată la 200 km de Kiev. Vârtejuri de foc și praf s-au ridicat la înălțimea de aproape doi kilometri cu o puterea egală cu o sută de explozii atomice de la Hiroshima și Nagasaki luate împreună, iar din reactorul afectat au fost aruncate pana la 1 miliard curie de energie radioactiva si aproximativ 156 tone de produse suprimate.

Se spune că efectele nu vor dispărea nici în 300 de ani.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite