25 octombrie: Ziua în care s-a născut Regele Mihai I și a avut loc prima revoluție comunistă din secolul al XX-lea
0În 1917, la Petrograd, bolşevicii au declanşat o insurecţie şi au lansat un asalt asupra palatului de iarnă, declanşând Revoluţia din Octombrie. În 1881 s-a născut marele pictor spaniol Pablo Picasso, iar în 1921 venea pe lume Mihai I, rege al României.
Regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul principelui moştenitor Carol şi al Elenei, principesă de Grecia.
În urma decesului bunicului său, Ferdinand I, la 20 iulie 1927, Mihai a devenit rege al României la vârsta de 5 ani şi 9 luni, în condiţiile în care prinţul Carol, moştenitor al tronului, renunţase oficial la succesiune. Din cauza vârstei, prerogativele demnităţii regale au fost asumate între 1927-1930 de o Regenţă formată din patriarhul Miron Cristea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe Buzdugan (din 1 octombrie 1929, în urma decesului său, a fost numit Constantin Sărăţeanu), şi principele Nicolae, fratele lui Carol, transmite Agerpres.
La 6 iunie 1930, principele Carol a revenit în ţară. Guvernul a preluat puterile şi prerogativele constituţionale şi, în virtutea acestora, l-a detronat pe regele Mihai, aflat sub regenţă, potrivit volumului "Istoria României în date" (2003). La 8 iunie 1930, Parlamentul l-a proclamat pe Carol rege al României, sub numele de Carol al II-lea. Regele Mihai a redevenit prinţ moştenitor, primind titlul de "Mare Voievod de Alba Iulia". Regele Mihai I s-a stins din viață pe 5 decembrie 2017, în Elveţia. A fost înmormântat în România, la mănăstirea Curtea de Argeș.
1825- S-a născut Johann Strauss, compozitor austriac - fiul (d. 1899)
Îşi face ucenicia muzicală susţinut mai ales de mama sa. Debutează ca compozitor şi dirijor al propriei orchestre la 15 octombrie 1844, la numai la 19 ani, în localul „Dommayers Casino“ din Hietzing (azi cartier al Vienei), unde a prezentat public primele sale 4 compoziţii.
Cutreieră lumea cu orchestra sa, având un succes răsunător. În anii 1846-1847 a efectuat turnee în Ungaria, Transilvania şi Ţara Românească. Paralel cu activitatea concertistică, desfăşoară o prodigioasă activitate de creaţie, dând valsului, printr-un colorit orchestral foarte bogat, o valoare artistică deosebită. Dintre cele peste 140 de valsuri, create de el, unele şi-au câştigat celebritatea: "Dunărea albastră", "Viaţă de artist", "Sânge vienez", "Vals imperial", "Poveşti din pădurea vieneză", "Vin, femei şi cântec",„Vocile primăverii”
1881- S-a născut Pablo Picasso, pictor, sculptor, gravor şi ceramist spaniol (d. 1973)
Sexul, iubirea şi arta au fost interconectate în viaţa lui Pablo Picasso (1881-1973) şi este cunoscut faptul că atât soţiile, cât şi amantele lui au fost muze pentru majoritatea picturilor sale celebre. „Există doar două tipuri de femei, zeiţe sau preşul de la intrare”, obişnuia să spună, nestingherit, pictorul spaniol.
A frânt multe inimi şi a iubit cu patos, însă şase dintre femeile care l-au cunoscut pe artist i-au inspirat cele mai mari capodopere ale secolului XX. Sentimentele lui Picasso faţă de ele oscilau între tandreţe maximă şi ură violentă, calea de mijloc fiind dispreţul, potrivit unei cărţi biografice. Dintre cele şase femei importante din viaţa lui, două au înnebunit şi două s-au sinucis.
A inspirat "Domnişoarele din Avignon" (1907)
Figura Fernandei Olivier este exemplificată în Domnişoarele din Avignon (1907) şi Capul unei femei (Fernande, 1909). De fapt, Picasso a continuat să creeze peste 60 de portrete ale lui Fernande înainte ca relaţia lor tumultuoasă să se încheie în anul 1912 din cauza infidelităţilor reciproce. În momentul în care s-au despărţit, Picasso se afla la apogeul carierei sale, iar femeia a decis să dea o serie de memorii ale celor doi unui ziar belgian. Pentru a o împiedica să divulge alte detalii intime, pictorul i-a oferit o pensie pe care a acceptat-o. Memoriile complete au fost date publicităţii abia în 1988, după moartea lor.
1917- La Petrograd, bolşevicii au declanşat o insurecţie şi au lansat un asalt asupra palatului de iarnă, declanşând Revoluţia din Octombrie
Evenimentul istoric cunoscut ca Revoluţia din Octombrie sau Revoluţia bolşevică, din 25 octombrie 1917 (stil vechi), a fost lovitura de stat prin care bolşevicii au preluat puterea cu forţa de la guvernul lui Aleksandr Kerenski, şi care a inaugurat a doua fază a Revoluţiei Ruse din 1917.
Lovitura de stat a fost organizată de bolşevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin şi este considerată a fi prima revoluţie comunistă din secolul al XX-lea (deşi, strict cronologic vorbind, este a doua, ea având loc după revoluţia bolşevică reuşită de la Tallin, prin care bolşevicii estoni conduşi de Jaan Anvelt capturează puterea cu două zile înaintea revoluţiei bolşevicilor ruşi la Petrograd, social-democraţii radicali estonieni pierzând-o mai târziu, datorită invaziei armatelor kaiserului), revoluţie bazată pe ideile lui Karl Marx, scrie wikipedia.org. Cele mai importante activităţi revoluţionare au fost controlate de Comitetul Militar Revoluţionar al Sovietului din Petrograd.
1999- A avut loc primul transplant de cord, efectuat la Spitalul de Urgenţă Floreasca de o echipă de medici condusă de conf. dr. Şerban Brădişteanu.
1984- S-a născut Katy Perry, cântăreaţă americană, compozitoare şi actriţă
A devenit cunoscută datorită hitului din 2008 „I Kissed a Girl” care a atins prima poziţie în peste 20 de ţări, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia şi United World Chart.
Continuând o carieră de succes, primeşte multe nominalizări, premii şi distincţii ca artist de nivel mondial, devenind unul dintre cei mai bine vânduţi artişti muzicali din istorie, cu peste 100 de milioane de albume şi single-uri vândute la nivel mondial, dintre care 81 de milioane de single-uri şi peste 12 milioane de albume în SUA.
Ca urmare a succesului înregistrat, Perry lansează cinci parfumuri (Purr, Meow!,Killer Queen, Royal Revolution şi Mad Potion) şi intră în domeniul filmului, fiind vocea Ştrumfiţei din trilogia The Smurfs şi protagonista unui film documentar, Katy Perry: Part of Me, ce are ca subiect viaţa ei ca artist în turnee şi despărţirea de Russell Brand, soţul ei, cu care a avut un mariaj de doar 14 luni.
2011- Se stinge din viață Liviu Ciulei, regizor, scenograf, actor român (n. 1923)
Liviu Ciulei a fost o personalitate colosală a scenei românești; regizor, actor, scenograf, iar astăzi în luna iulie 2023 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea sa.
Personalitate pluridimensională a teatrului și filmului, actor, regizor, scenograf, profesor, Liviu Ciulei (7 iulie 1923-24 octombrie 2011) a abordat într-un mod unic repertoriul clasic, construind spectacole de anvergură.
În 1942 s-a înscris la Facultatea de Arhitectură, iar în anul 1943 la Conservatorul de Artă Dramatică, urmând cursurile în paralel. În anul 1946 a absolvit Conservatorul, apoi a făcut stagiul militar, obţinând gradul de sergent.
La 23 de ani, student la arhitectură, a regizat şi a făcut decorurile pentru primul său spectacol profesionist, "Poveste stranie".
Între anii 1948 şi 1956 a realizat scenografia la mai multe spectacole de teatru, în unele dintre acestea interpretând şi diverse roluri.Din anul 1951, a început să joace şi în filme, primul fiind "în sat la noi", în regia lui Jean Mihail şi Victor Iliu.
Liviu Ciulei, tatăl regizorului de film Thomas Ciulei, a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase, Columbia University şi New York University, dar şi membru de onoare al Ordinului Arhitecţilor.
Pe 25 octombrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Armatei Române
În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. La 25 octombrie 1944, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.Ziua Armatei României este marcată prin arborarea Drapelului naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea de ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării, potrivit MApN.
Militarii români din teatrele de operaţiuni sărbătoresc, de asemenea, Ziua Armatei României prin organizarea unor ceremonii militare, la care sunt invitaţi şi reprezentanţi ai statelor partenere.