20 decembrie: S-a născut actriţa americană Brittany Murphy. Moartea ei prematură, la doar 32 de ani, rămâne învăluită în mister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 decembrie 1977 se năştea actriţa Brittany Murphy, a cărei moarte prematură, la doar 32 de ani, este în continuare un mister. Tot într-o zi de 20 decembrie, în anul 1998, s-a născut Kylian Mbappe, unul dintre cei mai bine plătiţi jucători de fotbal de la Real Madrid.

Medicii spun că Brittany Murphy a murit din cauze naturale, la 32 de ani. Foto arhivă
Medicii spun că Brittany Murphy a murit din cauze naturale, la 32 de ani. Foto arhivă

1191: Prima atestare documentară a cetății Sibiului

Orașul a fost înființat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela. Prima atestare documentară a cetăţii în forma Hermannstadt datează din anul 1366, dar există și o mențiune mai veche a numelui Villa Hermanni (1223). În anul 1241 a fost atacat, cucerit și parțial distrus în marea invazie mongolă.

Cetatea medievală a Sibiului. Foto Muzeul Astra
Cetatea medievală a Sibiului. Foto Muzeul Astra

Prima mențiune a cetății Sibiului a fost făcută însă în data de 20 decembrie 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic emis de papa Celestin al III-lea, care a recunoscut la rugămintea regelui Béla al III-lea existența Prepoziturii Sibiului, scoasă de sub jurisdicția Episcopiei Transilvaniei.

1808: s-a născut Andrei Șaguna, mitropolit ortodox al românilor din Ardeal

Născut în Mişkolţ (Miskolc), în Ungaria, la 20 decembrie 1808/1 ianuarie 1809, ca fiu al unui negustor macedonean, mitropolitul Andrei Șaguna a militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fiind, de asemenea, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851) şi  membru de onoare al Academiei Române.

Mitroplitul Andrei Șaguna a fost canonizat la Sibiu. Foto arhivă
Mitroplitul Andrei Șaguna a fost canonizat la Sibiu. Foto arhivă

Andrei Şaguna a susţinut şi s-a implicat în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni din 1848-1849. La 3/15 mai 1848, în prima zi a Marii Adunări de la Blaj, episcopul Andrei Şaguna a fost proclamat preşedinte al Adunării, alături de episcopul Ioan Lemeni (unit).

1852: S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul școlii naționale românești de arhitectură

Ion Mincu, arhitect, inginer, profesor şi politician român, s-a născut la 20 decembrie 1852, la Focşani.

Ion Mincu, unul dintre cei mai mari arhitecţi români. Foto arhivă
Ion Mincu, unul dintre cei mai mari arhitecţi români. Foto arhivă

A realizat proiectele pentru Palatul Primăriei şi pentru Şcoala de Război din Bucureşti, proiectul de restaurare a Casei Monteoru (1887-1888), a decorat interiorul Palatului de Justiţie din Bucureşti (1890-1895). Către sfârşitul vieţii s-a dedicat restaurării Bisericii Stavropoleos din Bucureşti şi completări ansamblului cu un mic muzeu-lapidarium, cu o casă parohială şi clopotniţă (1904-1910).

Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscut şi ca arhitectură neo-românească, Mincu s-a remarcat printr-o serie de lucrări ce integrează arhitectura tradiţională românească: Şcoala Centrală de fete din Bucureşti (1890), Palatul Administrativ din Galaţi (1905-1906), Palatul Băncii Comerţului din Craiova (1906, terminat de C. Iotzu în 1916), cavourile lui Ghica, Cantacuzino, Gheorghieff din Cimitirul Bellu (1900-1904).

1889: S-a născut actorul şi regizorul român Ion Iancovescu

Actorul, regizorul şi directorul de teatru Ion Iancovescu, devenit celebru în prima jumătate a secolului XX, s-a născut la 20 decembrie 1889.

Ion Iancovescu. Foto wikipedia
Ion Iancovescu. Foto wikipedia

Pe lângă nenumăratele roluri interpretate pe scena de teatru, Ion Iancovescu a jucat, de asemenea, în patru producţii cinematografice: „Parada Paramount" (1930), „Afacerea Protar" (1956, film realizat după un scenariu de Mihail Sebastian, în care actorul a jucat alături de Radu Beligan, Ion Finteşteanu şi Ion Lucian), „Două lozuri" (1957) şi „Faust XX" (1966, în regia lui Ion Popescu-Gopo).

„Două lozuri", cel mai cunoscut dintre cele patru filme, a fost scris de către Jean Georgescu, Gheorghe Naghi şi Aurel Miheles, fiind o adaptare a renumitei piese a lui Caragiale. Filmul a rămas unul extrem de popular în cinematografia românească datorită interpretării memorabile date de Grigore Vasiliu Birlic în rolul lui Lefter Popescu (Ion Iancovescu a interpretat rolul Flaşnetarului).

De fapt, Ion Iancovescu a fost unul dintre cei ce îl descoperiseră pe Birlic, el distribuindu-l pe celebrul actor român de comedie în mai multe piese pe care le-a pus în scenă. A fondat, de asemenea, câteva dintre cele mai active teatre din Bucureşti, printre care Teatrul Mic (împreună cu actriţa Elvira Popescu) şi actualul Teatru de Comedie.

Spre sfârşitul carierei sale,Ion Iancovescu mărturisea cu umor că, dacă de rolurile sale nu-şi va mai aminti nimeni, măcar clădirile teatrelor fondate de el vor rămâne în picioare.

Unul dintre admiratorii lui Ion Iancovescu a fost chiar dramaturgul Eugen Ionescu, care i-a trimis actorului spre lectură piesa „Regele moare”, dorindu-şi ca acesta să interpreteze rolul principal în prima punere în scenă a piesei.

În timpul perioadei comuniste, Ion Iancovescu nu a fost agreat de către regim, fiind înlăturat de pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Actorul a murit în 1966 şi a fost repus în dreptul de actor al acestui teatru în anul 2009, la 120 de ani de la naşterea sa.

1944: A murit academicianul român Nicolae Cartojan

Născut la 4 decembrie 1883, la  Călugăreni, județul Vlașca (azi județul Giurgiu),  Nicolae Cartojan a fost scriitor, biograf, cercetător literar, istoric literar, pedagog și publicist român, membru titular al Academiei Române.

Nicolae Cartojan. Foto wikipedia
Nicolae Cartojan. Foto wikipedia

Specialist în literatura română veche, profesor la Universitatea din București, Nicolae Cartojan s-a remarcat prin amplitudinea documentării și prin analiza minuțioasă a contextului istoric și cultural al epocilor literare.

Ca membru al Comisiei Internaționale de Istorie Literară Modernă din Paris, a colaborat la realizarea unui „Repertoriu cronologic al literaturilor moderne”, coordonat de Paul van Tieghem, notează wikipedia.

1966: A murit dramaturgul român Mihail Sorbul

Mihail Smolski, care şi-a semnat piesele de teatru cu numele de Mihail Sorbul, s-a născut la 16/28 octombrie 1885, în Botoşani, şi a fost unul dintre cei mai prolifici şi cunoscuţi dramaturgi şi romancieri români din din perioada interbelică.

Nicolae Cartojan, foto wikipedia
Nicolae Cartojan, foto wikipedia

Cele mai cunoscute şi mai des puse în scenă piese de teatru semnate de Mihail Sorbul sunt „Patima roșie” (comedie tragică în 3 acte), „Dezertorul” (comedie tragică în 3 acte) şi „Letopisețul” (dramă istorică). De altfel, criticii compară adesea „Patima roşie” cu piese scrise de Ibsen și Gorki.

1968: A murit John Steinbeck, scriitor american, laureat al Premiului Nobel

Născut la Salinas, în comitatul Monterey, California, John Steinbeck a urmatşcoala elementară și liceul în orășelul natal, după care s-a înscris la Universitatea din Stanford ca student special, deoarece trebuia să-și finanțeze singur studiile.

John Steinbeck, autorul romanului "Fructele mâniei". Foto wikipedia
John Steinbeck, autorul romanului "Fructele mâniei". Foto wikipedia

Pentru că în toată această perioadă a făcut diverse munci ocazinale, fiind lucrător de fermă, culegător de fructe, zugrav, muncitor constructor etc., John Steinbeck a fost nevoit să-şi întrerupă des cursurile. În cele din urmă, după patru ani, fără să-și termine studiile, a abandonat  universitatea şi a plecat la New York, unde a încercat să trăiască din scris, ca gazetar. Nereușind, s-a întors în California unde a lucrat ca laborant chimist, zidar și muncitor agricol, pribegind din loc în loc.

În tot acest timp, a continuat să scrie, fiind autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șaisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri.

Cele mai cunoscute creaţii ale sale rămân însă  „Fructele mâniei” (1939), „La răsărit de Eden” (1952) și „Șoareci și oameni” (1937).

În 1962, John Steinbeck primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru romanul „Fructele mâniei”..

1977:  S-a născut actrița americană Brittany Murphy

Brittany Murphy s-a născut în Atlanta, Georgia, iar la scurt timp părinţii săi au divorţat, astfel că actriţa a fost crescută de mama sa în Edison, New Jersey, unde a frecventat Colegiul Edison din același oraș. Ulterior s-a mutat în Los Angeles, unde şi-a început cariera de actriță.

Brittany Murphy

Pentru a o ajuta să-şi împlinească visul de a ajunge la Hollywood, la un moment dat, mama sa a vândut tot şi s-au mutat în California, unde aua locuit împreună, până la moartea prematură a actriţei.

Brittany Murphy a cunoscut faima în pelicule precum „Clueless”, „Girl, Interrupted” şi „Drop Dead Gorgeous”.

 În mai 2007, cu doi ani înainte de moartea sa, Brittany s-a căsătorit cu scenaristul britanic Simon Monjack, care, în mod ciudat, a murit la scurtă vreme după ea, certificatul lui de deces menţionând cauze asemănătoare.

La începutul anilor 2000, Brittany Murphy slăbise mult, şi presa scria că ar fi fost dependentă de cocaină, lucru pe care actriţa l-a negat constant.

Pe 20 decembrie 2009, la ora 8 dimineaţă, de la casa lui Brittany Murphy s-a dat un apel de urgenţă: Brittany se prăbuşise în baie. S-a încercat resuscitarea, apoi a fost dusă de urgenţă la Centrul Medical Cedars-Sinai, acolo unde a murit în jurul orei 10, după ce a făcut stop cardiac. O moarte stupidă şi prematură, care a şocat Hollywoodul.

Brittany Murphy avea doar 32 de ani, dar prima informare a spitalului a fost că moartea ar fi survenit din cauze naturale. Ulterior, după autopsie, s-a revenit cu specificaţii: cauza principală a morţii ar fi fost pneumonia, iar cauzele secundare anemie severă şi intoxicaţie cu medicamente, luate haotic pentru a trata o infecţie respiratorie. Toate medicamentele erau, însă, legale, iar decesul ei a fost considerat un accident.

Cinci luni mai târziu, soţul lui Brittany Murphy, Simon Monjack, a fost găsit mort şi, ca şi în cazul actriţei, ancheta a arătat că decesul a survenit în urma pneumoniei şi a anemiei.

Tatăl actriţei, care nu s-a putut resemna cu moartea fiicei sale, a solicitat în repetate rânduri o anchetă şi teste toxicologice, afirmând că moartea acesteia a fost „incorect stabilită ca fiind cauzată de pneumonie şi anemie“. Pentru că cererile i-au fost respinse de judecători, el a hotărât să trimită mostre din ţesuturile, sângele şi părul fiicei sale pentru analize independente la laboratorul Carlson din Colorado.

În urma analizelor, rezultatele au arătat că în părul actriţei s-au descoperit zece metale grele, într-o concentraţie de zece ori mai mare decât nivelul „ridicat“ stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ceea ce a făcut loc mai multor speculaţii.

Decesul prematur al actriţei Brittany Murphy rămâne în continuare un mister şi sunt destule voci care afirmă că ar fi fost otrăvită, la fel ca şi soţul său, care a murit la mai puţin de o jumătate de an, după ce a avut aceleaşi simptome ca şi ea.

1998: S-a născut fotbalistul francez Kylian Mbappe

Kylian Mbappe este cel mai bun marcator din istoria clubului Paris Saint-Germain, cu 256 de goluri în 308 meciuri disputate în toate competiţiile.

Kylian Mbappe, unul dintre cei mai buni atacanţi. Foto Getty Images
Kylian Mbappe, unul dintre cei mai buni atacanţi. Foto Getty Images

Kylian Mbappe a fost remarcat în perioada în care juca pentru echipa franceză Monaco, dar și în perioada Campionatului Mondial de Fotbal din 2018, când a fost numit „cel mai bun tânăr jucător al competiției”.

Este internațional cu naționala Franței, cu care a participat la categoriile inferioare ale acestora la Campionatul European de Fotbal sub 19 ani din Germania 2016, unde a și a primit gheata de argint ca al doilea cel mai mare marcator al turneului. Cu echipa de seniori, la doar 19 ani, a fost proclamat campion mondial la Campionatul Mondial din Rusia 2018, marcând patru goluri și fiind distins cu premiul pentru ”cel mai bun jucător tânăr al competiției”. În plus, a devenit cel mai tânăr fotbalist care a marcat într-o finală a Cupei Mondiale de la Pelé, în 1958.

Înainte să plece de la PSG, Kylian Mbappe s-a asigurat și în privința drepturilor sale de imagine. Potrivit L'Equipe, starul francez și-a rezervat dreptul de copyright asupra modului în care își celebrează golurile, cu mâinile încrucișate la piept, dar și câteva din faimoasele sale citate.

2004: Jaful din Regatul Unit

Un grup de hoți au furat 50 de milioane de dolari în lire sterline de la Banca Nordică din Belfast, Irlanda de Nord.

Jaful este considerat unul dintre cele mai mari din istoria Regatului Unit.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite