Video 2 septembrie, ziua în care a izbucnit marele incendiu din Londra. Focul a distrus întregul oraș, inclusiv Catedrala Sfântul Paul
0Pe 2 septembrie 1666, izbucnește marele incendiu din Londra, care distruge întregul oraș. Flăcările puternice fac scrum peste 13.000 de case, clădiri administrative, inclusiv Catedrala Saint Paul.
1666: Marele incendiu din Londra
Timp de patru zile și jumătate, incendiul a distrus întregul oraș. În memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.
Marele Incendiu din Londra a distrus părțile centrale ale Londrei începând cu ziua de duminică, 2 și până în ziua de miercuri, 5 septembrie 1666. Focul a pustiit centrul medieval al Londrei, aflat în interiorul vechiului zid roman al orașului.
Potrivit Wikipedia, a distrus 13.200 de case, 87 de biserici de mir, Catedrala Saint Paul, și mare parte din clădirile autorităților orășenești. S-a estimat că a distrus casele a 70.000 din cei 80.000 de locuitori. A amenințat, dar nu a ajuns la districtul aristocratic Westminster, Palatul Whitehall al lui Carol al II-lea, și mare parte din mahalalele din suburbii.
Numărul morților în urma incendiului nu este cunoscut și, prin tradiție, este considerat a fi foarte mic, întrucât s-a înregistrat moartea a doar șase persoane.
Recent, au apărut contestări ale acestei idei, pe temeiul că decesul celor săraci și a oamenilor din clasa de mijloc nu s-au înregistrat nicăieri. Se spune că focul ar fi carbonizat total rămășițele multor victime, fără ca ele să poată fi identificate.
Incendiul a izbucnit la brutăria lui Thomas Farriner (sau Farynor) de pe Pudding Lane, la scurt timp după miezul nopții în dimineața de duminică, 2 septembrie, și s-a răspândit cu repeziciune spre vest prin tot centrul vechi al Londrei.
1859: În întreaga lume are loc o superfurtună solară
Pe 2 septembrie 1859 a avut loc cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată până în anul 2013.
Aurorele boreale au fost văzute în întreaga lume,
mai ales deasupra regiunii Caraibe, de asemenea observații demne de remarcat au
fost aurorele de deasupra Munților Stâncoși. Acestea au fost atât de strălucitoare
încât lumina lor a trezit căutătorii de aur, care s-au apucat să-și pregătească
micul dejun pentru că au crezut că era dimineață.
Sistemele de telegraf din toată Europa și America de Nord s-au prăbușit. Pilonii telegrafului aruncau scântei, iar hârtia folosită în telegrafiere a luat foc. Unele sisteme de telegraf păreau să continue să trimită și să primească mesaje în ciuda faptului că erau deconectate de la sursele lor de alimentare.
1792: Au avut loc Masacrele din Septembrie în Franța
Masacrele din Septembrie au avut loc între 2 septembrie și 6 septembrie 1792 în contextul Revoluției Franceze. În cursul masacrelor au fost uciși peste 1.200 de deținuți, fără judecată, cu concursul autorităților.
Dintre aceștia, aproximativ 1/3 aflați în arest ca dușmani ai revoluției și 2/3 deținuți de drept comun. Masacrele din Septembrie sunt un capitol sumbru din istoria Franței. Responsabil pentru desfășurarea lor a fost considerat Georges Danton, ministrul Justiției, executat la rândul său doi ani mai târziu.
1964: S-a născut actorul Keanu Reeves
Keanu Neeves s-a născut la Beirut, Liban. Este un actor canadian, bine cunoscut pentru interpretarea personajului Neo din trilogia The Matrix și a lui Ted Logan din Bill & Ted's Excellent Adventure.
Alte roluri interpretate care l-au consacrat sunt avocatul Kevin Lomax din The Devil's Advocate împreună cu Al Pacino, și rolurile din filmele Speed, Constantine și John Wick.
Keanu Reeves, de asemenea, este un chitarist cu o bună experiență muzicală, fiind basistul formației grunge Dogstar, în anii 1990, și, mult mai recent, fiind activ în formația Becky.
Conform unui sondaj din ETonline, realizat în 2006, Keanu Reeves este considerat unul dintre primii zece actori americani ai momentului, conform clasamentului des menționat ca referință „Top Ten of America's Favorite Stars"
1966: S-a născut actrița Salma Hayek
Salma Hayek s-a născut la Coatzacoalcos, Estado de Veracruz, în Mexic. Este actriță, regizoare și producătoare de film mexicană și americană. Ea și-a început cariera în Mexic, în telenovela Teresa, jucând apoi în filmul El Callejón de los Milagros, rol pentru care a fost nominalizată la Premiul Ariel.
În 1991, Hayek s-a mutat la Hollywood, consacrându-se prin rolurile din Desperado (1995), Dogma (1999) și Wild Wild West (1999).
Ea este prima actriță mexicană nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță și a doua actriță latino-americană care a primit o nominalizare la premiile Oscar, după Fernanda Montenegro. Nominalizarea la Oscar a fost pentru rolul interpretat în filmul Frida, creație pentru care a fost nominalizată și la Globul de Aur și la Premiul BAFTA.
1973: A murit scriitorul J.R.R. Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien)
JRR Tolkien a fost creatorul trilogiei „Stăpânul inelelor”. A fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.
După moartea sa, fiul lui, Christopher, a publicat foarte multe cărți bazate pe notațiile și manuscrisele nepublicate ale tatălui său, incluzând Silmarillion. Acestea, împreună cu Hobbitul și Stăpânul Inelelor, formează un complex de povestiri și poezii legate între ele, precum și istorii fictive, limbi și dialecte inventate și eseuri despre lumi imaginare precum Arda și Pământul de Mijloc.
2002: A murit scriitoarea Rodica Ojog-Braşoveanu
Născută pe 28 august 1939, București, Rodica Ojog-Brașoveanu a fost o scriitoare română de romane polițiste. A publicat o singură carte SF: Minerva se dezlănțuie.
În 1969, a debutat cu un scenariu la televiziune (Crima din Cișmigiu), iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu, și l-a publicat în 1971.
În urma succesului publicistic a renunțat la avocatură, după șapte ani de practică, și s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declarații, a publicat 35 de romane, în majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic.
2002: Primul transplant de măduvă la un caz de leucemie acută
Specialiștii Institutului Clinic Fundeni au realizat, în premieră națională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute. Medicul Benedek Istvan este cel care a realizat primul transplant de măduvă din România.
El a murit în 2020 după ce a făcut COVID-19. Sub conducerea sa, în calitate de şef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului de Urgenţă Mureş, a fost înfiinţat în 2001, Compartimentul de Transplant Medular.
Aici s-au efectuat operaţii de transplant autolog cât şi alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie granulocitară cronică, scleroză multiplă şi boli autoimune.
2005: A murit Alexandru Paleologu
Născut pe 14 martie 1919, Alexandru Paleologu a fost scriitor, critic literar, diplomat şi om politic. Este tatăl lui Theodor Paleologu.
În 1944, devine referent la Comisia Română de Aplicare a Armistițiului, iar între 1946 și 1948 este atașat de legație la Ministerul Afacerilor Externe al României. La Ministerul de Externe este angajat în urma unui concurs de admitere. Este dat afară din diplomație în 1948 de Ana Pauker. Alexandru Paleologu nu a fost niciodată legionar sau fascist.
Urmărit de Securitate, se ascunde sub un nume fals (Ion Crăifăleanu) în orașul Câmpulung-Muscel până în ianuarie 1956, când fapta pentru care fusese urmărit se prescrisese și putea reintra în legalitate. În 1959 a fost arestat în Lotul Noica-Pillat. Arestările în respectivul lot încep în decembrie 1958, cu Constantin Noica, iar ultimul arestat din lot, în ianuarie 1960, este Nicolae Steinhardt.
Sunt arestați 23 de intelectuali de prestigiu, anchetați și condamnați la pedepse de la 6 ani până la 25 de ani de muncă silnică. Paleologu este arestat pe 8 septembrie 1959 iar la ora 2 noaptea este obligat să-și strângă câteva lucruri, fiind apoi urcat într-o dubă și dus la celebra închisoare „Malmaison” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (București) și condamnat la 14 ani de muncă silnică cu confiscarea averii și 7 ani de degradare civică, pentru motivul „uneltire” contra regimului comunist.
După Revoluția română din 1989, a fost numit Ambasador al României în Franța începând cu 31 decembrie 1989. A fost demis în iunie 1990 din cauză că simpatiza cu „golanii” din Piața Universității (numindu-se chiar „ambasadorul golanilor”), dar și din cauza ideilor sale monarhiste.
După aceea, devine membru al Partidului Alianței Civice, înființat de Nicolae Manolescu, fiind ales între 1992 și 1996 senator în circumscripția electorală Argeș.
În 1990, a fost ales Mare Maestru al Marii Loji Masonice Naționale din România, cu sediul la Paris.
Din 1992 a fost președinte al Consiliului Fundației Societatea Civilă.
A decedat la 86 de ani în casa sa de pe strada Armenească nr. 34, București.