2 februarie: Ziua în care s-a născut Mihai Georgescu, solistul trupei „Bere gratis” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 2 februarie 1947 s-a născut actorul Vladimir Găitan, iar în anul 1952 s-a născut poetul Mircea Petean. De asemenea, în anul 1964 a murit poetul și dramaturgul Ion Marin Sadoveanu.

Mihai Georgescu
Mihai Georgescu s-a născut la 2 februarie 1980. Foto Facebook/ Mihai Georgescu

1919: A apărut revista „Însemnări literare”, redactată de Mihail Sadoveanu și George Topârceanu 

La 2 februarie 1919, a apărut, la Iași, revista „Însemnări literare”. Aceasta a fost redactată de Mihail Sadoveanu și George Topârceanu. Sediul revistei a fost în casa poetului Demostene Botez, iar din redacția mai făcea parte și Garabet Ibrăileanu. 

Revista a apărut din 2 februarie 1919 până la 21 decembrie 1919. 

1947: S-a născut actorul Vladimir Găitan 

Vladimir Găitan
Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947. Foto: Arhivă

Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava, și a murit la 10 noiembrie 2020, la București. În anul 1970, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. 

Găitan a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a interpretat roluri în piese precum „Trei surori”, „12 oameni furioși” și „Turnul de Fildeș”. 

În anul 1969, a debutat în cinematografie în filmul „Reconstituirea”. De asemenea, a jucat și pe scena Teatrului Nottara în următoarele piese: „Întâlnire la Sunles” și „Îngeri de America”. În anul 2001, a devenit director al Teatrului Nottara. 

Din filmografia sa amintim: „Puterea și adevărul”, „Ceața”, „Din nou împreună”, „Năpasta”, „Omul zilei”, „Roberta”, „Goldberg- Supraviețuitorul”, „Poker”.  

Mai mult decât atât, a jucat și în serialele și telenovelele: „Roberta", „Căsătorie imposibilă", „Daria, iubirea mea", „Cu un pas înainte", „Inimă de țigan", „State de România - Student la Sorbona". 

1952: S-a născut poetul Mircea Petean 

Mircea Petean s-a născut la 2 februarie 1962, în Jucu de Mijloc, județul Cluj. În anul 1976 a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”. În anul 1981 a debutat cu volumul de versuri „Un munte, o zi”. Ulterior, a mai publicat: „Cartea de la Jucu Nobil”, „Zi după zi”, Cartea de la Jucu Nobil II” și „La drum”. 

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România. 

1964: A murit Ion Marin Sadoveanu, prozator, poet, dramaturg şi eseist 

Ion Marin Sadoveanu s-a născut la 15 iunie 1893 și a murit la 2 februarie 1964. A studiat filosofia la București și la Paris. După Primul Război Mondial a fost numit șef de cabinet la ministerul de Interne. Ulterior, până în anul 1920 se află la Paris. 

În anul 1926 a fost inspector al teatrelor, ulterior a devenit inspector general. Din anul 1933 a fost director general al teatrelor și operelor. 

A scris „Sfârșit de veac în București” și „Ion Sântu”. 

1980: S-a născut Mihai Georgescu („Miţă”), solistul trupei „Bere gratis” 

Mihai Georgescu s-a născut la 2 februarie 1980, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane, însă a urmat și cursuri de canto clasic. 

Solistul trupei „Bere gratis” a mai cântat cu Ghost. Primul hit lansat a fost „Ce mișto”, iar în anul 1999 a apărut albumul de debut al trupei, intitulat „De vânzare”. 

În anul 2014, a fost lansat videoclipul melodiei „Noapte caldă”, cu Bere Gratis feat Sore, iar în anul 2016 a fost lansat albumul „Tonomatul de vise” cu piesele: „Noapte caldă”, „Două inimi” cu Giulia, „Până sus la cer” cu Mellina, „Iarna ne-a surprins îndrăgostiți” cu Elena Gheorghe, „Frate” cu Gheorghe Zamfir & Shift și „O lume nebună„ cu Zhao. 

1990: Tribunalul Militar Teritorial București pronunță sentința în procesul „celor patru” 

La 2 februarie 1990, Tribunalul Militar Teritorial București a pronunțat sentința în procesul „celor patru” apropiați ai lui Nicolae Ceaușescu: Manea Mănescu, Tudor Postelnicu, Emil Bobu și Ion Dincă. 

Cei patru au fost condamnați la închisoare pe viață și la confiscarea averii personale. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite