17 septembrie: 143 de ani de la nașterea lui George Bacovia. Ce i-a marcat existența: „Mi-am croit fatal o astfel de viaţă”
0Pe 17 septembrie, în 1823, a murit Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească, iar în 2000 ne-a părăsit celebrul actor Dem Rădulescu. Tot într-o zi de 17 septembrie, dar în 1881 s-a născut poetul George Bacovia, a cărui viață a fost la fel de sumbră ca versurile sale.
1620: Imperiul Otoman a învins Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei)
Bătălia de la Țuțora, care s-a dat între Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei) și Imperiul Otoman (sprijinit de Hanatul Crimeii), a avut loc între 17 septembrie și 7 octombrie 1620 în Moldova, la Țuțora, pe malurile Prutului.
Imperiul Otoman a ieșit învingător, iar Osman al II-lea a schimbat voievodul din Moldova, înscăunându-l pe Alexandru Iliaș, potrivit Wikipedia.
1630: a fost fondat orașul Boston, Massachusetts
Coloniștii puritani din Anglia au fondat, în 1630, orașul Boston, care, de-a lungul secolului al XVIII-lea, a fost locul multora dintre evenimentele importante ale Revoluției Americane, inclusiv Masacrul din Boston și Boston Tea Party.
Multe dintre primele bătălii ale războiului american de independență, cum ar fi Bătălia de la Bunker Hill și Asediul din Boston, au avut loc în oraș și zonele înconjurătoare.
Prin îmbunătățiri funciare și anexarea municipală, Boston și-a extins granițele dincolo de peninsula Shawmut. Orașul a fost locul multor premiere, printre care prima școală publică din SUA, Boston Latin School (1635), și primul sistem de metrou din Statele Unite ale Americii (1897).
1823: a murit Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română în Țara Românească
Gedagog, teolog, traducător și inginer român, Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig – d. 17 septembrie 1823) este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În anul 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.
Fiu de țăran liber, Gheorghe Lazăr a urmat scoala primară la Avrig avându-l ca dascăl pe Ioan Barac apoi a studiat la Liceul Piarist din Cluj, ale cărui cursuri le-a urmat între 1798-1805. Excepție a făcut anul 1802, în care a urmat cursurile Liceului Catolic din Sibiu.
După obținerea bacalaureatului la Cluj obține o bursă plătită de Biserica Ortodoxă, din fondul sidoxial pentru a studia la Viena în vederea urmării unei cariere ecleziastice. La Viena a urmat studii superioare de filozofie, istorie și de științe fizico-matematice. Ulterior a studiat și teologia. Întors în Transilvania, la Sibiu, a fost hirotonit arhidiacon și a obținut un post la Școala teologică ortodoxă. A tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic și chiar un manual de pedagogie.
1881: s-a născut poetul George Bacovia
George Bacovia a fost al cincilea copil din cei nouă ai cuplului Dimitrie şi Zoiţa Vasiliu, el comerciant, ea – casnică. La fel ca versurile sale, copilăria și apoi, întreaga viață, i-au fost în tonuri de gri.
Era un copil plăpând şi bolnăvicios. La doar 7 ani a făcut malarie, aşa că începerea şcolii a fost amânată şi a rămas acasă, în grija bunicii Pachia. A intrat în clasele primare în 1890, la Bacău, unde a terminat, de altfel, şi liceul. Bacovia nu s-a remarcat la învăţătură. Era un elev care oscila între note maxime şi corigenţe. Din cauza varicelei, în clasa a patra a rămas şi repetent. În schimb, contrar aspectului lipsit de vlagă, îi plăcea sportul – gimnastica, înotul, patinajul.
A rămas încuiat o noapte în biserică
Un eveniment care mai târziu avea să fie evocat în poezia „Amurg violet“ i-a marcat începutul gimnaziului. Melancolic, curios sau poate doar năzdrăvan, într-o zi, micul Bacovia s-a urcat în turnul bisericii Precista din Bacău. A stat acolo mult timp admirând cerul la asfinţit şi, din neatenţia paraclisierului, a rămas încuiat întreaga noapte în biserică. Familia l-a căutat până s-a crăpat de ziuă. În zadar. S-a întors acasă abia a doua zi, când biserica a fost redeschisă
Poetul nu şi-a renegat niciodată condiţia, însă îşi dorea ca personalitatea lui să nu umbrească starea celor din jurul său. Cu toate că atât poezia, cât şi firea lui erau sumbre, trimiţând mereu cu gândul la depresie şi la moarte, Bacovia ţinea să puncteze că toate sunt o aparenţă.
„De obicei stau aproape toată ziua în casă. Nu mă plictisesc şi nu mă neliniştesc în singurătate. Din cauza temperamentului mi-am croit fatal o astfel de viaţă. Şi-apoi, n-am fost totdeauna prea sănătos. Societatea cere mereu oameni robuşti, care să construiască cu spor pentru ea, să-i ducă mai departe rostul. Melancolia firii mele nu ar fi niciodată înţeleasă. Unii din prietenii mei îmi spun că sunt inadaptabil, că fug de oameni. Este o exagerare. Iubesc oamenii şi îi privesc cu interes prin geamul din faţa casei mele... Evit oamenii pentru că persoana mea ar aduce un fel de umbrire peste veselia lor spontană. Îi respect prea mult ca să le aduc vreo supărare“, explica poetul, într-un interviu acordat jurnalistului I. Valerian.
1949: s-a născut Dan Matei Agathon, politician român
Dan Matei Agathon a fost deputat în legislatura 1992-1996, ales în județul Bacău pe listele partidului PDSR. A fost ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 - 1996 și 2000- 2003.
A fost secretar general și purtător de cuvânt al Confederației Patronale din Industria României (CONPIROM). În aprilie 2010, Agathon a fost numit purtător de cuvânt al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR).
În iunie 2013, Agathon era președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS). Legăturile sale în patronatele au început încă de la debutul anilor 1990, când a fost subsecretar de stat și împuternicit special al Guvernului în relațiile cu sindicatele și patronatul.
De numele lui Agathon e legat proiectul Dracula Park, pe care l-a inițiat alături de Adrian Năstase, dar care nu a apucat să fie concretizat.
Dan Matei Agathon a murit în 2023, la vârsta de 73 de ani.
1983: Vanessa Williams a devenit prima afro-americană Miss America.
În anul 1983 Vanessa Lynn Williams ( numele real al actriței și cântăreaței americane) a fost aleasă Miss America, fiind prima afro-americană care a câștigat acest premiu.
În anul 1984 au apărut fotografii nude ale ei în revista „Penthouse”, fiind nevoită, în iulie 1984, să renunțe la titlul de Miss America.
S-a afirmat însă în lumea muzicală. Albumul ei de debut „The Right Stuff” (1988) a fost răsplătit cu premiul „Discul de Aur” .
A fost propusă pentru premiul „Grammy Awards". Pe lângă o serie de succese muzicale ca de exemplul cântecul „Colors of the Wind”, Vanessa Williams a performat și ca actriță, devenind mai cunoscută prin filmele: Eraser (1996), Soul Food (1997), sau Dance with me (1998).
2000: a murit celebrul actor de comedie Dem Rădulescu
Pe numele adevărat Dumitru Rădulescu, celebrul actor s-a născut pe 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de negustori.
După absolvirea liceului, „Bibanul“, aşa cum a fost poreclit în liceu, a trebuit să aleagă între boxul de performanţă şi actorie.
A debutat ca actor amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. În 1954 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, debutul său pe scenă având loc în acelaşi an, la Teatrul Naţional din Bucureşti.
În 1956, a câştigat premiul I pentru interpretarea rolului „banditului“ Rijikov din piesa „Steaguri pe turnuri“, la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu, acesta reprezentând debutul carierei sale.
Pe lângă rolurile de comedie, îndeosebi în piesele lui I.L. Caragiale: „O scrisoare pierdută“, „Conu Leunida faţă cu reacţiunea“, „D'ale Carnavalului“, Dem Rădulcescu a jucat în peste 30 de filme, printre care: „Veronica“, seria „B.D.“, „Astă seară dansăm în familie“, serialul Tv „Fram“, „A doua cădere a Constantinopolului“, „Secretul lui Bachus“, „Titanic vals“, „Cucoana Chiriţa“, „Eu, tu şi… Ovidiu“, „Neamul Şoimăreştilor“ „Primavara bobocilor“, „Un surâs în plină vară“.
Liviu Ciulei l-a numit „un actor de geniu“.
A fost căsătorit mai întâi cu Paula Rădulescu, de care a divorţat, apoi cu actriţa Adriana Şchiopu, împreună cu care are o fiică pe nume Irina.
Irina Rădulescu a călcat pe urmele părinţilor şi, în 2011, a devenit actriţă la Teatrul Mic. Fiica actorului a povestit într-un interviu pentru Adevărul ce i-a spus ultima dată tatăl ei.
„ Eu apucasem să-i spun mamei că mi-ar plăcea să fiu artistă, dar a fost doar ceva aruncat în vânt. Cred că ea a apucat să-i spună tatei – deşi putea să nu-i spună, că n-a fost o discuţie serioasă între noi. El a simţit nevoia să vorbească cu mine şi să-mi spună că e foarte frumos dacă vreau asta. Apoi mi-a zis: «Întotdeauna să cauţi simplitatea şi adevărul. Mama o să te ajute». Eu mă întrebam de ce-mi zice el aşa ceva şi mi s-a părut ciudat, adică mă gândeam: «El nu o să mă ajute?». Dar se pare că omul simte. Am mai auzit poveşti de genul ăsta: că omul când se apropie de final, undeva, el simte. Tata mi-a zis asta şi, la câteva zile, s-a întâmplat", a povestit actrița Irina Rădulescu.
Tragedia a avut loc pe 17 septembrie 2000.
„Veniseră nişte prieteni din Germania, el tocmai se întorsese din turneu şi au vrut să se plimbe. Ei aveau casă la Telega şi au vrut să-l ia şi pe el. S-a dus cu ei şi trebuiau să urce un deal, care nu era foarte mare. În schimb, lui i se spusese, doctorii îi atrăseseră atenţia că nu prea are voie să facă efort. La un moment dat, s-a oprit şi a respirat adânc. «Mă, da’ ce aer tare!», asta a zis. A căzut şi până la spital a murit“, povestea actrița Stela Popescu.