16 mai: Ziua în care s-a stins din viață, în condiții misterioase, scriitorul Marin Preda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1812 a fost semnată Pacea de la București prin care partea de est a Moldovei, denumită Basarabia, intră în componența Rusiei. Tot pe 16 mai, în 1980, a murit scriitorul Marin Preda. La aceeași dată, în 1997, s-a stins din viață marele actor Puiu Călinescu.

Scriitorul a murit la doar 57 de ani în condiții misterioase FOTO Adevărul
Scriitorul a murit la doar 57 de ani în condiții misterioase FOTO Adevărul

1812 - A fost semnată Pacea de la Bucureşti prin care se încheia războiul ruso–turc (1806–1812)

Jumătatea de est a Moldovei ce avea să fie denumită Basarabia, intră în componenţa Rusiei

În 1812 o parte a Moldovei trece sub stăpânire rusă FOTO Adevărul
În 1812 o parte a Moldovei trece sub stăpânire rusă FOTO Adevărul

Basarabia a ajuns prima dată pe mâna ruşilor în anul 1812. Acest teritoriu făcea parte din Moldova românească şi a fost scos la mezat de stăpânii turci în hanul unui negustor bogat din Bucureşti. Imediat după ocuparea Basarabiei, a început rusificarea provinciei.

Basarabia, astăzi Republica Moldovenească, a fost o parte a provinciei istorice româneşti, Moldova. Iniţial întemeiată de voievozii munteni, apoi ajunsă în stăpânirea Muşatinilor, această regiune locuită preponderent de populaţie românească, aşa cum arătau documentele din preajma anului 1812, a fost anexată de Rusia la începutul secolului al XIX lea în urma războiului cu turcii, stăpânii, de iure, ai Principatelor Româneşti în acel veac.

 Înstrăinarea Basarabiei a fost semnată într-un han din Bucureşti ce aparţinea unui dublu-spion. A fost al doilea rapt teritorial abuziv, după răpirea Bucovinei de Nord la sfârşitul secolului al XVIII lea de către Imperiul Habsburgic. 

Numele de Basarabia vine de la numele dinastiei de voievozi munteni care au dat numele unei părţi ale acestei regiuni. Zona de astăzi a Basarabiei era la începutul secolului al XIV lea, un teritoriu controlat de tătarii Hoardei de Aur dar ocupat de o populaţie mixtă, majoritar românească.

1881- Compania germană Siemens & Halske pune în funcţiune la Berlin primul tramvai electric din lume 

În București, în 1870, tramvaiele erau trase de cai FOTO Adevărul
În București, în 1870, tramvaiele erau trase de cai FOTO Adevărul

Apariţia tramvaiului ca mijloc de transport în comun i se datorează lui Weren von Siemens, care a preluat ideea unui american de origine belgiană şi a implementat-o la Berlin. Din cauza costurilor mari, însă, în Europa s-a răspândit mai greu.

Primul tramvai electric din lume, una dintre inovațiile majore ale lui Werner von Siemens, a fost inaugurat pe 12 mai 1881 în suburbia din Gross-Lichterfelde din Berlin, intrând în serviciu propriu-zis 4 zile mai târziu, pe 16 mai. Linia lungă de 2,5 kilometri lega Gara Lichterfelde de Academia militară. Încă din prima zi de serviciu regulat, tramvaiul a avut un mare succes, transportând 12.000 de pasageri doar în primele trei luni.

În 1870, în România încă se circula intens cu birjele. În Bucureşti erau înscrişi 130 de muscali sau birjari, care erau responsabili de transportul cetăţenilor. Două decenii mai târziu, în 1879, Weren von Siemens prezenta la expoziţia meşteşugărească şi industrial de la Berlin primul tramvai experimental. 

Doi ani mai târziu, Karel van de Poele, un american de origine belgiană, construieşte primul tramvai electric propriu-zis. Siemens preia rapid ideea de la Karel van de Poele şi pune în funcţiune prima linie de tramvai din lume, în Berlin.

1929 - La Hollywood are loc prima ediţie Academy Awards (Oscar)  

Prima ediție a premiilor Oscar a avut loc în 1929 FOTO Shutterstock
Prima ediție a premiilor Oscar a avut loc în 1929 FOTO Shutterstock

Pe 16 mai 1929 a avut loc prima Gală Oscar. Ceremonia s-a desfășurat în cadrul unui dineu privat organizat la The Hollywood Roosevelt din Los Angeles, California, în prezenţa a 270 de invitaţi: cunoscute stele de cinema, regizori, producători influenţi de film. Gala de premiere nu a durat mai mult de aproximativ un sfert de oră, după care cei prezenţi şi-au continuat dineul şi conversaţiile small talk,

În decursul celor 94 de ani de când se decernează Premiile Academiei Americane de Film au fost stabilite mai multe recorduri care au modelat practic industria cinematografică, nu doar din SUA. Walt Disney deține recordul pentru cele mai multe nominalizări, premii câștigate și premii câștigate într-un an de o persoană. Este vorba de 22 de trofee competitive, 4 premii de onoare, 59 de nominalizări și 4 premii câștigate în 1954.

Cele 35 de nominalizări ale lui Edith Head o fac cea mai nominalizată femeie din istorie, în timp ce recordul pentru cea mai tânără persoană care a câștigat un premiu Oscar este Shirley Temple (6 ani).

Prima ceremonie televizată a Galei Premiilor Oscar a fost cea din 1953.

1953 - Se naște Pierce Brosnan, actor şi producător de film irlandezo-american

Pe lângă talentul actoricesc, Brosnan este și pictor. El s-a apucat de pictură în 1987, când regretata sa soție, Cassandra Harris, a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

Pierce Brosnan împlinește 70 de ani FOTO Shutterstock
Pierce Brosnan împlinește 70 de ani FOTO Shutterstock

Fiica lor, Charlotte, a murit de aceeași boală în 2013, la vârsta de 41 de ani. A avut noroc cu cea de-a doua soție a sa, Keely, pentru că i-a „dirijat” viața timp de 25 de ani, după cum spune actorul. Ea l-a încurajat să continue să picteze Cuplul are doi copii: Dylan și Paris.

Legendar actor irlandezo-american, producător de film, ecologist, filantrop, artist, de două ori nominalizat la Premiul Globul de Aur, Pierce Brosnan este cunoscut pentru cariera sa bogată, extinsă atât în faţa camerei, cât şi în spatele acesteia, ca producător.

În anii '90, Brosnan a revigorat popularitatea francizei Bond în producţii precum "Goldeneye" (1995), "Tomorrow Never Dies" (1997), "The World Is Not Enough" (1999) şi "Die Another Day" (2002). Primele trei filme Bond ale lui Brosnan au câştigat peste un miliard de dolari la box-office-ul internaţional, iar "Die Another Day" a obţinut aproape o jumătate de miliard de dolari în întreaga lume, potrivit www.piercebrosnan.com.  

1966 - S-a născut Janet Jackson, cântăreaţă, compozitoare, actriţă şi dansatoare americană 

Janet Jackson, cea mai tânără soră din familia muzicală Jackson, este una dintre cele mai vândute artiști din istoria contemporană. Numărul său de albume include „Control”, „Rhythm Nation 1814”, „The Velvet Rope” și „Unbreakable”.

Janet Jackson FOTO Profimedia
Janet Jackson FOTO Profimedia

Este mai cunoscută pentru single-uri de succes, precum „Nasty”, „Love Will Never Do (Fără tine)”, „Asta's Way Way Goes, „Together Again” și „All for You.” Jackson este clasat drept unul dintre cei mai vânduti artiști din muzica contemporană, după ce a lansat o serie de albume multi-platină precum Control, Rhythm Nation 1814 și Janet în colaborare cu Jimmy Jam și Terry Lewis.

1980 - A murit Marin Preda, scriitor român, membru al Academiei Române (n. 1922)  

Imagine din filmul Moromeții, după romanul omonim al lui Marin Preda FOTO Adevărul
Imagine din filmul Moromeții, după romanul omonim al lui Marin Preda FOTO Adevărul

Marin Preda a fost găsit mort în camera cu numărul 6 de la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia, în urmă cu 43 de ani. Cauza morţii consemnată de medicii legişti a fost ”asfixie mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale”. Preda murise înecat în propria vomă şi avea o alcoolemie de de trei la mie. ”Cel mai iubit dintre pământeni” era la data morţii deputat în Marea Adunare Naţională.

La 57 de ani, în noaptea de 15 spre 16 mai 1980,  în acelaşi an în care cunoscuse succesul cu celebrul roman ”Cel mai iubit dintre pământeni”, Marin Preda şi-a găsit sfârşitul în camera cu numărul 6 din vila de creaţie de la Mogoşoaia, înecat în somn în propria vomă, după o noapte în care consumase alcool. Oficial, certificatul medico-legal a atestat consumul mare de alcool şi moartea prin asfixie mecanică. În jurul morţii lui Preda s-au creat însă o serie de scenarii. S-a spus că a fost ucis de Securitatea care îl urmărea de ani buni  sau că ar fi fost executat de agenţii KGB, pentru că îi supărase pe ruşi cu apariţia romanului ”Delirul”.

Apropiaţii lui Preda, fratele său, Alexandru Preda (Saie) şi fosta soţie Aurora Cornea au suspectat faptul că scriitorul ar fi fost executat. La data morţii, Preda era deputat în Marea Adunare Naţională. Comuniştii au ţinut ”la secret” condiţiile în care s-a sfârşit marele scriitor pentru că n-ar fi dat bine în faţa opiniei publice ştirea potrivit căreia un deputat al regimului ar fi murit înecat cu vomă, după o noapte de beţie. Secretomania a stârnit şi mai multe speculaţii în vremea fostului regim când despre moartea lui Preda se vorbea în şoaptă şi pe la colţuri.

1997 - S-a stins din viață Puiu Călinescu, actor român (n. 1920)  

Considerat unul dintre cei mai buni actori români de comedie, care stârnea hohote de râs la simpla apariţie, Puiu Călinescu a trăit o dramă în copilărie. La 5 ani şi-a pierdut mama, a fost crescut de mătuşi şi a fost trimis de mic să muncească pentru a câştiga o pâine.

Puiu Călinescu, un actor remarcabil FOTO Adevărul
Puiu Călinescu, un actor remarcabil FOTO Adevărul

În istoria cinematografiei româneşti a rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de marii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Ştefan Bănică. Despre nefericirile din viaţa sa, el însuşi a mărturisit într-o emisiune televizată a Eugeniei Vodă:

"Am fost orfan de mamă de la 5 ani şi am fost crescut de surorile ei. Prima mea muncă de artist a fost să lipesc afişe de spectacole în Bucureşti, la cinema. Pe vremea aceea erau filme mute şi în pauză, când se schimbau rolele cu peliculă, eu ieşeam în sală, în faţa ecranului, ca să fac lumea să râdă. Eu nu am şcoli şi diplome, ce am învăţat am învăţat din acele filme, de pe stradă şi din viaţă. Secretul este munca, munca neîntreruptă, cu idei noi, cu veşnice căutări! Păi eu sunt bolnav dacă nu am repetiţii, sau spectacole, sau turnee, trebuie să fac mereu câte ceva. Iar dacă nu am ce, caut până găsesc. Uite, am reparat televizorul şi de atunci nu mai am imagine la el. Am reparat radioul şi nu mai are sunet. Am reparat fierul de călcat şi am ars lumina în tot cartierul. Nu pot să stau într-un loc ţepenel, am în mine un demon care îmi spune mereu <Nu am stare şi gata!> De aia şi sunt ca şi scândura, că nu are timp grăsimea să se adune. Şi atunci scriu, că textele din comediile în care joc, eu le fac şi alţii le cenzurează”, povestea artistul în emisiunea “Planeta Cinema”, a Eugeniei Vodă.

Şi-a scris singur partiturile comice

Puiu Călinescu şi-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefaţau cândva în sălile de cinema proiecţia unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat şi căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârşitul vieţii. Şi-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite („Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc.), al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, Puiu Călinescu a creat pe malurile Dâmboviţei o variantă românească a îndrăgitului actor Louis de Funès. S-a stins din viaţă, la Bucureşti, pe 16 mai, 1997. 

2018 - A murit Lucian Pintilie, regizor român de teatru şi film (n. 1933)

Pintilie a fost un regizor de teatru, operă şi film român. Filmele şi montările sale din România au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze.

Lucian Pintilie, un regizor de excepție FOTO Adevărul
Lucian Pintilie, un regizor de excepție FOTO Adevărul

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a montat o serie de spectacole la Teatrul "Bulandra" din Bucureşti, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice: Copiii soarelui (1961), Proştii sub clar de lună (1962), Cezar şi Cleopatra (1963), Biedermann şi incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălţimi (1964), D'ale carnavalului (1966), Livada cu vişini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie), precum şi două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 şi Reconstituirea.

Cel de-al doilea film al său, Reconstituirea narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliţie, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceauşescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan şi George Mihăiţă. Criticii de film consideră că acesta din urmă a făcut în Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale.

După scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat să plece din ţară.

Interdicţia de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1975. A continuat în străinătate seria spectacolelor de teatru montate pe câteva din scenele importante ale lumii.  

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite