SUA investesc încă un miliard de dolari în scutul antirachetă „Iron Dome” din Israel

SUA investesc încă un miliard de dolari în scutul antirachetă „Iron Dome” din Israel

Foto EPA-EFE

Camera Reprezentanţilor SUA a aprobat joi cu o majoritate confortabilă un nou pachet de un miliard de dolari pentru a finanţa scutul antirachetă israelian „Iron Dome". „Securitatea Israelului este esenţială pentru securitatea Americii”, spune preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Textul a fost aprobat cu 420 de voturi pentru, iar nouă au fost contra (opt democraţi şi un republican), în timp ce doi parlamentari democraţi prezenţi s-au abţinut.

El urmează să fie supus la vot şi în Senat, dar data nu a fost momentan stabilită. SUA participă constant de 10 ani la finanţarea acestui sistem antirachetă.

La sfârşitul anului 2020, Congresul a aprobat 1,6 miliarde de dolari cheltuieli pentru întreţinerea şi componentele „Iron Dome", prin voturi de fiecare dată susţinute pe scară largă în taberele democrată şi republicană, scrie Digi24.
 
Dar marţi, noul pachet de un miliarde de dolari a fost retras brusc dintr-un proiect de lege bugetară în Camera Reprezentanţilor.
 

Securitatea Israelului este vitală pentru securitatea Americii

Potrivit presei americane, decizia a fost luată sub presiunea unor aleşi ai aripii stângi ai democraţiei care au ameninţat că nu vor fi de acord cu legea finanţelor dacă aceasta conţine şi prevederi cu privire la fondurile pentru proiectul din Israel.

Liderii partidului, care dispun de o majoritate foarte fragilă, au afirmat imediat că fondurile vor fi aprobate rapid printr-o altă modalitate.
 
„Adoptarea acestui text reflectă marea uniune din Congres, între cele două partide şi cele două camere, în jurul securităţii Israelului", a declarat în hemiciclu preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, potrivit Agerpres.
 
„A ajuta Israelul este vital, deoarece securitatea Israelului este esenţială pentru securitatea Americii", a subliniat ea. „Iron Dome este un sistem pur defensiv”, a ţinut să adauge Nancy Pelosi, pentru a răspunde la criticile democraţilor care se opun finanţării sale.
 
Premierul israelian Naftali Bennett mulţumeşte pentru sprijinul acordat de SUA şi pentru angajamentul său faţă de securitatea Israelului.
 
„Oricine încearcă să conteste acest sprijin a primit un răspuns definitiv astăzi”, a spus el într-un comunicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările