Reporter la Casa Albă, despre situaţia lui Trump: Este ignorat de propria administraţie. Democraţii se pregătesc să lanseze o procedură istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump plecând de la o conferinţă de presă la Casa Albă FOTO EPA-EFE
Donald Trump plecând de la o conferinţă de presă la Casa Albă FOTO EPA-EFE

Democraţii din Camera Reprezentanţilor vor începe luni procedura privind destituirea preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, a confirmat alesul Ted Lieu, ceea ce va fi premieră istorică pentru Casa Albă.

Ted Lieu, implicat activ în prima procedură privind destituirea lui Donald Trump din funcţia de preşedinte al Statelor Unite, care a eşuat în cele din urmă în Senat, acum un an, afirmă că 180 de aleşi au semnat textul privind punerea sub acuzare.

Democraţii fac presiuni pentru ca Trump să plătească pentru violenţele produse miercurea trecută la Capitoliu, în urma cărora cinci persoane şi-au pierdut viaţa.

Iniţial, ei au încercat să-l convingă pe vicepreşedintele Mike Pence să declanşeze procesul de înlăturare a lui Trump prin invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituţiei SUA, prin care un preşedinte în funcţie poate fi declarat „inapt” să conducă ţara. Pence, însă, n-a dat semne că ar vrea să facă acest lucru, iar democraţii au ales să meargă pe cont propriu. Ei îl acuză pe Trump de incitare la insurecţie.

Democraţii îi reproşează celui de-al 45-lea preşedinte al SUA că a făcut „în mod deliberat declaraţii” care au încurajat invadarea Capitoliului de către simpatizanţi de-ai săi.

Donald Trump a pus grav în pericol securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor de guvernământ

notează textul punerii sub acuzare

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, s-a pronunţat pentru plecarea imediată a lui Donald Trump de la Casa Albă.

„Este dezechilibrat, labil şi periculos. Trebuie să plece”, a afirmat ea, mergând până la a discuta cu şeful Statului Major al SUA pentru a se asigura că Trump nu poate utiliza codurile nucleare.

Chiar şi în tabăra republicană, unii congresmeni par deschişi la posibilitatea unui nou „impeachment”, relevă AFP. Senatorul Ben Sasse, de exemplu, a afirmat că va examina capetele de acuzare în cazul în care Camera va deschide procedura. „Vreau să demisioneze. Vreau să plece. A provocat destule pagube”, a declarat senatoarea republicană Lisa Murkowski pentru Anchorage Daily News, o publicaţie din Alaska.

Odată introdus textul punerii sub acuzare în Camera Reprezentanţilor, am asista la o premieră istorică: niciun preşedinte american n-a trecut de două ori printr-o procedură de destituire.

Trump, ignorat de propria administraţie

Joe Biden preferă să nu se implice în acest demers. Cu toate că a denunţat acţiunile lui Trump şi i-a numit pe susţinătorii preşedintelui în exerciţiu care au asaltat Capitoliul dreot „terorişti interni”, Biden spune că suspendarea este treaba Congresului. „Sunt, însă, de mult timp de părere că preşedintele Trump nu este apt pentru slujba pe care o îndeplineşte”, a subliniat preşedintele ales al SUA.

Într-un comunicat, Casa Albă denunţă noua iniţiativă de impeachment, catalogând-o drept „motivată politic”. Este o mişcare „care doar va dezbina şi mai mult măreaţa noastră ţară”, notează administraţia Trump.

Retras la Casa Albă, Donald Trump le-ar fi spus apropiaţilor săi că nu intenţionează să demisioneze, scrie New York Times.

Potrivit reporterului Axios la Casa Albă, Jonathan Swan, membrii administraţiei „acţionează deja ca şi cum (Trump, n. red.) nu ar mai fi preşedinte”, ignorându-l şi păstrând distanţa de aripa de vest a Casei Albe. Este o administraţie care „funcţionează de facto în conformitate cu cel de-al 25-lea Amendament”, notează reporterul.

Având în vedere faptul că nu pot face nimic pentru a-i împiedica lui Trump accesul la codurile nucleare, tot ce le mai rămâne este să se asigure că acesta nu va face nimic periculos în ultimele zece zile de mandat, precizează Jonathan Swan.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite