Putin îi sperie pe americani cu apocalipsa 5G

Putin îi sperie pe americani cu apocalipsa 5G

FOTO Shutterstock

Telefoanele cunoscute ca 5G, sau de a cincea generaţie, reprezintă avangarda unei ere wireless, bogată în maşini, fabrici şi oraşe interconectate. Naţiunea care va domina această nouă tehnologie va câştiga un avantaj care se va manifesta de-a lungul întregului secol, spun analiştii. Dar un post rus de televiziune, cu sediul aproape de Casa Albă, aduce în discuţie în mod repetat îngrijorări referitoare la defecte ascunse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Postul rus RT America a transmis o emisiune intitulată „Un experiment periculos pentru umanitate“, în care experţii invitaţi au avertizat asupra consecinţelor grave pe care 5G-ul le-ar putea avea supra sănătăţii. Agenţiile americane de informaţii au identificat acest post ca fiind unul dintre principalii agenţi de intruziune în alegerile prezidenţiale din 2016. Acum, acesta leagă conexiunea 5G de cancerul de creier, infertilitatea, autismul, tumori cardiace şi Alzheimer, fără a prezenta o bază ştiinţifică reală, scrie New York Times.

Însă chiar când RT America, instrumentul preşedintelui rus Vladimir Putin, încerca din răsputeri să alimenteze fricile telespectatorilor americani, Putin a ordonat pe 20 februarie lansarea reţelelor ruse 5G, într-o atmosferă plină de optimism.

„Trebuie să privim înainte“, a spus el, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS. „Provocarea pentru anii care vin este organizarea accesului universal la internet de mare viteză, punerea în aplicare a sistemelor de comunicaţii de a cincea generaţie“. 

Analiştii văd atacul RT asupra 5G drept o mişcare politică îndrăzneaţă: vizează o nouă lume de tehnologii futuriste, interconectate, care ar ajunge în casele consumatorilor, ar ajuta securitatea naţională şi ar crea industrii inovatoare. 

„Este un război economic“, a spus într-un interviu Ryan Fox, de la New Knowledge, o firmă de tehnologie care urmăreşte dezinformarea. „Rusia nu are un plan 5G bun, aşa că încearcă să-l submineze şi să-l discrediteze pe al nostru“.

5G este un subiect tensionat şi între Washington şi Beijing, fiecare parte având aliaţi, în ceea ce a devenit o cursă tehnologică majoră. Moscova şi Beijingul sunt privite cu potenţial de a forma un bloc politic 5G.

RT America a transmis primul său program prin care expunea impactul pe care 5G îl va avea asupra sănătăţii în luna mai a anului trecut, singurul din 2018. Anul acesta a difuzat deja şapte astfel de emisiuni. În cea mai recentă, pe 14 aprilie, se expun consecinţele pe care expunerea la semnalele venite de la turnurile 5G le-ar avea asupra copiilor: cancer, sângerări nazale sau diferite dizabilităţi.
Postul transmite prin cablu, prin satelit sau online. RT America mai postează şi subiecte individuale pe Facebook sau Youtube. Un raport declasificat al unui serviciu american de informaţii, dat publicităţii la începutul anului 2017, a arătat că filmuleţele RT de pe YouTube au avut, în medie, 1 milion de vizionări de zi, printre cele mai multe din canalele de ştiri.

Sute de bloguri şi site-uri par să preia informaţiile alarmante legate de 5G, rareori precizând sursa rusă.
Postul TV îşi aplică strategia de a diviza societatea şi de a slăbi încredera în liderii politici prin prezentarea selectivă a celor mai ieşite din comun referiri la 5G. RT America le-a oferit celor puţini care se opun tehnologiei wireless un forum vizibil în care să se exprime.

Toate telefoanele mobile folosesc unde radio. RT America are tendinţa de a se referi la semnale ca la „radiaţii“, asociindu-le cu raze foarte puternice din spectrul elecromagnetic, precum raze X sau ultraviolete, care în doze mari pot afecta ADN-ul şi cauza cancer.

De-a lungul anilor, multe studii ştiinţifice au analizat tehnologia wireless pentru eventuale riscuri la adresa sănătăţii. Toate datele contrazic informaţiile alarmante propagate de RT, potrivit specialiştilor, inclusiv cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cei care se opun tehnologiei 5G susţin că frecvenţele înainte vor face noile telefoane extrem de dăunătoare. „Cu cât e mai înaltă frecvenţa, cu atât mai periculos este pentru organisme“, le-a spus, de curând, un reporter RT telespectatorilor. Adevărul este chiar opusul, potrivit oamenilor de ştiinţă. Cu cât frecvenţa radio este mai înaltă, cu atât penetrează mai puţin pielea umană, scăzând expunerea organelor interne ale corpului, inclusiv creierul. „Emisiile 5G ar trebui chiar să fie mai sigure decât generaţiile precedente“, a spus Marvin C. Ziskin, medic şi profesor emerit în radiologie şi fizică medicală la Şcoala de Medicină a Universităţii Temple.

RT America şi-a iniţiat atacul anul trecut, cu un program de ştiri intitulat „Cancerul Wireless“. Invitatul era dr. David O. Carpenter, un critic cunoscut al reţelei 5G. Carpenter, în vârstă de 82 de ani, are o diplomă de la Harvard şi a publicat sute de lucrări ştiinţifice. Zeci de ani, el a avertizat în legătură cu riscurile de cancer ale oamenilor care locuiesc în apropiere de linii de înaltă tensiune, deşi numeroase alte studii nu au identificat dovezi credibile care să susţină acest lucru. Pe 14 ianuarie, postul TV a difuzat o emisiune intitulată „ Un expriment periculos asupra umanităţii“, în care tot Carpenter a fost invitat. În ziua următoare, continuarea era prezentată sub numele „Cum să supravieţuieşti pericolelor 5G“.

Pe 7 februarie, într-un alt program TV, se menţiona că „5G este crimă sub legea internaţională“. Într-o altă transmisiune de pe 14 martie, un reporter RT a vorbit despre o şcoală californiană care recent s-a confruntat cu îngrijorări privitoare la radiaţiile de la un turn de telefonie mobilă din apropiere şi cum părinţii înfuriaţi nu au lăsat 200 de elevi să mai frecventeze cursurile instituţiei de învăţământ.

Însă chiar în timp ce RT America se străduia din răsputeri să discrediteze 5G, comunitatea ştiinţifică din Rusia a ajuns la o concluzie contrară şi îndoielnică: aceea că frecvenţele înalte ale comunicaţiilor 5G sunt, de fapt, bune pentru sănătatea umană. Potrivit acesteia, ele sunt recomandate pentru tratarea rănilor, întărirea sistemului imunitar şi tratarea cancerului. Potrivit unui studiu recent, clinicile de înfrumuseţare din Moscova folosesc aceste frecvenţe înalte pentru regenerarea celulară.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: