NATO pregăteşte o „resetare“ a relaţiilor cu SUA după venirea lui Joe Biden la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se pregăteşte de o „resetare” a relaţiilor cu SUA, dar Alianţa trebuie să rezolve dispute dificile pentru a se reconstrui, între care dezangajarea americană din Afganistan, problemele legate de finanţare, tensiunile cu aliatul turc, avertizează diplomaţi europeni, citaţi de AFP, citată de Agerpres.

Aliaţii NATO vor avea miercuri o videoconferinţă cu guvernul preşedintelui american Joe Biden, unde noul şef al Pentagonului, Lloyd Austin, li se va adresa de la Washington celor 29 de omologi ai săi. Însă nu se aşteaptă nicio decizie în cursul celor două zile ale reuniunii la nivel de miniştri ai apărării ai NATO, întrucât americanii vor mai întâi să se consulte cu aliaţii, potrivit Agerpres.

„Mesajul meu către omologii mei va fi clar: trebuie să ne consultăm, să decidem împreună şi să acţionăm împreună. Sunt convins că SUA sunt mult mai puternice atunci când lucrează în echipă”, a transmis Austin pe contul său de Twitter.

Pregătiri pentru summitul NATO 2022

„Această primă reuniune cu administraţia Biden trebuie să permită să pregătim summitul care va avea loc mai târziu în cursul acestui an”, a explicat luni secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg.Totodată, potrivit sursei citate este aşteptată şi o reuniune a miniştrilor de externe cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, prevăzută pentru 23-24 martie, iar un summit înainte de sfârşitul primului semestru.

2.500 de soldaţi americani în Afganistan în cadrul „Resolute Support”

Ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat cu puţin timp înainte de începerea reuniunii: „Nu suntem încă în măsură să vorbim despre retragerea forţelor internaţionale din Afganistan prevăzută pentru 30 aprili. (...) Aceasta ar însemna o ameninţare crescută pentru forţele internaţionale, dar şi pentru propriile noastre forţe. Trebuie să ne pregătim de aceasta şi cu siguranţă vom discuta mâine”, joi, a adăugat ea. 

„O «resetare» a Alianţei începe cu o alegere dificilă, dacă nu chiar imposibilă pentru aliaţi”, a comentat un diplomat european. „Acest război nu mai poate fi câştigat, dar NATO nu poate să-şi permită să-l piardă în mod lamentabil”, a adăugat acesta. 

„Am intrat împreună, ne vom ajusta prezenţa împreună şi vom pleca împreună atunci când va veni momentul”, a asigurat Jens Stoltenberg. 

Iar o altă problemă o reprezintă şi tensiunile în creştere în relaţia cu Turcia pe care europenii o aşteaptă arbitrată de Joe Biden. „Va fi foarte dificil”, prezice un diplomat european. 

De asemenea este vizată şi o schimbare în ce priveşte cheltuielile de apărare ale europenilor şi canadienilor.

„Nu este normal ca o ţară care angajează trupe şi materiale într-o misiune aeriană a NATO sau într-un grup tactic să plătească factura”, a spus Jens Stoltenberg. Ideea lui Trump ca aceste desfăşurări de trupe să fie finanţate din bugetul Alianţei a fost considerată „total improvizată” şi „nu a primit nicio adeziune”, a avertizat o sursă diplomatică.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite