Furie la Beijing. China, obligată de SUA să-şi închidă consulatul de la Houston. Mike Pompeo invită la crearea unei coaliţii mondiale antichineze

Furie la Beijing. China,
obligată de SUA să-şi închidă consulatul de la Houston. Mike Pompeo invită la crearea unei coaliţii mondiale antichineze

Mike Pompeo FOTO AFP

China a anunţat miercuri că a fost obligată de către Statele Unite să-şi închidă Consulatul de la Houston, Texas, o acţiune calificată drept „provocatoare”, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre o provocare politică lansată în mod unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internaţional”, a denunţat în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

China condamnă ferm această acţiune scandaloasă şi nejustificată”, a subliniat purtătorul de cuvânt, care a ameninţat Washingtonul cu „represalii”.

Wang Wenbin nu a precizat care este motivul invocat de administraţia lui Donald Trump în vederea închiderii consulatului chinez.

Mai multe publicaţii de la Huston dezvăluie că pompieri au fost chemaţi marţi la sediul Consulatului Chinei cu privire la documente care ar fi fost arse în curtea clădirii.

Poliţia din Houston a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că s-a observat fum, dar că forţele de ordine „nu au fost autorizate să intre” în incinta consulatului.

China are cinci consulate în Statele Unite. Consulatul de la Houston a fost deschis în 1979.

Această decizie intervine pe fondul unor tensiuni exacerbate între cele două puteri pe mai multe fronturi - legea controversată cu privire la securitatea naţională impusă Hong Kongului, acuzaţii de spionaj, situaţia drepturilor omului în regiunea Xinjiang (nord-vest) şi pandemia de COVID-19, notează AFP, potrivit news.ro.

Mike Pompeo, discurs dur la adresa Partidului Comunist Chinez

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a invitat marţi comunitatea internaţională la crearea unei coaliţii internaţionale antichineze, atrăgând atenţia asupra „ameninţării” reprezentate de Partidul Comunist Chinez (PCC).

Aflat la Londra, Pompeo s-a pronunţat pentru construirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara „ameninţarea” reprezentată de PCC. Potrivit secretarului de Stat americane, Beijingul a exploatat pandemia de COVID-19 pentru a-şi promova propriile interese.

El a calificat China o ţară agresivă, referindu-se la revendicările ei din Marea Chinei de Sud, dar şi diferendul cu India.

„Sperăm să putem construi o coaliţie care înţelege această ameninţare şi se va strădui colectiv să convingă Partidul Comunist Chinez că nu este în interesul său să aibă acest gen de comportament”, a declarat Mike Pompeo într-o conferinţă de presă alături de ministrul britanic de Externe Dominic Raab.

„Vrem ca fiecare ţară dornică de libertate şi de democraţie să înţeleagă ameninţarea pe care o reprezintă pentru ea Partidul Comunist Chinez”, a spus el, citat de Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările