Exerciţiul de anvergură Trojan Footprint 22, un mesaj de forţă al americanilor pe fundalul războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţii Trojan Footprint în Bulgaria FOTO EPA-EFE
Exerciţii Trojan Footprint în Bulgaria FOTO EPA-EFE

Între 2 mai şi 13 mai, Comandamentul Statelor Unite pentru Operaţii Speciale în Europa (SOCEUR) a coordonat cel mai mare exerciţiu militar din Europa, Trojan Footprint 22, la care au luat parte peste 3.300 de militari din 30 de ţări, relatează Insider.

Exerciţiul a avut loc pe fondul unor evenimente fără precedent în Europa - atacul Rusiei asupra Ucrainei fiind cel mai important conflict de pe continent de la al Doilea Război Mondial.  Exerciţiul a fost primul de la declanşarea invaziei din februarie în care forţele speciale din atât de multe ţări din NATO s-au antrenat împreună.

Astfel, cu un număr dublu de militari din Forţele Speciale în raport cu anul trecut, exerciţiul multinaţional a fost natură să transmită un mesaj despre astfel de capacităţi ale NATO şi ale partenerilor săi.

Trojan Footprint 22 s-a concentrat pe comanda misiunii pentru unităţile de operaţiuni speciale care se rotesc între ţările baltice şi Marea Neagră. În plus, conform coordonatorilor, s-au creat condiţii pentru o interoperabilitate sporită între forţele de operaţiuni speciale şi unităţile convenţionale „în cursul războiului combinat, comun şi multi-domeniu”.

Venind la doar câteva luni după ce Rusia şi-a reînnoit atacul asupra Ucrainei, scenariul principal al Trojan Footprint 22 a reflectat situaţia de dinainte de război.

„A fost conceput să fie o fierbere lentă – un conflict de intensitate scăzută care poate dura ani de zile, dar creează o presiune constantă în diferite moduri”, a declarat Derek Coker, coordonatorul exerciţiilor, într-un comunicat de presă . „Adversarul atacă capacitatea anumitor naţiuni de a guverna, creând disonanţă internă şi lupte interioare care erodează legitimitatea acestor guverne, încercând în esenţă să arate că aceste naţiuni nu sunt capabile să se guverneze singure”.

La exerciţiu au participat şi comandouri din Suedia şi Finlanda, ţări care recent au solicitat aderarea la NATO.

Dincolo de dimensiunea sa, Trojan Footprint 22 a simulat în premieră comanda comună a mai multor unităţi de operaţii speciale aparţinând unor armate ale ţărilor din NATO.

Beretele verzi  din cadrul celui de-al 10-lea Grup de forţe speciale al SUA a preluat conducerea. Mereu în prima linie, antrenând şi consiliind aliaţii şi membrii NATO din Europa, aceste unităţi au fost 

în mare măsură însărcinate cu antrenarea forţelor de operaţiuni speciale ucrainene care au făcut ravagii în rândul forţelor ruse din Ucraina.

Planificarea exerciţiilor precum Trojan Footprint începe cu mai mult de un an în avans şi, deşi se concentrează mult pe operaţiunile speciale ale SUA, acestea îmbunătăţesc realmente interoperabilitatea forţelor implicate, a declarat pentru Insider John Black, un ofiţer în retragere al Forţelor Speciale ale Armatei.

„Pentru ca America să colaboreze cu aliaţii săi [şi] pe fundalul unei situaţii de ameninţare în continuă schimbare la nivel global, este important pentru noi să putem lucra fluid cu o altă naţiune, iar exerciţiile Trojan Footprint oferă o bază şi o fundaţie excelentă pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat Black.

„Din punctul meu de vedere, chiar nu a fost un accent sau o preocupare. Ne-am dorit să lucrăm cu naţiunile partenere pentru a îndeplini o listă mare de sarcini de formare şi pentru a îmbunătăţi relaţiile noastre cu acea ţară,” a spus Black, referitor la faptul că exerciţiul s-a desfăşurat pe fundalul războiului din Ucraina. 

Trojan Footprint 22 s-a desfăşurat simultan în Bulgaria, Croaţia, Estonia, Georgia, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi România.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite