Criza submarinelor: Antony Blinken, în vizită la Paris

Criza submarinelor: Antony Blinken, în vizită la Paris

Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlneşte marţi, la Paris, cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian şi cu un consilier al preşedintelui Emmanuel Macron pentru a aborda aşa-numita „criză a submarinelor”, izbucnită după ce Australia a renunţat la submarine franceze în schimbul unor submarine americane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Antony Blinken a sosit luni seară la Paris pentru a purta o nouă discuţie cu Jean-Yves Le Drian pe tema crizei submarinelor. O primă discuţie între cei doi a avut loc pe 23 septembrie, la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

Vizita lui Blinken la Paris, care are loc la mai puţin de trei săptămâni după declanşarea unei crize fără precedent între Franţa şi Statele Unite, se preconizează a fi tensionată, relatează AFP.

Este prima vizită în Franţa a unui înalt responsabil american de când Washingtonul a anunţat, la jumătatea lunii septembrie, o nouă alianţă cu Australia şi Marea Britanie, AUKUS, pentru regiunea indo-pacifică. În virtutea noii alianţe, Australia a decis să cumpere submarine americane cu propulsie nucleară şi să renunţe la achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie clasică.

Franţa şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia. Între timp, ambasadorul francez s-a reîntors la Washington după o discuţie telefonică între Emmanuel Macron şi omologul său american Joe Biden.

Această decizie a stârnit furie la Paris, care a acuzat Canberra şi Washingtonul de o „lovitură pe la spate”.

În urma convorbirii telefonice, cei doi şefi de stat au lansat un „proces de consultări extinse”. Macron şi Biden urmează să se întâlnească la sfârşitul lui octombrie în Europa.

„Ieşirea din criză va dura şi va necesita acţiuni”, afirmă partea franceză

„Conversaţiile noastre trebuie să conducă la acte concrete care să arate cum, lucrând împreună, vom restabili încrederea”, a spus, înainte de călătoria lui Biden la Paris, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa, Karen Donfried, fără a preciza dacă sunt aşteptate anunţuri la finalul discuţiilor de la Paris.

În paralel, Blinken va participa marţi şi miercuri la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările