Cât îi costă pe contribuabilii americani războiul din Afganistan

Preşedintele american Barack Obama a cerut Congresului Statelor Unite suplimentarea fondurilor destinate războiului din Afganistan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Camera Deputaţilor a aprobat în iunie cererea lui Obama, urmând ca Senatul american să se exprime şi el. Obama a cerut 33 de miliarde de dolari pentru trimiterea altor 30.000 de militari în Afganistan şi alte 4,5 miliarde de dolari pentru operaţiuni de ajutoarare a civililor.

La 11 septembrie 2001, două avioane au intrat în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Incidentul a fost imputat grupării teroriste al-Qaeda condusă de Osama bin Laden. Preşedintele de atunci al Americii, George Bush, a declarat imediat război teroriştilor din Orientul Mijlociu, aşa că a invadat Afganistanul pentru a distruge al-Qaeda.

De atunci, 345 de miliarde de dolari au fost cheltuiţi de către Statele Unite pentru atingerea acestui deziderat, potrivit Reuters. Numai ajutoarele umanitare au costat SUA 17 miliarde de dolari.

În viitor, Obama spune că vrea să retragă trupele din Afganistan până la mijlocul anului 2011, dar asta va depinde de evoluţiile din zonă, aşa că nimic nu este încă bătut în cuie.

În ceea ce priveşte prezenţa trupelor americane în Irak, operaţiunea a costat până acum peste 700 de miliarde de dolari.

Dar costurile cresc în Afganistan şi scad în Irak, dovadă fiind faptul că anul fiscal care se încheie în spetembrie 2010 este primul din istoria Americii în care s-au alocat mai multe fonduri pentru războiul din Afganistan (72 de miliarde de dolari) decât pentru cel din Irak (64 de miliarde de dolari).

Mai citiţi despre prezenţa trupelor SUA în Afganistan:

      • The Times: Peste 4 miliarde de dolari, deturnaţi în Afganistan în ultimii trei ani şi jumătate

      • Termenul de retragere a trupelor americane din Afganistan este nerealist

      • Afganistan: iunie 2010, cea mai sângeroasă lună din ultimii opt ani şi jumătate

      • Barack Obama l-a demis pe şeful trupelor americane din Afganistan, generalul Stanley McChrystal McChrystal şi l-a numit în loc pe David Petraeus. (citeşte aici). Citeşte aici şi aici de ce s-a înfuriat Obama şi declaraţia controversată a generalului aici

      • Armata americană ar putea plăti insurgenţi afgani

      • Bin Laden, de negăsit: "Este înconjurat de măsuri de securitate extraordinare"

Despre România şi Afganistan:

      • „Trupe SUA sub comandă românească. Admirabil!“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările