Arizona a certificat victoria în alegeri a lui Joe Biden în faţa lui Donald Trump

Arizona a certificat victoria în alegeri a lui Joe Biden în faţa lui Donald Trump

FOTO EPA-EFE

Arizona a certificat luni rezultatele alegerilor prezidenţiale, atribuind victoria preşedintelui ales Joe Biden, în pofida eforturilor aliaţilor preşedintelui Donald Trump de a inversa rezultatul cursei prezidenţiale, transmite CNBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Certificarea rezultatului va duce la atribuirea voturilor în Colegiul Electoral în favoarea lui Biden, care, potrivit estimărilor, va obţine în total 306 voturi ale electorilor la nivel naţional, faţă de cele 232 ale lui Trump.

Biden este primul candidat democrat care câştigă în Arizona începând din 1996.

Înainte de a semna documentele pentru certificarea alegerilor, secretarul de stat din Arizona, democrata Katie Hobbs, şi-a lăudat statul pentru organizarea ”celor mai calme” şi ”celor mai sigure alegeri din istoria recentă”, chiar şi pe fondul pandemiei de coronavirus.

Trump susţine în mod fals că a câştigat alegerile şi refuză să îşi recunoasă înfrângerea în faţa lui Biden. Preşedintele i-a criticat pe unii membri ai Partidului Republican, inclusiv pe guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, pentru că au refuzat să intervină pentru a bloca certificarea alegerilor în statele lor.

Guvernatorul Arizonei, republicanul Doug Ducey, a lăudat la rândul său modul în care au fost organizate alegerile.

”Sistemul este puternic, de aceea l-am lăudat atât de mult. Aceasta este America, niciun alegător nu trebuie privat de drepturi”, a afirmat Ducey la evenimentul de semnare a documentelor.

Certificarea a avut loc în timp ce membri ai echipei legale a lui Trump, în frunte cu fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, au acuzat o serie de conspiraţii nedovedite despre fraude electorale, la o audiere din Phoenix.

Trump şi echipa sa au încercat în ultimele săptămâni să inverseze victoria lui Biden cu o serie de plângeri în justiţie şi de cereri de renumărare a voturilor, în mai multe state. Aceste eforturi au eşuat însă pe scară largă.

Duminică, statul Wisconsin a anunţat că după renumărarea voturilor în două comitate, la solicitarea campaniei Trump, Biden a obţinut mai multe voturi în plus faţă de numărarea iniţială. Renumărarea a costat campania Trump 3 milioane de dolari.

La audierea din Phoenix, Giuliani a cerut parlamentarilor republicani din Arizona să sfideze votul popular în favoarea lui Biden şi să selecteze electori pro-Trump.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările