Ancheta în cazul avionului 737 MAX: mesaje denigratoare la adresa Boeing între angajaţi ai constructorului aeronautic american

Ancheta în cazul avionului 737 MAX: mesaje denigratoare la adresa Boeing între angajaţi ai constructorului aeronautic american

Avion Boeing 737 MAX FOTO EPA

Într-o serie de mesaje transmise de Boeing Congresului SUA, angajaţi ai constructorului aeronautic critică lipsa unui proces serios de certificare a avionului 737 MAX.

Ştiri pe aceeaşi temă

În decembrie anul trecut, constructorul aeronautic Boeing a predat comisiei din Congres care investighează procesul de omologare a avionului 737 MAX documente interne cu discuţii între piloţi.

Aceştia critică noul avion, arătându-se nemulţumiţi mai ales de simulatoarele de zbor, transmite „Le Monde“.

„Încă nu am fost iertat de Dumnezeu pentru ceea ce am ascuns anul trecut“, spune unul dintre piloţi în 2018, referindu-se la interacţiunile sale cu Administraţia Aviaţiei Federale (FAA), structura responsabilă de omologarea avioanelor în Statele Unite.

„Acest avion este conceput de bufoni, care la rândul lor au fost supervizaţi de maimuţe“, afirmă, în 2017, un alt salariat al Boeing, sugerând legăturile tenebroase dintre Boeing şi FAA în cazul 737 MAX.

„Ţi-ai pune familia într-un simulator MAX? Eu nu aş face niciodată acest lucru“, îl întreabă un angajat Boeing pe un coleg. „Nu“, îi răspunde acesta.

Ulterior, 737 MAX a fost implicat într-o serie neagră de prăbuşiri cauzate de probleme tehnice, prăbuşiri soldate cu 347 de morţi.

Aceste mesaje, consultate de AFP, au fost făcute publice de Congresul american.

Boeing se apără fără nicio reţinere în acest caz.

„Unele dintre aceste schimburi de mesaje se referă la dezvoltarea şi calificarea simulatoarelor Boeing 737 MAX în 2017 şi 2018“, a precizat compania aeronautică americană, adăugând că ea însăşi le-a transmis parlamentarilor pentru a asigura „transparenţa“ în cazul 737 MAX.

În prezent, avioanele Boeing 737 MAX sunt reţinute la sol în întreaga lume.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: