Administraţia de la Washington critică scrutinul prezidenţial din Siria, considerându-l „o ruşine”

Administraţia de
la Washington critică scrutinul prezidenţial din Siria, considerându-l „o
ruşine”

Buletin de vot pentru actualul scrutin electoral din Siria. FOTO: Reuters

Statele Unite ale Americii au criticat încercarea lui Bashar al-Assad de a-şi spori autoritatea în urma alegerilor prezidenţiale organizate în mijlocul unui război civil, câştigătorul scrutinului fiind cel mai probabil actualul lider de la Damasc.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Alegerile din Siria sunt o ruşine”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf. „Bashar al-Assad nu mai are nicio credibilitate în prezent”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei americane, citată de Reuters.

Sirienii au votat marţi în cadrul alegerilor care-l dau câştigător detaşat pe actualul lider de la Damasc, Bashar al-Assad. Peste 15 milioane de cetăţeni sirieni au fost chemaţi la urne pentru acest scrutin, secţiile de votare fiind închise la ora 00.00.

„Acest scrutin este desprins total de realitate (…) Un scrutin ar trebui să fie o oportunitate pentru o societate liberă, care merită să fie consultată şi să joace un rol important în alegerea liderilor săi. Însă un astfel de proces este de neconceput astăzi în Siria, unde regimul continuă să respingă apelurile curajoase la libertate şi demnitate, începute în urmă cu trei ani", a precizat Harf.

„Preşedintele Assad a votat în biroul de vot din cartierul rezidenţial Malki" din centrul capitalei, a anunţat televiziunea siriană de stat, actualul preşedinte bucurându-se de o bună promovare şi în ziua scrutinului.

Este prima dată în ultimele cinci decenii când în scrutinul prezidenţial din Siria candidează mai mulţi politicieni. Hafez al-Assad, care a condus ţara din anul 1970 până în 2000, şi fiul său, Bashar al-Assad, nu au mai avut până acum adversari în alegerile prezidenţiale.

Rezultatele alegerilor vor fi prezentate joi, potrivit unei surse apropiate de regimul sirian, citată de AFP.

În cei trei ani de la începutul confruntărilor armate din Siria, peste 160.000 de persoane din această ţară şi-au pierdut vieţilor, subliniază agenţia Reuters

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările