Administraţia Biden a adoptat o nouă strategie anticorupţie

Administraţia Biden a adoptat o nouă strategie anticorupţie

Joe Biden, preşedintele SUA FOTO EPA-EFE

Administraţia Biden a anunţat o strategie de combatere a corupţiei, menită să atace marile probleme ale Statelor Unite în materie de spălare de bani, şi anume tranzacţiile imobiliare îndoielnice şi utilizarea societăţilor paravan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Biden, care în trecut a calificat corupţia un „cancer” pentru societăţi, a înăsprit luni o parte a tranzacţiilor imobiliare pentru a evita acte de spălare de bani provenind din trafic, deturnări de fonduri publice sau mită. În plus, a decis să crească gradul de transparenţă financiară, în vederea unei mai bune identificări a celor care se ascund în spatele societăţilor paravan.

„Suntem conştienţi că avem o responsabilitate aparte în corectarea neajunsurilor noastre, mai ales că Statele Unite sunt prima economie a lumii”, a explicat Casa Albă.

Aceasta presupune o mai bună identificare a „beneficiarilor efectivi”, adică a adevăraţilor proprietari de active financiare plasate în societăţi paravan.

Congresul american a adoptat în ianuarie o lege care le impune societăţilor americane să declare guvernului federal beneficiarii lor efectivi. Este vorba de o ruptură pentru Statele Unite, unde legislaţia în materie poate fi extrem de suplă - de exemplu în state precum Delaware, fieful lui Joe Biden.

Casa Albă vrea de asemenea o reglementare mai bună a tranzacţiilor imobiliare, în special în cazul plăţilor cu numerar. „Piaţa imobiliară americană continuă să fie utilizată ca mijloc de spălare de bani”, constată Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

Într-un raport publicat în august anul trecut cu titlul „De ce piaţa imobiliară americană stârneşte visuri pentru kleptocraţi”, organizaţia nonguvernamentală Global Financial Integrity (GFI) estimează că, în cinci ani, o sumă de cel puţin 2,3 miliarde de dolari a fost spălată în Statele Unite prin intermediul unor tranzacţii imobiliare.

„Şi totuşi, Statele Unite sunt singura ţara din G7 care nu obligă actorii din sectorul imobiliar să respecte legile şi reglementările împotriva spălării banilor”, a deplâns GFI.

Strategia anti-corupţie a fost anunţată la începutul unei săptămâni în care se celebrează Ziua Internaţională împotriva Corupţiei, pe 9 decembrie, şi Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, pe 10 decembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările